Frågor och svar med Eva Dahlström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

161 träff(ar)

Hur utfodrar jag med linfrö?

Det finns ju olika sorters fodermedel med linfrö men jag blir inte riktigt klok på skillnaden mellan dem, eller hur det används på korrekt sätt. Att hela linfrön ska stöpas verkar de flesta vara överens om, men hur är det med linfrökaka? Vissa menar att den ska stöpas, andra att den bara ska blötläggas och svälla och ytterligare några att den ska ges torrt.
  
Syftet med de olika behandlingarna ska vara att eliminera blåsyran, men hur är det med cyanidväte i linfrökaka egentligen? Förekommer det, eller försvinner det i tillverkningsprocessen? Finns det något sätt att fodra med linfrökaka som kan vara rent skadligt?
  
Med vänlig hälsning
Karoline

Läs svaret

Kommentarer

Hur fördelar vi hagarna så att alla hästar får "rätt" bete i sommar?

Hej! Jag har en betesfråga. Det är så att jag har min häst i ett kollektivstall (tolv hästar) där vi just nu diskuterar hur vi ska göra i vår och sommar med våra hagar. Några vill ta in grannens får för att beta ner en hage innan vi släpper ut hästarna där, andra vill helst inte ha sina hästar på gräs nästan alls utan vill ha dem i samma hage hela säsongen. Detta eftersom det då blir väldigt magert bete på sikt.
  
Vi har två hagar där inte ratorna har blivit putsade på flera år (gammal vall) och så har vi en hage där det växer massor med meterhögt fjolårsgräs. Inga hagar gödslas utöver hästbajset som blir naturligt.
  
Jag tycker att vi har så många hagar att vi skulle kunna ha någon form av rotationsbete. Vad är ditt råd? Hur ska man tänka när man ska samsas om betet och olika hästar behöver olika mycket mat? Är det viktigt att låta hagarna vila helt från betesdjur någon säsong?
  
Mvh Maggan

Läs svaret

Kommentarer

Omega 3 och 6 – fungerar verkligen olja i kolikförebyggande syfte?

Hej!
  
Det är populärt i mitt stall att ge linfröolja för att förebygga förstoppning och för att tillföra omega 3 och 6. Men samtidigt påstod någon att hästen inte tillgodogör sig fettsyrorna i oljor eftersom kraftfodret tas upp i tunntarmen. Samtidigt är oljan värdelös i kolikförebyggande syfte just för att den tas upp i tunntarmen och förstoppningskolik uppstår i grovtarmen.
  
Har hästen någon nytta alls av ett tillskott av linfröolja, eller är det bortkastade pengar för hästägaren? Är något av fodermedlen med linfrö egentligen lämpade för hästar? Vilken typ är i så fall bäst och vilket kan göra störst skada om det utfodras "fel"?
  
Tusen tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Bör B-vitaminer ges året om eller bara vid pälssättning och -fällning?

Hej! Jag har några funderingar kring det här med att ge B-vitamin eller inte. Själv har jag fått lära mig att man ger B-vitamin i samband med pälssättning och pälsfällning. Alltså som en kur. Däremellan behöver man inte ge. Nu har jag hört att man ska ge B-vitamin året om, men dubblera dosen i samband med pälssättning och fällning. Vilket är rätt och kan man överdosera B-vitamin?
  
Hälsningar,
Agnes

Läs svaret

Kommentarer

Kan fodret "trycka på" unghästens tillväxt för mycket?

Jag har ett ettårigt SWB-sto som är väldigt tunt. Hon har uträknad foderstat och äter en müsli baserad på stråfoder med yesacc, luzernstrå och lite mineraler. Dessutom har hon fri tillgång på hö (men foderstaten är ju beräknad på en viss mängd givetvis analyserat hö, men lite lågt i både protein och energi).
  
Hästen är ändå mager och har tunnat ur ännu mer. Eftersom jag har blivit varnad för att trycka på tillväxten för mycket vet jag inte hur jag på lämpligt sätt ska få upp den i vikt. Funderar på att lägga till riskli. Men eftersom det är ett energifoder undrar jag hur det påverkar tillväxten? Tydligt är att hon behöver mer foder i alla fall. Hoppas du har något bra råd till mig.
  
Mvh Anette

Läs svaret

Kommentarer

Hur mycket protein behöver en treåring?

Hej! Jag har en islandshäst på tre år som inte är inriden ännu och som jag har köpt ett torrt hö till. Men det smältbara råproteinet är lite lågt. Torrsubstans är 81,3 procent och smältbart råprotein är 48 gram/kilo torrsubstans (omsättningsbar är 10,2 MJ/kilo ts). Hur ska jag göra så att han får i sig nog med protein? Är det ett olämpligt hö?

Läs svaret

Kommentarer

Hur fodra dräktigt sto som har magknip?

Hej Eva!
  
Jag har ett dräktigt sto som besväras mycket av magknip och väderspänningar. Hon går ute så mycket det går, cirka 10–12 timmar om dagen, och motioneras regelbundet (tävlade distans tidigare, men tar det lugnare nu på grund av dräktighet och magknip). Får hösilage 4–5 gånger/dag. I dagsläget får hon 1 dl betfor, 1 dl lucern och 1/4 mått korn morgon och kväll.
  
Jag funderar på att dra ner på kraften och eventuellt skippa korn helt. Hästen har alltid behövt lucernpellets under vinterhalvåret för att hålla hullet när hon motioneras mycket. Hon vill inte äta lucern och enzion som hon behöver för hovarna utan betforn. Tänkte prova irish mash från St Hippolyt i stället för betfor, så att hon får i sig det hon behöver då hon är dräktig och behöver en komplett foderstat – även om hon motioneras lugnare. Har nyligen avslutat en återställande örtmix till mag- och tarmkanalen som hon fick i 21 dagar.
  
Problemet, förutom att hon har knip, är att hon sparkar hårt i boxväggen som är av betong när det kniper till. Vilket kan leda till att hon sparkar sönder något i sina bakben. Är även rädd att hon kommer att sparka fölet när det kommer, om beteendet fortsätter. Har du tips på vad som hjälper mot väderspänningar och magknip? Min häst är extremt lik din till vänster på profilbilden. Skulle vara intressant att veta stammen på den?
  
Tacksam för alla tips!
Mvh Mikaela

Läs svaret

Kommentarer

Varför behöver hästen mer hö när det är kallt?

Hej! Kan du förklarar det här med att hästar behöver mer grovfoder när det blir kallt. Jag bor i Norrbotten och flera hästar i vårt stall går på lösdrift. Hur ska vi tänka när kylan kommer, hur mycket måste grovfodret ökas? Går det lika bra att ge halm i stället för mer grovfoder?
  
Mvh,
Ingela

Läs svaret

Kommentarer

Kan för hög stärkelsehalt i fodret leda till fång?

Hej! Har stärkelse någon koppling till fång? Kan för stora stärkelsegivor leda till fång? Vilka rekommendationer angående mängd stärkelse finns? Vad är det i så fall som gör att stärkelse leder till fång? Vad händer i hästen?

Läs svaret

Kommentarer

Vad menas med näringsfattigt hö?

Hej! Jag har en häst som lägger på sig väldigt lätt och är tjock, den skulle behöva gå ner cirka 100 kilo. Därmed behöver den ett näringsfattigt hö, men vad menas egentligen med näringsfattigt?
  
Hur lågt ska proteinet och energin vara? Har jag förstått det rätt om kvoten smältbart råprotein/MJ ska vara 6? Hästen går sex dagar i veckan, normal ridning.

Läs svaret

Kommentarer
161 träffar Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 17 nästa » sista » 

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité
Tips för häst som rusar till hinder
Häst som sparkar bakut efter hinder
Hur lär man hästen hoppa stort vatten?
Kraftig reaktion på influensavaccin
Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Jessica Nordins favoritövning
Vad är "snoppstenar"?

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.