Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur mycket mineraler ska man egentligen ge sin häst?


Jag undrar hur mycket man kan lita på de program som finns för att räkna ut en hästs foderstat? Jag får nämligen olika resultat beroende på vilket program jag använder. I det här fallet handlar det främst om mängden mineraler. Jag förstår att det är i paritet med näringsvärdet i mitt hö, men på ett försäkringsbolags hemsida rekommenderar man fri tillgång till mineraler medan man på en annan hemsida varnar för att överdosering medför förgiftning. Vem ska man lita på? Hur mycket mineraler per dagsgiva ska en vuxen häst ha?


Cecilia Müllers svar:

Hej!
  
Olika program kan ha lite olika beräkningsmodeller och tolkningar av de grunddata som används för att till exempel räkna ut närings- och energibehov för olika hästkategorier. Det kan också skilja hur man har gjort för att beräkna energiåtgång och näringsbehov för arbete. De flesta program grundar sig dock på samma rekommendationer, det vill säga de som kommer från NRC (National Research Council).
Mineralbehovet hos en och samma häst ändras inte för att man har olika hö eller andra vallfoder med olika näringsinnehåll – behovet för en och samma häst är alltid detsamma oavsett vilket foder man har (om inte hästens arbete eller annat också ändras, till exempel digivning eller dräktighet, då påverkas förstås behovet av bland annat mineralämnen).
  
Hästar kan inte avgöra behovet själva
Det låter lite udda att ett försäkringsbolag rekommenderar fri tillgång på mineralfoder – hästar kan nämligen inte avgöra hur mycket de behöver av olika mineraler med undantag av natrium, som är en av komponenterna i vanligt salt. Hästar och idisslare har vad man kallar för saltaptit, det vill säga de kan känna när de behöver få i sig salt eftersom deras naturliga föda – gräs – innehåller mycket lite natrium. I de flesta mineralfoder ingår också natrium, så när hästen äter av mineralfoder som finns fritt tillgängligt är det oftast för att den känner av ett saltbehov. Med på köpet följer då övriga mineralämnen.
Det är dock väldigt svårt att försöka uppskatta hur mycket mineralämnen hästen får i sig på detta sätt, så det är en bättre lösning att låta hästen ha fri tillgång till saltsten och att utfodra en viss mängd mineralfoder, som täcker de mineralbrister som vallfodret eventuellt har.
  
Överdosering kan orsaka förgiftning

Det är riktigt att överdosering av mineralfoder kan orsaka förgiftning – det gäller framför allt sådana mineralfoder som innehåller selen. Selen är ett spårämne som kroppen behöver i mycket små mängder, men som blir giftigt i alltför stora doser. Även andra spårämnen (till exempel koppar, mangan, zink med flera) är giftiga i alltför stora mängder, varför det är viktigt att inte överdosera mineralfoder.
Hur mycket mineralfoder en häst behöver beror på dess behov av olika mineralämnen, och på hur mycket av dessa som övriga fodermedel i foderstaten tillför. Hästars behov av mineralämnen hittar du i tabellverket ”Utfodringsrekommendationer för häst” från SLU, finns som pdf-fil här. Du kan också använda foderstatsprogrammet på hemsidan Hästsverige för att få reda på vilket behov av mineralämnen (samt energi och protein) din häst har.
  
Med vänlig hälsning
Cecilia MüllerOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Cecilia Müller:

Cecilia Müller


Cecilia Müller är docent i fodervetenskap och jobbar med forskning, samverkan och undervisning på SLU.
Hon skriver artiklar till kunskapssajten HästSverige, där det finns fördjupad information att få om bland annat foderlära och allt annat som rör hästar. 

Här kan du läsa mer om CeciliaStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Säljaren hittar inte ersättningshäst – vill ha mina pengar tillbaka

Eva Johansson svarar

Hopptränar vi för ofta eller för sällan – vad är lagom?


Helena Persson svarar

Bryr sig hästen om omväxling i arbetet?


Bo Jenå svarar

Hur hjälper jag bäst min enögda ponny som drar mot sin blinda sida?


Helena Persson svarar

Hur vet man att det är dags att klättra uppåt i klasserna?


Bo Jenå svarar

Varför får hästen pålagringar?


Lié Numar svarar

Kan halm orsaka hosta?


Hanna Borg svarar

Vad i havre gör hästen "tossig"?


Jenny Redgård svarar

Hopprädd dressyrryttare söker enkla hoppövningar – för hästens skull


Helena Persson svarar

Betyder puls i benen alltid fång?


Eva Andersson Sharon svararGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Feira de Golegã

Portugal-bloggen

Inner till ytter?

Kajsa Boström

Träningar, återbesök och tävling

Saras vardag

Till Husbloggarna