Frågor och svar med Cecilia Müller

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


31 träff(ar)

Vilket kraftfoder är lämpligast att ge till ett halvblodsföl? Svar: Inget!

Hejsan, vilket kraftfoder är lämpligast att använda till ett halvblodsföl? Jag är osäker på näringsvärdet i grovfodret. Är ett fullfoder (pellets) bättre än havre och ska det i så fall blötläggas för att minska risken för foderstrupsförstoppning? Eller är havrekross alternativt hel havre bättre?
  
Hälsningar Lotta

Läs svaret

Kommentarer

Min häst är alltid onormalt lös i magen – vad ska jag göra?

Hej! Jag har en fullt frisk häst med god aptit och bra hull. Hon är dock ofta väldigt lös i magen, särskilt vid transport men även annars. Svansen blir helt nedkladdad och jätteäcklig. Hon får större delen av sin fodergiva via hösilage av bra kvalitet. Jag har testat att ge foderjäst för att bli av med problemet, men trots att det är en matglad häst vägrar hon att äta det. Finns det något annat man kan ge som tillskott och som är snällt mot hennes mage? 
  
Med vänlig hälsning
Ulrika

Läs svaret

Kommentarer

Hur fodras en häst med magsår?

Hej! Jag undrar om det finns något foder som är skonsamt för hästar med magsår? Min häst, en fullblodsvalack, står för tillfället på behandling för nyligen upptäckta magsår. Han har i princip fri tillgång till bra grovfoder, både hö och hösilage, han får även lite lusernhack. Men då han är svår att hålla i hull skulle jag gärna vilja ha tips på ett skonsamt kraftfoder att ge upptill.

Tack på förhand!
Mvh Jenny Erlandsson

Läs svaret

Kommentarer

Är det farligt att ge hästen för mycket fosfor?

Hej! Är det farligt att ge hösilage med mycket fosfor? Enligt foderstatsprogrammet ligger hästens behov på 5,6 gram (shettis ~200 kilo) och med detta hösilage blir givan 9,6 gram. Jag vill ha ett hösilage med bra värden. Analys för hösilaget per kilo säger: TS 74 procent, smrp 69 gram, MJ 8,3, fosfor 2,4, kalcium 5,1.

Läs svaret

Kommentarer

Hur får jag i min häst rätt mängd salt?

Hej, Jag har väldigt svårt att få i min häst salt. Hon lämnar saltet som finns i kraftfodret och hon slickar inte alls på sin saltsten (som jag testat lite olika varianter på). Hur kan jag se till att hon verkligen får i sig tillräckligt med salt, är det att ge vatten blandat med salt direkt i munnen med en spruta? Eller reglerar hon saltintaget på något sätt själv, att hon helt enkelt inte behöver tillskottet? Tack för svar

Läs svaret

Kommentarer

Varför behöver hästen soja och hur mycket ska man ge?

Hej! Jag har sedan cirka två månader tillbaka gett mina båda hästar soja med mycket gott resultat. Jag började försiktigt och är nu uppe i cirka fyra till fem deciliter – och hade tänkt ligga där då jag som sagt både har sett och känt en enorm skillnad.
Nu har några reagerat på mängden jag ger och därför undrar jag om det är alldeles för mycket. Jag har bara hittat information om att man ska vara försiktig vid invänjning, men inte var gränsen för mängden går.
  
Mvh Annie

Läs svaret

Kommentarer

Kan hästen ta hand om en stor mängd uppblött betfor? 

Hejsan!
  
Det skrivs ju i alla råd att man ska ge max två kilo kraftfoder per giva. Jag undrar, om man ger en stor mängd uppblött betfor, kan magsäcken ta hand om den? Eller skjuts den ut i tarmen?

Läs svaret

Kommentarer

Fri hötillgång – hur vet jag vad min häst får i sig?

Hej! Ni foderrådgivare brukar ju förespråka en exakt uträknad foderstat, samtidigt är det poppis numera med fri tillgång till hö/hösilge, vilket jag också har till min häst. Analysvärden finns, men hur ska man veta vad hästen får i sig? I boxen går det ju att mäta på ett annat sätt, men i hagen där det går flera hästar blir det svårt... Råd?

Läs svaret

Kommentarer

Apropå Guerdat-fallet: Hur kan hästar få i sig vallmofrön?

Hej!
  
Steve Guerdats hästar lämnade ju positiva dopningsprover för kodein, oripavin och morfin – ryttaren menar att det måste ha berott på foderkontaminering. Och både han och FEI pratar om att vallmofrön kan ge sådana utslag. Men hur är det egentligen, ger man vallmo till hästar? Eller är det i så fall i typ hagen de får i sig detta?
  
/Nyfiken

Läs svaret

Kommentarer

Hur fodra pigg ponny på boxvila?

Vi har en ponny på konvalescens i ett par månader. Nu vilar han en månad, sedan ska han skrittas igång en månad innan nytt ultraljud i februari. Vi har tagit bort allt kraftfoder och ger endast mineraler, loppfrön och B-vitamin.

Utöver detta fri tillgång på hösilage med ganska lågt energi- och proteininnehåll (ej analyserat, men alla ponnyer äter mellan 12 och 15 kilo per dag utan att bli feta). Vi har börjat ge ett tillskott som heter Relax me och blev rekommenderade Pavo nerv control. Har du några erfarenheter av "lugnande" fodertillskott inför igångsättningen? Han har en tendens att explodera vid lång vila.

Läs svaret

Kommentarer
31 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 nästa  sista  

Cecilia Müller


Cecilia Müller är docent i fodervetenskap och jobbar med forskning, samverkan och undervisning på SLU.
Hon skriver artiklar till kunskapssajten HästSverige, där det finns fördjupad information att få om bland annat foderlära och allt annat som rör hästar. 

Här kan du läsa mer om Cecilia

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.