Frågor och svar med Eva Dahlström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

161 träff(ar)

Vad är det för skillnad mellan betfor och mash?

Hej!

Vad är det för skillnad mellan befor och mash? Vår häst tycker inte om mash men jag provade i går att ge henne lite befor vilket hon åt/drack med god aptit. Funderar på att kanske byta till betfor istället och ge detta morgon och kväll för att veta att hon får i sig tillräckligt med vatten. Det är ett sto född 2005. Jag ger henne väldigt lite kraftfoder, dock rejält med grovfoder då hon älskar hö som hon doppar i sin vattenhink. 

//Anna-Karin

Läs svaret

Kommentarer

Höets näringsinnehåll styr foderstaten

Hej! Jag har en snart femårig varmblodstravare. Han får totalt fem skopor pellets och 16 kg hö/per dag, även saltsten. Han är cirka 175 hög. Jag rider han varje vardag en timme och på lördagar två timmar medans på söndagar så har han sin lediga dag. Han har alltid saltsten i boxen och tillgång till ljummet vatten. Får han tillräckligt med mat?

Läs svaret

Kommentarer

Hur påverkas tarmfloran av ko-silage?

Hej! Läste tidigare svar på frågan huruvida man kan fodra häst med ko-silage. Svaret som gavs angav bara fuktigheten och givan utifrån den. Tyvärr uppgavs ingenting om påverkan på den normala tarmfloran hos hästen vid utfodring av ko-silage. Önskvärt vore ett mer detaljerat svar hur hästar kan påverkas negativt av silage.

Läs svaret

Kommentarer

Hur fodra häst med dålig hovkvalité?

Hej! Min häst har väldigt dåliga hovar och måste nu stå på box ett tag då det knappt finns något att sko på. Finns det något foder man kan ge som påverkar hovarnas kvalité?

Läs svaret

Kommentarer

Loppfrö och linfrökaka till kolikhäst

När min häst hade kolik för ett tag sedan så fick jag rådet att dels ge henne loppfrön, vilket hon fick tills burken tog slut. Sedan tyckte veterinären att hon skulle få linfrökaka i förebyggande syfte. Så min fråga är helt enkelt. För att förebygga kolik hos känslig häst. Hjälper linfrökaka? Hur mycket ska man ge? Och hur ska man tänka kring loppfrön, kan det ges alltid eller ger man det som en kur?

Läs svaret

Kommentarer

Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?

Hej!

Jag ser många, bland annat i mitt stall, som stödfodrar med lusern/hackad strå, och då ger någon liter om dagen. När jag hade min gamla häst så fick jag ge hackad strå de sista åren (han hade haft allvarlig foderstrupsförstoppning så jag ville inte ge pellets), och jag gav hinkvis för att det skulle kompensera hö/hösilage. Så till min fråga, hur mycket lusernpellets respektive hackad strå ska man ge för att det ska motsvara ett kilo hö? Och om man ger uppblött lusernpellets så behöver ju inte hästen tugga ordentligt, vilken påverkan kan det få på hästens behov av att tugga, tänker både på tänderna och mage/tarm.

Läs svaret

Kommentarer

Håller sig hästen varm med mat?

Behöver hästen mer foder när det är kallt ute? Och behöver den mer att äta om den står ute länge och det är kallt? Jag har läst att de håller värmen bättre om de har mat, ska man alltså sträva efter fri tillgång på vintern – när det är kallt och inte finns något gräs att äta? Läs svaret

Kommentarer

Fodra före eller efter ridning?

Hej! Jag skulle vilja motionera hästarna tidigt, tidigt på morgonen. Det kan bli både korta och långa uteritter i skogen i alla gångarter. Hur lägger man då upp det bäst? Träning före hästarna har fått frukost? Träning precis efter frukost? Eller hur ska vi tänka? Bör hästar inte tränas på tom mage, bör de inte tränas direkt efter att de har ätit?

Läs svaret

Kommentarer

Hur säkerställer man hästens tuggbehov?

Hej!
Hur räknar man ut hästens tuggbehov? Har en lättfödd sjuårig valack som nu äter sju kilo hö (normala värden) och ett kilo kraft morgon och kväll. Han är väldigt fin i kroppen men jag funderar på om hans tuggbehov säkerställs? Han går ute mellan 8-16 nu under hösten och vintern i en väldigt stor och kuperad hage där det än så länge är mycket bete (även om det nu på hösten inte är så mycket näring i betet). Men hur räknar man ut sin häst tuggbehov? Och finns det något tips på hur man kan ta reda på att deras tuggbehov är säkerställt?

Läs svaret

Kommentarer

Hur räknar jag ut foderstat när grovfodret har väldigt låg proteinnivå?

Hej!

På grund av sen skörd är det typ inget protein i vårt hö (”<4 g/kg” enl foderanalysen). Jag har lagt till lucern men för att få till det med rimliga mängder har jag räknat med potatisprotein också. Är det någon risk med potatisprotein till överviktigt halvblod med fångtendenser (tror aldrig hon haft fång men får ”fångränder” på hovarna ibland vid ”kraftigt” bete)? Skulle gärna ge mer hö men efter sex kilo sticker energimängden iväg + att det blir för mycket fosfor. Nog måste väl även en överviktig häst få protein enligt foderstatsprogrammets rekommendationer? (Hästsverige.se) Hur undviker man att fosforintaget blir för högt?

Läs svaret

Kommentarer
161 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 17 nästa » sista » 

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.