Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad menas med näringsfattigt hö?

Hej! Jag har en häst som lägger på sig väldigt lätt och är tjock, den skulle behöva gå ner cirka 100 kilo. Därmed behöver den ett näringsfattigt hö, men vad menas egentligen med näringsfattigt?
  
Hur lågt ska proteinet och energin vara? Har jag förstått det rätt om kvoten smältbart råprotein/MJ ska vara 6? Hästen går sex dagar i veckan, normal ridning.


Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
Ja, du har rätt i att man vill ha en vettig balans i grovfodret. En kvot nära 6 mellan smältbart råprotein och energi till vuxna hästar är önskvärt, men inte lika lätt att få. Det man i alla fall kan försöka undvika är alltför låga kvoter, för då kan det bli så att du måste ge extra proteintillskott trots att du vill banta hästen.
  
Till lättfödda hästar vill man ha ett grovfoder med lite energi, kanske 6-7 MJ, och som är i balans med proteinet. Skulle du ha ett grovfoder med mycket protein passar det jättebra att ge i kombination med halm. Halm innehåller i princip bara energi och blir då ett komplement till ett bra hö eller hösilage.
  
Vill du få ner vikten på din häst måste du ha ett analyserat grovfoder, så att du kan lägga upp en strategi. Det är även viktigt att veta mineralinnehållet, eftersom man oftast inte ger kraftfoder till en sådan häst. Då är det ännu viktigare att den får rätt mineralfoder. 
Kan du så är det även önskvärt att öka motionen.
  
Lycka till!
Hälsningar
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar