Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur länge håller korn?

Hej!

Krossat korn vs. stöpt korn, vilket är att föredra? Är det risk att det krossade kornet hinner härskna om man räknar med att hästen äter cirka 0,5 kilo per dag och kornet köps färdigkrossat i säckar om 25 kilo? Är det bättre ur hygiensynpunkt att köpa helt korn och stöpa? Kan det stöpta kornet i så fall stå färdigstöpt i hink med lock cirka 12-15 timmar?

Tacksam för svar!


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Krossat korn har en begränsad hållbarhet eftersom fettet kan härskna då det kommer i kontakt med syre. Korn innehåller en lägre andel fett än havre och är därmed inte lika känsligt, det håller en bra kvalitet förhållandevis länge. När du köper en säck kornkross så har den enligt tillverkaren en hållbarhet på 3 månader. Detta kan naturligtvis variera. Jag brukar rekommendera att kornet förbrukas inom 1 till 2 månader, så under förutsättning att det korn du köper är krossat nyligen så borde du klara dig.

Hur länge stöpt korn håller innan det surnar varierar med utomhustemperaturen. Ett halvt dygn borde inte vara något problem om hinken inte förvaras i stark värme. Lukta och smaka på fodret om du är osäker.

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar