Frågor och svar med Eva Dahlström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


153 träff(ar)

Hur tänka kring tillskott med örter och kryddor?

Hej!
Vad har du för erfarenheter av foder med mycket örter/kryddor med mera i?
Några i mitt stall använder ett tillskottsfoder med bland annat solrosfrö, ärtor, linfröolja, myntha, kanel, kvassia, ålandsrot, fänkål, vitlök, brännässla och rödalmsbark i.

De ger det för att deras hästar varit lösa i magen till och från i större delen av sina liv. Hästarna har blivit bättre i sina magar men vad vet du om ingredienserna? Mvh C

Läs svaret

Kommentarer

Jäst – samma för människa som för häst?

Hej! Jag har två frågor. Den ena gäller foderjäst – är det samma som vi människor kan äta? Typ Braggs näringsjäst, Bjäst eller Renée Voltaire Nutritional Yeast med avdödad jäst som är rik på B-vitaminer? Den är väldigt rik på B1 och eftersom min häst får tiamin som tillskott tänkte jag att jag kunde slippa köpa detta dyra hästtillskott.

Andra frågan som jag har gäller en unghäst som är lös i magen. Hur hjälper jag den bäst? Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Kan hästar vara känsliga för gluten?

Vi köpte vårt sto i somras och började efter betet, under igångsättning, ge henne müsli. På betet var hon som många andra ganska lös i magen, vilket vi stabiliserade med torrt hö. Under hösten utfodrades alla hästar med hösilage och hennes mage fortsatte att vara besvärlig.

Vi bytte ut müslin mot mash. Två kolikanfall runt årsskiftet ledde till rekommendationer att fodra med torrt hö och skippa kraftfodret helt.

Sedan dess har hon tack och lov haft en mage i hygglig balans. Hann läsa en del när jag sökte orsaken till hennes problem och det slog mig att båda kraftslagen vi använt innehöll mycket spannmål. Någonstans minns jag att jag läste att hästar kan vara känsliga för gluten och att det kan vara orsaken till återkommande kolik. Stämmer det?

Läs svaret

Kommentarer

Bantning av häst får aldrig gå för fort

Hej! Jag behöver banta min häst då han, efter att ha varit konvalescent i sju månader, nu väger 50 kilo för mycket. Jag har analyserat hösilage som han i dagsläget får nio kilo av, samt i princip fri tillgång till halm under tiden han är i stallet. Detta för att ha något att pilla med och för att hålla i gång magen. Han äter kanske två kilo av halmen han får. Kraftfoder får han i form av två deciliter müsli, mineraler samt tillskott för sin artros. Tillskotten äter han inte utan müslin, dessutom behöver han extra protein då det är lägre proteinhalt i grovfodret (och det är müsli för tjocka hästar).

Han får även två deciliter slobber med cirka tio liter vatten nu, då han är dålig på att dricka tillräckligt. Detta säkerställer att han får i sig vätska. Hästen har haft kolik under förra året på grund av förstoppning, som antagligen orsakades av att han inte drack tillräckligt. Han är under igångsättning men har under de tre månaderna endast gått ner tre kilo, jag väger honom regelbundet för att hålla koll på vikten. Utifrån analys på maten och beräknad foderstat ska han nu ligga på energiunderskott.

Att minska grovfodergivan känns inte helt rätt. Han är en häst på 167 centimeter med en idealvikt på 550 kilo, men ligger nu på 596 kilo. Jag vill inte riskera hans mage, men samtidigt behöver jag tips på hur jag ska få honom att gå ner i vikt. Sommaren närmar sig och då också att gräset börjar komma i hagen. Han har väldigt lätt för att gå upp i vikt och är lättfödd. Men för hans leder och hälsas skull behöver jag få ner honom i vikt.

Skulle bli väldigt tacksam för råd!

Läs svaret

Kommentarer

Att tänka på när du sår in betesvall

Hej! Jag har planerat att så min första betesvall nu till våren – betet ligger i Österbotten, Finland. Vallen kommer att innehålla en blandning av timotej, ängsvingel, rödsvingel, ängsröe och engelskt rajgräs. Till frågan, hur mycket ska jag så av varje art? Betet är på två hektar. Kan hästarna beta där redan den här sommaren? Kommer jag att behöva så vallen igen nästa vår?
 
Mvh, Julia

Läs svaret

Kommentarer

Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen

Jag har en fråga om fodertillskott vid pälsbyte. Förra våren föll min ponny ur mitt under pälsbytet, ungefär i mars, och nu vill jag vara förberedd så att det inte händer igen. Vad bör jag ge henne för att motverka att hon tappar i hull, och "boosta" så att hon får lättare att byta päls?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat

Hej! Jag har en svårfödd häst som får tre liter havre, två liter betfor samt 15 kilo hö med analys – och det är väldigt näringsrikt samt innehåller mycket protein.
  
Vi har också gjort en foderstat som beräknar att han får i sig det han behöver. Han är avmaskad, men går fortfarande inte upp i hull. Han skulle behöva lägga på sig lite mer men jag vet inte vad jag ska ge honom. Kan du hjälpa mig?

Läs svaret

Kommentarer

Fodra före eller efter ridning?

Hej! Jag skulle vilja motionera hästarna tidigt, tidigt på morgonen. Det kan bli både korta och långa uteritter i skogen i alla gångarter. Hur lägger man då upp det bäst? Träning före hästarna har fått frukost? Träning precis efter frukost? Eller hur ska vi tänka? Bör hästar inte tränas på tom mage, bör de inte tränas direkt efter att de har ätit?

Läs svaret

Kommentarer

Även en rund häst behöver få i sig energi – men i lagom mängd

Hej! Jag har en fundering kring torkan som rådde. När en häst anses vara lite rund och har hull att ta av, behöver den då inte stödfodras? Betet var torrt som fnöske och hade ju inte mycket näring kvar. Jag menar, behöver inte även en lite rund häst riktig näring varje dag?
  
Med vänlig hälsning,
Agneta

Läs svaret

Kommentarer

Var få man svar om giftiga växter?

Hej! Jag har flyttat till ny gård i år och har inte riktigt koll på vad som är farligt att hästarna får i sig, alltså giftiga växter. Kan du hjälpa mig att reda ut de vanligaste växterna som man ska undvika att hästen äter och hur man ska se till att bli av med dem?

Läs svaret

Kommentarer
153 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 16 nästa  sista  

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hoppning på volt gynnsamt för heta och starka hästar
Helena Persson svarar
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Hanna Borg svarar
Vad gäller vid köp via en förmedlare
Eva Johansson svarar
Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp
Eva Johansson svarar
Träningstävla så likt tävling som möjligt
Victoria Almgren svarar
Svullna ben över natten – linda eller inte?
Hanna Borg svarar
Varför får hästen ödem?
Hanna Borg svarar
Hur tänka kring tillskott med örter och kryddor?
Eva Dahlström svarar
Forskning som styrker effekten av kylbehandling?
Hanna Borg svarar
Häst som attackerar – vad göra?
Jenny Yngvesson svarar