Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Därför är det skadligt att ge hästen för mycket kraftfoder


Varför ska man begränsa mängden spannmål man ger till hästen, som havre och korn. Och hur vet man hur mycket spannmål hästen tål? Min häst har mycket gaser i magen, kan det ha att göra med att den får för mycket av kornet? 
  
Tacksam för svar!


Cecilia Müllers svar:

Hej!

Alla spannmålsslag är stärkelserika, vilket också utgör begränsningen för hur mycket spannmål man kan utfodra till en häst. Hästar har i jämförelse med andra djurslag väldigt lite av de stärkelsenedbrytande enzymerna i tunntarmen, vilket gör att om man ger hästen mer stärkelse än tunntarmens enzymer klarar av att bryta ner, då kommer onedbruten stärkelse att följa med tarminnehållet från tunntarmen till grovtarmen.
  
Grovtarmens ekosystem

I grovtarmen finns ett ekosystem av mikroorganismer som hjälper hästen att bryta ner fibrer i fodret. Dessa mikroorganismer bildar kortkedjiga fettsyror som hästen använder som energikälla och denna nedbrytning står för cirka 75 procent av hästens energiförsörjning.
Om det kommer onedbruten stärkelse till grovtarmen kommer andra mikroorganismer än de fibernedbrytande att gynnas, och de skapar i stället mjölksyra. Mjölksyran sänker pH-värdet i grovtarmen vilket ändrar miljön så att de fibernedbrytande mikroorganismerna inte längre trivs utan slutar fungera eller till och med dör av. Den sura miljön skadar också grovtarmens slemhinna så att den kan släppa igenom substanser till blodet som normalt sett inte skulle ha tagits upp, till exempel ämnen från de döda mikroorganismerna.
  
Rubbad tarmbalans
Sammantaget brukar man kalla detta tillstånd för grovtarmsacidos (acidos = försurning). Vid en grovtarmsacidos har balansen mellan de olika mikroorgansimerna rubbats, man brukar säga att hästens tarmflora har störts. Denna störning kan vara mildare eller mer omfattande, i bästa fall är den så mild att inga direkta symtom kan ses. I värsta fall kan hästen få diarré, kolik eller till och med fång. 
  
Stärkelsen ökar risken för gaskolik

Hos en normalt fungerande mag-tarmkanal hos häst bildas gaser vid den mikrobiella nedbrytningen av fodret, det rör sig främst om koldioxid och metan. Om stärkelse kommer ner i grovtarmen kommer gasutvecklingen att öka, då de mikrober som föredrar stärkelse framför fibrer också bildar mer gas.
Det kan orsaka gaskolik, utfodring med spannmålsbaserade foder ökar risken för kolik, vilket man har sett i ett flertal internationella studier. Olika spannmålsslag innehåller olika mycket stärkelse och stärkelsen har också lite olika struktur hos till exempel havre och korn. Korn innehåller mer stärkelse än havre och har större stärkelseaggregat, vilket gör att bara cirka 25 till 30 procent av kornets stärkelse kan brytas ner i tunntarmen hos hästar, jämfört med cirka 80 procent av stärkelsen i havre.
Om du utfodrar med korn och tycker att din häst är mer gasig än normalt skulle jag råda dig att ta bort korn ur foderstaten och se om det gör någon skillnad. Tänk på att göra förändringen successivt, särskilt om du ersätter korn med något annat foder, och att det kan ta lite längre tid innan du märker någon skillnad eftersom tarmfloran behöver tid på sig att ställa om till det nya foderintaget. 
  
Så mycket spannmål tål hästen
Hur mycket spannmål man kan utfodra till hästar kan man räkna fram efter spannmålens innehåll av stärkelse. Det finns två regler för detta: 
  
1. Hästar bör inte utfodras med mer än 0,4 kilo spannmålsbaserat foder per 100 kilo kroppsvikt och utfodringstillfälle (eller omräknat max 150 gram stärkelse per 100 kilo kroppsvikt och utfodringstillfälle).
2. Stärkelsegivan per dygn ska understiga 500 gram per 100 kilo kroppsvikt.
  
Korn innehåller cirka 450 gram stärkelse per kilo och havre cirka 300 gram stärkelse per kilo. Det betyder, för en häst med 500 kilos kroppsvikt, att maxgivan av korn är cirka 1,5 kilo per utfodringstillfälle och maxgivan av korn per dygn är cirka 5 kilo.
I Tyskland har man nyligen uppdaterat utfodringsrekommendationerna för hästar och då även satt lägre gränser för stärkelsegivan, max ett gram stärkelse per kilo kroppsvikt. Det betyder att maxgivan av korn enligt de tyska rekommendationerna blir cirka ett kilo per dygn för en häst med 500 kilos kroppsvikt. De svenska rekommendationerna kommer att uppdateras inom den närmaste tiden.
  
Läs gärna mer på: Hästsverige.se
  
Lycka till!
  
Med vänlig hälsning
Cecilia MüllerOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Cecilia Müller:

Cecilia Müller


Cecilia Müller är docent i fodervetenskap och jobbar med forskning, samverkan och undervisning på SLU.
Hon skriver artiklar till kunskapssajten HästSverige, där det finns fördjupad information att få om bland annat foderlära och allt annat som rör hästar. 

Här kan du läsa mer om CeciliaStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Varför vill inte hästen äta?


Eva Dahlström svarar

Om tittighet på banan: "Kan inte alltid ändra på hästen"


Karin Martinsen svarar

Tidigare lättlastad häst som nu inte vill gå på transporten


Jenny Yngvesson svarar

Omhoppning – inte bara att rida fort


Karin Martinsen svarar

Så får du dressyrhästen mer på bakbenen


Nina Bengtsson svarar

Farligt med sockret i Betfor-vatten?


Eva Dahlström svarar

Dricker hästen mer om den får salt?


Eva Dahlström svarar

Så lär du hästen att byta galopp


Emelie Brolin svarar

Hur viktigt är det med kontrakt inför sommarbete?


Eva Johansson svarar

"En frisk häst hostar inte"


Hanna Borg svararGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Tjong i staketen!

Stalldrömmar

Tufft för arrangören när mobila boxar avbokas

Gästbloggen

Tankar om kontakt

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna