Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur är näringsvärdet i linfröpellets?

Hej!

Hur är näringsvärdet i linfröpellets? Hur mycket kan man ge per dag till en stor häst? Nu ger jag min häst cirka 2 dl per dygn, mest för att det finns att tillgå i mitt stall, och för att jag hört att det är bra för pälsen. Stämmer det eller är det bara ännu en av alla myter som finns om hästutfodring? Något annat som kan vara bra att veta om linfröpellets?

Tack på förhand!

Jenny Redgårds svar:

Hej,

Näringsinnehållet i linfröpellets skiljer sig åt mellan olika fabrikat men bör finnas angivet på fodersäcken. Energiinnehållet brukar ligga runt 10-12 MJ och innehållet av smältbart råprotein runt 250-280 gram/kilo. Näringsinnehållet kan därför räknas som ganska högt och fodret klassas som ett proteinfodermedel. Innehållet av den livsnödvändiga aminosyran lysin är dock relativt lågt vilket gör fodermedlet mindre lämpat som kompletterande proteintillskott till föl och unghästar.

En normal utfodringsgiva brukar ligga på 50-100 gram/100 kilo häst och dag.

Fettsyrorna i linfrö, linfröpellets och linfröolja bidrar till en glansig och fin päls. Linfrö är annars känt för sina dietiska egenskaper och kan lindra mag-tarmbesvär. Helt linfrö måste alltid stöpas före utfodring för att inaktivera de skadliga ämnen som finns i fröet, medan linfröpellets kan ges som det är.

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar