Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad i havre gör hästen "tossig"?

Hej,
  
Min häst blir alldeles "tossig" när den får havre. Det kan räcka med bara några deciliter så märker både han och jag av det. Min kompis häst kan däremot äta hur mycket havre som helst utan att man märker någon skillnad. Jag har hört att det ska vara något slags enzym i havren som gör hästarna pigga, stämmer det? Vad kan man ersätta havre med, som inte påverkar hästen så? Finns det annat foder som kan påverka hästarna på samma vis som havre?
  
Mvh Lisa


Jenny Redgårds svar:

Hej Lisa!

Jag tycker att du ska börja med att ta reda på om din häst verkligen är i behov av något kraftfodertillskott. Hästens energi- och näringsbehov ska alltid i första hand täckas av grovfoder – det vill säga hö, hösilage, ensilage, lusern eller halm. Det är först om hästen, trots fri tillgång på grovfoder, inte kan hålla gott hull som ett energitätare fodermedel som till exempel kraftfoder behöver tillföras.
  
Analysera grovfodret
Har du en analys på ditt grovfoder? Om inte tycker jag att du ska försöka få en sådan gjord, gå ihop med andra som fodrar med samma grovfoderparti så blir det inte dyrt. Med en analys kan du beräkna, eller få hjälp att beräkna, en foderstat till din häst för att se om grovfodret täcker näringsbehovet eller om du ska utfodra med något tillskott.
Oftast är det inte kraftfoder som grovfodret behöver kompletteras med utan proteinfoder och mineraler. Varför vissa hästar till synes reagerar på just havre genom att bli pigga, heta eller hispiga är ännu inte klarlagt. Men en teori är att det kan ha att göra med hur enzymerna bryter ner stärkelsen i havren.
  
Lycka till!
  
Vänliga hälsningar,
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar