Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Finns det något foder som stärker muskulaturen?

Hej,

Jag har precis köpt en ny häst som tidigare ätit 5 dl lucern och 5 dl korn om dagen. Han är 14 år, saknar nästan alla ryggmuskler och har nästan inga muskler på kroppen. Jag började med att ge honom Krafft Grov, men han blev jättepigg av det. Nu undrar jag ifall det finns något foder som stärker muskulaturen - han är dessutom väldigt smal. Jag undrar också ifall du tycker att man ska ge sin häst örter och sådant - i så fall vad för sorts örter?


Jessica Ekströms svar:

Hej!
 
Jag tycker att det låter som att din häst behöver träning som stärker och tränar upp hans muskler - till exempel klättring, longering etcetera. Är han inkörd är ju körning ett bra komplement till ridningen.
 
Muskler byggs bland annat upp av proteiner och det finns naturligt i fodret, så jag skulle rekommendera dig att utgå från ett bra grovfoder och sedan komplettera med kraftfoder för att fylla i där det "saknas" näringsämnen. Ett foder innehåller för det mesta minst 6 gram smältbart råprotein, vilket är rekommenderat underhållsbehov. Vid arbete ökar inte proteinbehovet mer än energibehovet. Överskottsutfodring med protein till en frisk vuxen häst är inte farligt då det kissas ut i urinen. Men den processen kräver en massa energi av kroppen och det är onödigt att utsätta hästens kropp för detta om du vill att han ska bygga muskler. Det är också dyrt, i det långa loppet, att överutfodra.
 
Jag är inte så mycket för tillskottsfodermedel som tas fram för att skapa ett behov hos hästägaren, utan tycker att man ska ha en så "ren" foderstat som möjligt. Hästar är stäppdjur och deras matsmältningskanal har inte förändrats så mycket sedan vi domesticerade hästen. Ute på bete kan ju hästen beta örter, men uppstallad tycker jag gott att man hellre kan lägga pengarna på ett bra grovfoder och utgå från det när man bygger en foderstat.
 
MVH
Jessica Ekström

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jessica Ekström:

Jessica EkströmStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar