Frågor och svar med Cecilia Müller

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

31 träff(ar)

Hur påverkas hästar av ändrade fodringsrutiner?

Hej! Jag undrar hur känsliga hästar är när det gäller utfodringsrutiner? Var precis i ett stall där man tog bort eftermiddagskraften om hästarna inte arbetades (reds, longerades eller liknande), ibland fodrades hästarna innan alternativt efter normal tid på grund av träningar eller tävlingar. Jag undrar hur detta påverkar hästarna?
  
Sedan undrar jag även över mash-fodret och om det spelar någon roll när man ger det? Jag ger min medryttarhäst mash efter ridning vilket innebär att han ibland får det klockan 12 och ibland klockan 18. Och ibland bara en timme innan/efter kraftfodret. Gör det något?
  
Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Proteintillskott till fångkänslig häst

Hej! Vi har ett hö som innehåller alldeles för lite protein (kvoten är 2,5). Jag har kollat runt på olika kraftfoder som jag kan komplettera med och har köpt en müsli, foderjäst och lusern. På grund av att hästen är fångkänslig vågar jag inte experimentera med produkter som exempelvis soja. Tyvärr är jag dessutom inte så bra på detta med foder. Just nu som jag fått till det ligger kvoten på ungefär 5,2. Är det alldeles för lågt? Har du några andra tips på foder?

Läs svaret

Kommentarer

Är det farligt att ge hästen för mycket äpplen?

Hej! Jag läste svaret om morötter som foder till hästar och som jag förstod det kan man ge ganska mycket morötter, men jag undrar vad som gäller för äpplen. Hur mycket äpple är okej att ge ett stort halvblod?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som tappat i hull efter stallbyte

Hej! Jag har en 18-årig travponny som för cirka tre månader sedan flyttade till ett nytt stall. Han har alltid varit i bra hull och lite rund. Men nu börjar jag märka att han har tappat lite av hullet. Det är inte mycket, men jag vill inte att han ska tappa mer. Så jag undrar vad jag kan göra för att få upp honom lite i vikt?
  
Innan har han ätit hösilage och nu äter han hö, kan det ha något med detta att göra? Nu är han dessutom ute i en stor gräshage och har många fler utetimmar än innan, då han var ute i en liten sandhage bara några timmar på förmiddagen.
  
Han tränas inte jättemycket utan går oftast bara ett till två körpass i veckan och en skrittur ibland. Så finns det något extra jag kan göra för honom, ska jag ge något mer eller något annat foder?
  
Mvh Erica

Läs svaret

Kommentarer

Därför är det skadligt att ge hästen för mycket kraftfoder

Varför ska man begränsa mängden spannmål man ger till hästen, som havre och korn. Och hur vet man hur mycket spannmål hästen tål? Min häst har mycket gaser i magen, kan det ha att göra med att den får för mycket av kornet? 
  
Tacksam för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Hur fodrar jag bäst en äldre häst som har tappat överlinjen?

Hej! Jag har en fjordvalack som är 22 år. Tänderna är kollade i somras och de var lite slitna men okej. Jag tycker att han har tappat överlinjen nu under våren och funderar på om han inte tillgodogör sig fodret lika bra och om det är för dåligt med protein i grovfodret (torrhö på rundbal). Tyvärr har vi ingen analys på höet. Jag har börjat ge mash i stället för müsli men funderar på om han ska ha mer protein och i så fall vad? Lusern vet jag, men finns det något mer du kan rekommendera?
  
Med vänlig hälsning
Hanna

 

Läs svaret

Kommentarer

Fölet är precis avvant och stoet behöver upp i hull – men hur?

Jag har ett islandssto som fram till ganska nyligen har gett di men där fölet nu är avvant. Hon har tappat massor med muskelmassa och har magrat av rejält, trots att hon har fri tillgång till hö. Muskelbiten löser sig förmodligen genom arbete så småningom, men just nu finns det inget att arbeta med alls.
Vad ska jag ge henne för att få upp henne i hull igen? Finns det något som är extra effektivt, för just nu ser hon inte rolig ut alls...

Läs svaret

Kommentarer

Min häst har haft fång –  hur hanterar jag betet?

Hej! Jag har två hästar som går i en hage på cirka 1,5 hektar. Den ena hästen fick fång förra året när han var ute första nätterna på våren i maj. Det var en lätt fång men det tog ett par månader innan han kunde beta som vanligt igen. Han klarade frosten bra i höstas på betet.
  
Hästarna står nu i samma hage som de har stått i under vintern så den har varit nerbetad. Nu när det blir varmt har det kommit upp gräs och gräset växer snabbare än de hinner beta. Han har tillgång till hö i hagen och varvar själv gräs med hö. Är ute cirka 6.30–20.00. Hästarna får hö inomhus, men inget kraftfoder. Han rids cirka fem dagar per vecka och är i normalhull just nu.
  
Jag är rädd för att han ska få fång igen och kollar digitalpulsen minst två gånger/dag. Har du några rekommendationer kring betet? Tror du att jag kan ha kvar hästen i samma hage?

Läs svaret

Kommentarer

Måste lusern och foderjäst delas upp på flera givor?

Hej! Jag undrar om proteintillskott i form av foderjäst och lusernpellets bör ges jämnt fördelat över dygnet, eller om jag kan ge merparten av givan vid ett tillfälle (efter ridning)? Detta för att undvika att uppblött foder blir stående för länge.
  
Med vänlig hälsning
Kia

Läs svaret

Kommentarer

Hur mycket mineraler ska man egentligen ge sin häst?

Jag undrar hur mycket man kan lita på de program som finns för att räkna ut en hästs foderstat? Jag får nämligen olika resultat beroende på vilket program jag använder. I det här fallet handlar det främst om mängden mineraler. Jag förstår att det är i paritet med näringsvärdet i mitt hö, men på ett försäkringsbolags hemsida rekommenderar man fri tillgång till mineraler medan man på en annan hemsida varnar för att överdosering medför förgiftning. Vem ska man lita på? Hur mycket mineraler per dagsgiva ska en vuxen häst ha?

Läs svaret

Kommentarer
31 träffar Sida: 1 2 3 4 nästa » sista » 

Cecilia Müller


Cecilia Müller är docent i fodervetenskap och jobbar med forskning, samverkan och undervisning på SLU.
Hon skriver artiklar till kunskapssajten HästSverige, där det finns fördjupad information att få om bland annat foderlära och allt annat som rör hästar. 

Här kan du läsa mer om Cecilia

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp, min häst busar och bockar
Ramlat av och är nu rädd för att galoppera
Hur skapa motivation hos hästen inne på ridbanan

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2023

– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden

– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.