Frågor och svar med Jessica Ekström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

111 träff(ar)

Häst som dricker extremt mycket vatten

Hej!
  
Min häst dricker extrema mängder vatten, jag har aldrig haft en häst som druckit så mycket som han gör. Jag har inte mätt den exakta mängden (de får vatten i stor hink), men det är mycket. De andra hästarna i stallet dricker inte ens hälften så mycket som han. Så här ser analysen av höet som han äter ut:

Ts 74,2 %
Råprotein 150 g/kg ts
Smb protein häst 81 g /kg vara
Energi till häst 7,3 mj/kg
Ca 5,5 g/kg ts
P 2,8 g/kg ts
Mg 2,5 g/kg ts
K 14,2g /kg ts
Läs svaret

Kommentarer

Råghalm vs. kornhalm

Hej!
 
Jag har fått möjlighet att köpa korn- eller rågvetehalm till mina hästar, att använda som lite extra "pill" i hagen. När jag har sökt på detta har jag fått olika svar, en del menar att man absolut inte ska ge kornhalm till häst medan andra säger att det går bra. Rågvetehalm har jag inte hittat så mycket om, hur ligger det till egentligen? Läs svaret

Kommentarer

Skillnad mellan pelleterad och strimlad betfor?

Vad är det för skillnad mellan pelleterad betfor och strimlad? I näringsupptag och så vidare? Vad är det för bindemedel i pelleterad betfor? Vilka för- och nackdelar ser du med att fodra med det ena eller det andra alternativet? Läs svaret

Kommentarer

Protein ett måste för muskelfattig häst

Hej!
  
Jag har en tolvårig valack, halvblod/fullblod, polsk import som har väldigt svårt för att lägga på sig. Han är 172 centimeter i mankhöjd och ganska omusklad just nu. Han rids sex dagar i veckan, normalpresterande. När jag köpte honom ville jag bara få upp honom i vikt och gav då lusernpellets och vetekli, plus musli, eftersom han inte ville äta lusernen enbart.
  
Han fick då korsförlamning på grund av att jag gett honom för mycket kraftfoder. Veterinären sade att jag skulle skippa muslin. Nu ger jag honom både lusernstrå och lusernpellets, samt havre vilket en annan veterinär rekommenderade mig till, men det känns inte som att det hjälper.
Han får 14 kilo hösilage med bra värden. Jag har gett honom mer förut men då får han bara kulmage och ingenting lägger sig över revben, rygg eller rumpa.
  
Har du några tips på vad jag kan utfodra med? Jag vill ju inte riskera korsförlamning igen, men jag vill så gärna att han ska bli finare i hullet. Han är pigg och framåt så det behövs inte mer energi. Jag har också varit hos tandläkare och kollat upp tänderna på honom.
  
Tacksam för svar.

Läs svaret

Kommentarer

Hur tänka med höskörd vs. bete?

Jag har tagit över gärden där det i flera år har plöjts upp på våren, såtts, samt tagits ensilage, havre och halm på hösten. Nu funderar jag över om jag nu ska ta hö eller använda det som bete. Måste jag plöja upp, eller räcker det att gå över med betesputsen? Vad är bäst? Läs svaret

Kommentarer

Så fodrar du en arbetande häst som går på bete

Hur ska jag tänka med min tävlingshäst som går på bete på dagarna och som går in på nätterna? Hon rids varierat men med träning fem dagar i veckan - och tävlas kanske två gånger i månaden. Bör hon få kraftfoder? Hur mycket hö ska jag stödfodra med? Betet är ganska kraftigt så här i början på sommaren. Jag är rädd att hon blir för rund om jag ger för mycket hö, samtidigt vill jag att hon ska ha att göra under nätterna inne. Hur tänker du kring detta? Läs svaret

Kommentarer

Varför ger man olja till hästen?

Hur påverkar olja hästen? Är det någon skillnad på om det är olja från till exempel Krafft eller vanlig matolja? Är det någon skillnad på mat- och rapsolja? Läs svaret

Kommentarer

Brist på fibrer är relativt vanligt vid lös mage

Hej! Vad kan man ge om hästen är lös i magen, trots att den får ett bra grovfoder? Läs svaret

Kommentarer

Behöver hästen extra muskelpreparat?

Hur påverkar muskelpreparat i fodret hästens uppbyggnad? Är det nödvändigt att ge muskeluppbyggande preparat eller "kastar man pengarna i sjön"? Läs svaret

Kommentarer

Borde inte hela hösilage-balen kasseras?

På ridskolan där jag har hästen uppstallad "rensas" så kallat friskt hösilage ut ur balar med "angripet" (alltså både vitt mögel, jäst och mörka liksom ruttna partier i hösilaget). Vi är flera som ifrågasätter detta. Kan man lita på att det utrensade hösilaget verkligen inte är dåligt för hästen att äta? Alltså, borde inte hela balen kasseras?
   
Mvh Victoria Läs svaret

Kommentarer
111 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 12 nästa » sista » 

Jessica Ekström


Jessica Ekström är utbildad husdjursagronom vid SLU i Uppsala. Hon jobbar idag på Svensk Mjölk som projektledare på avdelningen för Djurvälfärd, och har tidigare varit djurskyddsinspektör i Enköpings och Helsingborgs kommuner.
Läs mer om Jessica här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.