Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Häst som tappat i hull efter stallbyte

Hej! Jag har en 18-årig travponny som för cirka tre månader sedan flyttade till ett nytt stall. Han har alltid varit i bra hull och lite rund. Men nu börjar jag märka att han har tappat lite av hullet. Det är inte mycket, men jag vill inte att han ska tappa mer. Så jag undrar vad jag kan göra för att få upp honom lite i vikt?
  
Innan har han ätit hösilage och nu äter han hö, kan det ha något med detta att göra? Nu är han dessutom ute i en stor gräshage och har många fler utetimmar än innan, då han var ute i en liten sandhage bara några timmar på förmiddagen.
  
Han tränas inte jättemycket utan går oftast bara ett till två körpass i veckan och en skrittur ibland. Så finns det något extra jag kan göra för honom, ska jag ge något mer eller något annat foder?
  
Mvh Erica


Cecilia Müllers svar:

Hej Erica,
  
Du nämner flera faktorer som kan inverka på hästens hull.
Hästen har bytt grovfoder. Näringsinnehållet i grovfodret skiftar mellan varje parti, varje, skörd, varje fält, varje år och så vidare. Näringsinnehållet i höet hästen äter nu kanske är lägre än vad det var i det hösilage hästen utfodrades med tidigare? För att veta vad näringsinnehållet i vallfodret är behöver man ta ut prov och skicka det på analys. Se mer här om hur man gör och här om hur man tolkar analyssvaren.
Analyssvaret använder du sedan för att räkna ut en lämplig fodergiva till din häst, som motsvarar dess behov av energi, protein och så vidare. Det kan man göra med hjälp av ett fritt tillgängligt foderstatsprogram som finns här.
 
Hästen har fler timmars utevistelse nu jämfört med tidigare, vilket också betyder att hästen förmodligen förbrukar lite mer energi jämfört med innan. Om det finns gräs i hagen får du räkna med att hästen äter av det (när det växer) och att det också kommer att bidra till mängden energi din häst får i sig.
Hästen har bytt stall och omgivande miljö, det kan påverka energiåtgången. Hästar som byter miljö blir oftast lite mer vaksamma på sin omgivning i början efter flytten, vilket kan bidra till en lite större energiåtgång.
  
Slutligen. Det är väldigt vanligt att man som hästägare underskattar hästens hull, det vill säga tror att hästen är smalare än vad den egentligen är. Ett av de stora problemen vi ser i dag är just överhull och fetma hos hästar, så kanske ska du be någon utomstående – som veterinär, hovslagare, agronom eller annan kunnig person – bedöma din hästs hull, för att få en mer objektiv syn på hur hullet faktiskt är på hästen. Vägledning till hullbedömning finns här.
Det finns förstås också andra faktorer som kan inverka på hullet hos hästar, till exempel om den har problem att tugga (nedsatt tuggfunktion på grund av exempelvis hög ålder), Cushings sjukdom (PPID) eller parasitinfektion. Om du misstänker att din häst inte är frisk så ska du ta ut en veterinär för hälsokontroll.
Det är dock en bra idé att du innan dess går igenom punkterna ovan. Kanske är det bara energimängden i fodret som är för låg för just din hästs behov.
  
Lycka till!
Cecilia MüllerOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Cecilia Müller:

Cecilia MüllerStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar

Lindade ben kan hjälpa äldre häst

Hanna Borg svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market