Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Finns det något foder som stärker muskulaturen?

Hej,

Jag har precis köpt en ny häst som tidigare ätit 5 dl lucern och 5 dl korn om dagen. Han är 14 år, saknar nästan alla ryggmuskler och har nästan inga muskler på kroppen. Jag började med att ge honom Krafft Grov, men han blev jättepigg av det. Nu undrar jag ifall det finns något foder som stärker muskulaturen - han är dessutom väldigt smal. Jag undrar också ifall du tycker att man ska ge sin häst örter och sådant - i så fall vad för sorts örter?


Jessica Ekströms svar:

Hej!
 
Jag tycker att det låter som att din häst behöver träning som stärker och tränar upp hans muskler - till exempel klättring, longering etcetera. Är han inkörd är ju körning ett bra komplement till ridningen.
 
Muskler byggs bland annat upp av proteiner och det finns naturligt i fodret, så jag skulle rekommendera dig att utgå från ett bra grovfoder och sedan komplettera med kraftfoder för att fylla i där det "saknas" näringsämnen. Ett foder innehåller för det mesta minst 6 gram smältbart råprotein, vilket är rekommenderat underhållsbehov. Vid arbete ökar inte proteinbehovet mer än energibehovet. Överskottsutfodring med protein till en frisk vuxen häst är inte farligt då det kissas ut i urinen. Men den processen kräver en massa energi av kroppen och det är onödigt att utsätta hästens kropp för detta om du vill att han ska bygga muskler. Det är också dyrt, i det långa loppet, att överutfodra.
 
Jag är inte så mycket för tillskottsfodermedel som tas fram för att skapa ett behov hos hästägaren, utan tycker att man ska ha en så "ren" foderstat som möjligt. Hästar är stäppdjur och deras matsmältningskanal har inte förändrats så mycket sedan vi domesticerade hästen. Ute på bete kan ju hästen beta örter, men uppstallad tycker jag gott att man hellre kan lägga pengarna på ett bra grovfoder och utgå från det när man bygger en foderstat.
 
MVH
Jessica Ekström

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jessica Ekström:

Jessica EkströmStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar
Hur träna unghäst som är stressad och otålig?
Jenny Yngvesson svarar