Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan knutorna komma från lusernpellets?

Min häst har fått knutor på ryggen, precis vid sadelläget. Han är öm vid tryck. Jag misstänker att de kommer av den höga proteinhalten som finns i lusernpellets. Jag började ge honom det för cirka 6 veckor sedan, i hopp om att han skulle lägga på sig lite mer hull. Han är svår att utfodra, för kraftfoder sätter sig "i huvudet" på honom. Han får hö också, naturligtvis, cirka 10-12 kilo/dag.

Vad gör man åt knutorna? Går de bort av sig själva? Tar det lång tid?

Mvh
Emma


Jessica Ekströms svar:

Hej Emma!

Vad gäller knutorna så får jag nog hänvisa dig till din veterinär - dock kan de bero på ett snabbt foderbyte när du bytte till lusern. Det blir som en allergisk reaktion och det ansamlas vita blodkroppar på huden, särskilt där det är högt slitage, till exempel under sadeln. Proteinöverskottet kissar hästen ut och ska inte i sig vara farligt, dock onödigt att energi hos hästen får gå åt att bryta ner överskottet och onödigt för din plånbok att överutfodra med protein.
 
Förutsatt att din häst är helt frisk så beror dåligt hull på att han inte får i sig tillräckligt med energi. Det kan bero på flera saker: Äter han upp sin fodergiva? Går han i grupp så kolla att han inte blir bortstött av de andra från fodret. Går han ute i regn och blåst så går ju energi till att hålla honom varm. Fodret kanske inte har den energimängd som du tror, har du analyserat det? Täta foderbyten (till exempel om ni har liten lagringsplats för hö och köper nya partier ofta, det är bättre att köpa större partier om det är möjligt) gör också att mikroberna i magen och tarmen jobbar sämre - för de hinner inte ställa om sig. Han kan också vara livligare och därmed rör han sig mer än medelhästen och behöver då mer energi.
 
MVH/ JessicaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jessica Ekström:

Jessica EkströmStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar
Hur träna unghäst som är stressad och otålig?
Jenny Yngvesson svarar