Frågor och svar med Eva Dahlström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


157 träff(ar)

Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?

Hej!

Jag ser många, bland annat i mitt stall, som stödfodrar med lusern/hackad strå, och då ger någon liter om dagen. När jag hade min gamla häst så fick jag ge hackad strå de sista åren (han hade haft allvarlig foderstrupsförstoppning så jag ville inte ge pellets), och jag gav hinkvis för att det skulle kompensera hö/hösilage. Så till min fråga, hur mycket lusernpellets respektive hackad strå ska man ge för att det ska motsvara ett kilo hö? Och om man ger uppblött lusernpellets så behöver ju inte hästen tugga ordentligt, vilken påverkan kan det få på hästens behov av att tugga, tänker både på tänderna och mage/tarm.

Läs svaret

Kommentarer

Håller sig hästen varm med mat?

Behöver hästen mer foder när det är kallt ute? Och behöver den mer att äta om den står ute länge och det är kallt? Jag har läst att de håller värmen bättre om de har mat, ska man alltså sträva efter fri tillgång på vintern – när det är kallt och inte finns något gräs att äta? Läs svaret

Kommentarer

Fodra före eller efter ridning?

Hej! Jag skulle vilja motionera hästarna tidigt, tidigt på morgonen. Det kan bli både korta och långa uteritter i skogen i alla gångarter. Hur lägger man då upp det bäst? Träning före hästarna har fått frukost? Träning precis efter frukost? Eller hur ska vi tänka? Bör hästar inte tränas på tom mage, bör de inte tränas direkt efter att de har ätit?

Läs svaret

Kommentarer

Vad är det för skillnad mellan betfor och mash?

Hej!

Vad är det för skillnad mellan befor och mash? Vår häst tycker inte om mash men jag provade i går att ge henne lite befor vilket hon åt/drack med god aptit. Funderar på att kanske byta till betfor istället och ge detta morgon och kväll för att veta att hon får i sig tillräckligt med vatten. Det är ett sto född 2005. Jag ger henne väldigt lite kraftfoder, dock rejält med grovfoder då hon älskar hö som hon doppar i sin vattenhink. 

//Anna-Karin

Läs svaret

Kommentarer

Hur säkerställer man hästens tuggbehov?

Hej!
Hur räknar man ut hästens tuggbehov? Har en lättfödd sjuårig valack som nu äter sju kilo hö (normala värden) och ett kilo kraft morgon och kväll. Han är väldigt fin i kroppen men jag funderar på om hans tuggbehov säkerställs? Han går ute mellan 8-16 nu under hösten och vintern i en väldigt stor och kuperad hage där det än så länge är mycket bete (även om det nu på hösten inte är så mycket näring i betet). Men hur räknar man ut sin häst tuggbehov? Och finns det något tips på hur man kan ta reda på att deras tuggbehov är säkerställt?

Läs svaret

Kommentarer

Hur räknar jag ut foderstat när grovfodret har väldigt låg proteinnivå?

Hej!

På grund av sen skörd är det typ inget protein i vårt hö (”<4 g/kg” enl foderanalysen). Jag har lagt till lucern men för att få till det med rimliga mängder har jag räknat med potatisprotein också. Är det någon risk med potatisprotein till överviktigt halvblod med fångtendenser (tror aldrig hon haft fång men får ”fångränder” på hovarna ibland vid ”kraftigt” bete)? Skulle gärna ge mer hö men efter sex kilo sticker energimängden iväg + att det blir för mycket fosfor. Nog måste väl även en överviktig häst få protein enligt foderstatsprogrammets rekommendationer? (Hästsverige.se) Hur undviker man att fosforintaget blir för högt?

Läs svaret

Kommentarer

Hur tänka kring tillskott med örter och kryddor?

Hej!
Vad har du för erfarenheter av foder med mycket örter/kryddor med mera i?
Några i mitt stall använder ett tillskottsfoder med bland annat solrosfrö, ärtor, linfröolja, myntha, kanel, kvassia, ålandsrot, fänkål, vitlök, brännässla och rödalmsbark i.

De ger det för att deras hästar varit lösa i magen till och från i större delen av sina liv. Hästarna har blivit bättre i sina magar men vad vet du om ingredienserna? Mvh C

Läs svaret

Kommentarer

Jäst – samma för människa som för häst?

Hej! Jag har två frågor. Den ena gäller foderjäst – är det samma som vi människor kan äta? Typ Braggs näringsjäst, Bjäst eller Renée Voltaire Nutritional Yeast med avdödad jäst som är rik på B-vitaminer? Den är väldigt rik på B1 och eftersom min häst får tiamin som tillskott tänkte jag att jag kunde slippa köpa detta dyra hästtillskott.

Andra frågan som jag har gäller en unghäst som är lös i magen. Hur hjälper jag den bäst? Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Kan hästar vara känsliga för gluten?

Vi köpte vårt sto i somras och började efter betet, under igångsättning, ge henne müsli. På betet var hon som många andra ganska lös i magen, vilket vi stabiliserade med torrt hö. Under hösten utfodrades alla hästar med hösilage och hennes mage fortsatte att vara besvärlig.

Vi bytte ut müslin mot mash. Två kolikanfall runt årsskiftet ledde till rekommendationer att fodra med torrt hö och skippa kraftfodret helt.

Sedan dess har hon tack och lov haft en mage i hygglig balans. Hann läsa en del när jag sökte orsaken till hennes problem och det slog mig att båda kraftslagen vi använt innehöll mycket spannmål. Någonstans minns jag att jag läste att hästar kan vara känsliga för gluten och att det kan vara orsaken till återkommande kolik. Stämmer det?

Läs svaret

Kommentarer

Bantning av häst får aldrig gå för fort

Hej! Jag behöver banta min häst då han, efter att ha varit konvalescent i sju månader, nu väger 50 kilo för mycket. Jag har analyserat hösilage som han i dagsläget får nio kilo av, samt i princip fri tillgång till halm under tiden han är i stallet. Detta för att ha något att pilla med och för att hålla i gång magen. Han äter kanske två kilo av halmen han får. Kraftfoder får han i form av två deciliter müsli, mineraler samt tillskott för sin artros. Tillskotten äter han inte utan müslin, dessutom behöver han extra protein då det är lägre proteinhalt i grovfodret (och det är müsli för tjocka hästar).

Han får även två deciliter slobber med cirka tio liter vatten nu, då han är dålig på att dricka tillräckligt. Detta säkerställer att han får i sig vätska. Hästen har haft kolik under förra året på grund av förstoppning, som antagligen orsakades av att han inte drack tillräckligt. Han är under igångsättning men har under de tre månaderna endast gått ner tre kilo, jag väger honom regelbundet för att hålla koll på vikten. Utifrån analys på maten och beräknad foderstat ska han nu ligga på energiunderskott.

Att minska grovfodergivan känns inte helt rätt. Han är en häst på 167 centimeter med en idealvikt på 550 kilo, men ligger nu på 596 kilo. Jag vill inte riskera hans mage, men samtidigt behöver jag tips på hur jag ska få honom att gå ner i vikt. Sommaren närmar sig och då också att gräset börjar komma i hagen. Han har väldigt lätt för att gå upp i vikt och är lättfödd. Men för hans leder och hälsas skull behöver jag få ner honom i vikt.

Skulle bli väldigt tacksam för råd!

Läs svaret

Kommentarer
157 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 16 nästa  sista  

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Omtvistade rättsregler för inackorderingsavtal
Eva Johansson svarar
Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Omtvistade rättsregler för inackorderingsavtal
Eva Johansson svarar
Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.