Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Är det farligt att ge linfrö varje dag?

Jag undrar om man kan ge linfrön för jämnan. Jag gör det men har hört att det kan förstöra tarmarna. Nu ger jag linfrökaka (Hippolin Cubes) 2,5 dl/dag, är det lika bra som att koka linfrö? Och låter det som en bra mängd? Hästen väger cirka 600 kilo och jag ger linfröet för att förebygga kolik. Hoppas på svar!

Jessica Ekströms svar:

Hej Hoppas på Svar!

Linfö kan utfodras helt, som linfröexpellets och som i ditt fall som linfrökaka, huvudsaken är att det blir upphettat innan för att skadliga ämnen i fröet ska förstöras. När man häller hett vatten över linfrö så bildas ett slem som ska vara läkande för hästmagar som inte mår så bra. Jag har inte några uppgifter på att man skulle förstöra hästens mage med regelbunden utfodring av linfrö tvärtom så är linfrö väldigt populärt fodermedel då det bla är fettrikt och ger hästarna blank päls.

Fördelen med att ge linfrö som du själv häller hett vatten över, och efter avsvalning utfodrar med, istället för att köpa färdig linfrökaka är med en kvalificerad gissning att du kommer spara pengar. Om den mängd kaka du ger idag passar din häst eller ej kan jag inte svara på då jag inte vet hur näringsinnehållet på din övriga foderstat ser ut samt vad fabrikanten till din kaka anger för näringsvärden på deras linfrökaka.

Om din häst får förstoppningskolik så kan du också prova med att få hästen att dricka mer genom att vattna den med hink (många hästar dricker ofta mer när de blir erbjudna en öppen vattenspegel istället för vattenkopp) men också med att öka grovfodergivan för att därigenom öka fiberinnehållet i foderstaten.

MVH/ Jessica Ekström

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jessica Ekström:

Jessica EkströmStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar