Frågor och svar med Jenny Redgård

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


157 träff(ar)

Okej att ge fruset foder?

Hej! Jag har skannat igenom tidigare frågor som gäller fruset foder och har hittat anledningen till att man inte ska fodra med frusna morötter (en säck frös för mig i natt, vi har dörren öppen på natten för att ge hästarna bra luft). Jag undrar om detsamma gäller Betfor och hackad lusern?
  
Jag brukar göra iordning en hink med just dessa fodermedel tillsammans med mycket vatten (och salt på sommaren), och ge efter träning eller vid intag (innan grovfoder) när det är kallt. Jag vet att det är en risk för att fodret blir förstört, jäst, när det är varmt.
 
Men om jag blötlägger på kvällen för att fodra morgonen därpå och det fryser till på natten, kan jag fodra med det senare när det har tinat igen. Eller gäller samma här som med morötter – kolhydraterna spjälkas till socker? Tacksam för svar, jag hittar ingenting om just detta när jag googlar.
  
Vänliga hälsningar
Taina

Läs svaret

Kommentarer

Vad i havre gör hästen "tossig"?

Hej,
  
Min häst blir alldeles "tossig" när den får havre. Det kan räcka med bara några deciliter så märker både han och jag av det. Min kompis häst kan däremot äta hur mycket havre som helst utan att man märker någon skillnad. Jag har hört att det ska vara något slags enzym i havren som gör hästarna pigga, stämmer det? Vad kan man ersätta havre med, som inte påverkar hästen så? Finns det annat foder som kan påverka hästarna på samma vis som havre?
  
Mvh Lisa

Läs svaret

Kommentarer

Vilket är det bästa grovfodret till den äldre ponnyn?

Jag har en äldre B-ponny som just har passerat 25 år. Hon är pigg och fräsch, men har börjat äta dåligt. Hon rids eller promeneras någon gång i veckan och går i stor hage.

Ponnyn får lite kraftfoder, mest symboliska mängder när de andra hästarna får kvällsmat, mineraler och saltsten och naturligtvis grovfoder. Det är främst hösilaget hon numera ofta lämnar kvar. Hur utfodrar jag henne på bästa sätt? Jag efterlyser något slags seniorfoder, såsom det finns till äldre katter och hundar.
 
/Bosse

Läs svaret

Kommentarer

Kan för mycket Betfor ge hästen diabetes?

Kan en häst få diabetes av att få för mycket Betfor? Min häst äter krossad havre och jag ger 3 deciliter Betfor (blötlagd) morgon, lunch och kväll. Nu menar en stallkamrat att man inte ska röra till det med sockerhalten i hästens foder, eftersom det kan bli diabetes av det. Kan en häst ens få diabetes? Hur mycket och hur ofta kan jag ge min häst Betfor utan att riskera att den blir sjuk? 

Läs svaret

Kommentarer

Är det farligt att fodra sin häst med mycket morötter?

Vi har fått en ny inackordering i vårt stall och han fodras med väldigt mycket morötter. Det är ett stort halvblod som får mängder med morötter både morgon och kväll. På en månad går det åt 70 kilo. Är det bra för en häst att äta så mycket morötter?
   
/Inger

Läs svaret

Kommentarer

Hur ska jag tänka kring fettsyror i hästens foderstat?

Hej! Jag vill gärna öka andelen omega-3 i hästens foderstat. I år har jag ett bra hösilage där jag bara behöver komplettera med MJ. Därför ger jag betfor och olja, samt kompletterande mineraler och salt. Stämmer det att linfröolja är bäst att ge på grund av dess höga omega-3-kvot i förhållande till omega-6? Hur bör jag tänka? Hur räknar man ut kvoten mellan omega-3 och omega-6 i hösilaget? Jag ger även vetehalm för att öka energin (MJ) och för att dryga ut tuggbehovet. Vill gärna veta kvoten där också.

Tack!

Läs svaret

Kommentarer

Loppfrön – blött eller torrt, hur ofta, när och hur mycket?

Hej! Jag läser på flera ställen att loppfrön ska ges i förebyggande syfte mot sandkolik under några veckor, eller i 30 dagar. Men hur länge gör man sedan uppehåll till nästa kur? Den informationen kan jag inte hitta någonstans. Kan man ge loppfrön utblandat med vatten?
  
Jag har gett loppfrö till vår D-ponny både blandat med vatten och mash, och har även gett det torrt. Det verkar funka oavsett, men vad gäller om man ska göra det rätt?
  
Tack på förhand.
Lena

Läs svaret

Kommentarer

Min häst vägrar att slicka på salstenen – måste hon äta salt?

Min häst vägrar att slicka på saltsten. Har även provat med olika mineralstenar och olika fabrikat men hon lämnar dem alltid helt orörda. Under sommaren brukar jag ge en näve fodersalt i hennes mat efter ridning (eftersom hon ofta blir svettig då) och då äter hon precis som vanligt. Borde jag ge henne extra salt i fodret året om? Hur viktigt är det med salt? Vilken nytta gör saltet i fodret? Kan tillägga att min häst är tolv år och fullt frisk. Läs svaret

Kommentarer

Fri tillgång eller inte – hur reglerar vi grovfodret i vinterhagen?

Hej! I vårt stall går det två frieserston, sju och åtta år, i samma hage. Förra vintern hade de fri tillgång till hösilagebal i foderhäck. Hästarna var ute från klockan 7.00 till klockan 22.00. Inne fick de lite kraftfoder och hösilage att tugga på.
  
Dock blev hästarna feta. Jag är rädd för fång samt att det inte känns så snällt att träna mot medelsvår dressyr med en fet häst. Min vän vill behålla förra vinterns system medan jag är tveksam. Jag funderar på att fodra med hösilage inne på morgonen och ha halmbal ute som tidsfördriv, men i så fall ta in dem vid 16-tiden och ge hösilage då – sedan ge kraftfodret tillsammans med hösilage på kvällen.
  
Blir det för fattigt för dem med bara halm mellan 8.00 och 16.00? Eller tycker du att det är bättre att ha fri tillgång ute och ge halm inne? Eller kan vi göra på annat sätt?
  
Mvh Elina

Läs svaret

Kommentarer

Varför fodrar man med jäst?

Hej! Jag ger min halvblodsvalack en deciliter foderjäst om dagen sedan cirka fyra månader tillbaka, och märker stor skillnad! Han verkar må bättre och har musklat sig väl (vet inte om det beror på jästen), tidigare har han haft så ont av både pälssättning och pälsfällning. Jag har inte märkt det alls på samma sätt nu. Sedan hörde jag att man bör sluta med jästen efter ett par månader. Stämmer detta?
  
Tacksam för svar,
Pia & Filur

Läs svaret

Kommentarer
157 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 16 nästa  sista  

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet