Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Häst som tappat i hull efter stallbyte


Hej! Jag har en 18-årig travponny som för cirka tre månader sedan flyttade till ett nytt stall. Han har alltid varit i bra hull och lite rund. Men nu börjar jag märka att han har tappat lite av hullet. Det är inte mycket, men jag vill inte att han ska tappa mer. Så jag undrar vad jag kan göra för att få upp honom lite i vikt?
  
Innan har han ätit hösilage och nu äter han hö, kan det ha något med detta att göra? Nu är han dessutom ute i en stor gräshage och har många fler utetimmar än innan, då han var ute i en liten sandhage bara några timmar på förmiddagen.
  
Han tränas inte jättemycket utan går oftast bara ett till två körpass i veckan och en skrittur ibland. Så finns det något extra jag kan göra för honom, ska jag ge något mer eller något annat foder?
  
Mvh Erica


Cecilia Müllers svar:

Hej Erica,
  
Du nämner flera faktorer som kan inverka på hästens hull.
Hästen har bytt grovfoder. Näringsinnehållet i grovfodret skiftar mellan varje parti, varje, skörd, varje fält, varje år och så vidare. Näringsinnehållet i höet hästen äter nu kanske är lägre än vad det var i det hösilage hästen utfodrades med tidigare? För att veta vad näringsinnehållet i vallfodret är behöver man ta ut prov och skicka det på analys. Se mer här om hur man gör och här om hur man tolkar analyssvaren.
Analyssvaret använder du sedan för att räkna ut en lämplig fodergiva till din häst, som motsvarar dess behov av energi, protein och så vidare. Det kan man göra med hjälp av ett fritt tillgängligt foderstatsprogram som finns här.
 
Hästen har fler timmars utevistelse nu jämfört med tidigare, vilket också betyder att hästen förmodligen förbrukar lite mer energi jämfört med innan. Om det finns gräs i hagen får du räkna med att hästen äter av det (när det växer) och att det också kommer att bidra till mängden energi din häst får i sig.
Hästen har bytt stall och omgivande miljö, det kan påverka energiåtgången. Hästar som byter miljö blir oftast lite mer vaksamma på sin omgivning i början efter flytten, vilket kan bidra till en lite större energiåtgång.
  
Slutligen. Det är väldigt vanligt att man som hästägare underskattar hästens hull, det vill säga tror att hästen är smalare än vad den egentligen är. Ett av de stora problemen vi ser i dag är just överhull och fetma hos hästar, så kanske ska du be någon utomstående – som veterinär, hovslagare, agronom eller annan kunnig person – bedöma din hästs hull, för att få en mer objektiv syn på hur hullet faktiskt är på hästen. Vägledning till hullbedömning finns här.
Det finns förstås också andra faktorer som kan inverka på hullet hos hästar, till exempel om den har problem att tugga (nedsatt tuggfunktion på grund av exempelvis hög ålder), Cushings sjukdom (PPID) eller parasitinfektion. Om du misstänker att din häst inte är frisk så ska du ta ut en veterinär för hälsokontroll.
Det är dock en bra idé att du innan dess går igenom punkterna ovan. Kanske är det bara energimängden i fodret som är för låg för just din hästs behov.
  
Lycka till!
Cecilia MüllerOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Cecilia Müller:

Cecilia Müller


Cecilia Müller är docent i fodervetenskap och jobbar med forskning, samverkan och undervisning på SLU.
Hon skriver artiklar till kunskapssajten HästSverige, där det finns fördjupad information att få om bland annat foderlära och allt annat som rör hästar. 

Här kan du läsa mer om CeciliaStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är stallägaren ansvarig om en rymmande häst orsakar skador?


Eva Johansson svarar

Kan en diagnosticerad häst bli fri från EMS?


Eva Andersson Sharon svarar

Skimmelsjuka – operera tumör eller inte?


Eva Andersson Sharon svarar

Fodra före eller efter ridning?


Eva Dahlström svarar

Skola om en galoppör till hopphäst – vad ska man tänka på?


Victoria Almgren svarar

Även en rund häst behöver få i sig energi – men i lagom mängd


Eva Dahlström svarar

Hästen trampade igenom golvet i hyrd transport – vad gäller?


Eva Johansson svarar

Viktigt med struktur i träningen för att nå framgång


Victoria Almgren svarar

Så ger du hästen gnista i arbetet


Nina Bengtsson svarar

Övningar för kontroll på hästens form


Nina Bengtsson svararGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Alvin retades – vill inspirera andra killar att börja rida

Gästbloggen

Mitt åttonde Golega

Portugal-bloggen

Tisdag!

Therese

Till Husbloggarna