Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Fråga om byte från hö till hösilage

Hej!

Min ponny äter just nu hö men vi ska byta stall och där kommer han att äta hösilage. Min fråga till dig är hur man på försiktigaste sätt ska byta över från hö till hösilage. Han är rätt känslig vid foderbyten.

Höet som han äter nu är väldigt proteinrikt, därför får han kraftfoder med låg proteinhalt. Eftersom det inte är någon analys på hösilaget vet jag inte hur mycket Krafft han ska ha då. Jag har hört att man inte kan analysera hösilage, stämmer det?

Jag undrar också hur länge en hösilagebal kan stå öppen utan att bli förstörd/mögla?

Hoppas verkligen att du kan svara på det här!

MVH,
Helen


Jessica Ekströms svar:

Hej Helen!

Det är viktigt att man är försiktig vid alla typer av foderbyten, till exempel innan hästarna går från stallperiod till betesperiod, om man byter höleverantör, byter till grovfoder som är taget från ett annat skifte eller bara köper små partier av grovfoder som inte räcker hela stallperioden. För att övergången ska gå så smidigt som möjligt bör du till en början bara introducera hösilaget nävvis inblandat i höet.

Successivt ökar du hösilagegivan och minskar då högivan lika mycket, det vill säga 10 % hösilage - 90 % hö, 20 % hösilage - 80 % hö och så vidare. Hur snabbt denna övergång ska ske beror helt på hästen och eftersom din häst är extra känslig så bör du se hur han reagerar och därigenom bestämma takten. Efter tre veckor bör du dock ha kunnat gå över till det nya fodret utan att din häst får fodersmältningsproblem.

Hösilage (vattenhalt upp till 50 %) innehåller mer vatten än hö men mindre vatten än ensilage. Därmed är hösilage känsligt för luft jämfört med hö, fördelarna är att man kan skörda när näringsinnehållet är som högst. Du ska inte fodra med en bal som legat öppen längre än två dygn. Du får helt enkelt lukta på hösilaget innan du fodrar med det för att vara helt på den säkra sidan. Ska man utfodra enstaka hästar med hösilage eller ensilage så bör man hitta en leverantör där man kan få köpa mindre balar. På så sätt hinner man fodra upp varje bal innan hösilaget riskerar att bli dåligt och det blir mer ekonomiskt än att köpa storbalar där man får slänga en stor del av balen på slutet.

Visst kan man göra foderanalyser på hösilage! Kontakta ett analysföretag, exempelvis AnalyCen, för att få information om hur du gör för att skicka prover. Det är viktigt att man gör analyser på sitt grovfoder så att man vet vad man behöver komplettera med för att få en fullgod foderstat till sin häst. Kraftfodret ska enbart vara ett komplement till grovfodret!

Med vänlig hälsning,
Jessica EkströmOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jessica Ekström:

Jessica EkströmStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar