Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Är det farligt att ge linfrö varje dag?

Jag undrar om man kan ge linfrön för jämnan. Jag gör det men har hört att det kan förstöra tarmarna. Nu ger jag linfrökaka (Hippolin Cubes) 2,5 dl/dag, är det lika bra som att koka linfrö? Och låter det som en bra mängd? Hästen väger cirka 600 kilo och jag ger linfröet för att förebygga kolik. Hoppas på svar!

Jessica Ekströms svar:

Hej Hoppas på Svar!

Linfö kan utfodras helt, som linfröexpellets och som i ditt fall som linfrökaka, huvudsaken är att det blir upphettat innan för att skadliga ämnen i fröet ska förstöras. När man häller hett vatten över linfrö så bildas ett slem som ska vara läkande för hästmagar som inte mår så bra. Jag har inte några uppgifter på att man skulle förstöra hästens mage med regelbunden utfodring av linfrö tvärtom så är linfrö väldigt populärt fodermedel då det bla är fettrikt och ger hästarna blank päls.

Fördelen med att ge linfrö som du själv häller hett vatten över, och efter avsvalning utfodrar med, istället för att köpa färdig linfrökaka är med en kvalificerad gissning att du kommer spara pengar. Om den mängd kaka du ger idag passar din häst eller ej kan jag inte svara på då jag inte vet hur näringsinnehållet på din övriga foderstat ser ut samt vad fabrikanten till din kaka anger för näringsvärden på deras linfrökaka.

Om din häst får förstoppningskolik så kan du också prova med att få hästen att dricka mer genom att vattna den med hink (många hästar dricker ofta mer när de blir erbjudna en öppen vattenspegel istället för vattenkopp) men också med att öka grovfodergivan för att därigenom öka fiberinnehållet i foderstaten.

MVH/ Jessica Ekström

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jessica Ekström:

Jessica EkströmStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar
Hur träna unghäst som är stressad och otålig?
Jenny Yngvesson svarar