Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Lämpligt foder till seniorhäst

Hej!

Jag skulle vilja ha lite tips på lämpligt kraftfoder till min seniorhäst. Han är ett halvblod på 21 år som promenadrids lite lätt. Han är ganska fin i sitt hull, har lite stor mage :-) men har tappat muskler på överlinjen, främst rygg och rumpa. Är det något annat jag behöver tänka på med tanke på hans ålder?

Med vänliga hälsningar,
Annika


Jessica Ekströms svar:

Hej Annika!

Allmänt sett är det viktigt att ge gamla hästar högkvalitativt och lättsmält foder. Vid utfodring av gamla hästar gäller att hästar över 20 år ofta får en försämrad grovtarmsfunktion och de bör därför utfodras med en större andel fodermedel som bryts ner i tunntarmen t.ex. havre (jämfört med korn som till största delen bryts ner i grovtarmen), proteiner, vitaminer. Lättsmält grovfoder är att föredra, det vill säga hellre tidigare skördar än sent tagen vall.

Det är också viktigt att man har koll på hästens tänder så att den inte har problem med att tugga eller har ont av någon tand. Tänderna bör kontrolleras två gånger/år. Blir tuggförmågan sämre kan det vara aktuellt att ge krossat spannmål.

Att din häst börjar ha svårare att sätta muskler är en helt naturlig del i åldrandet. Därför är det extra viktigt att man ser över foderstatens proteininnehåll så att hästen får maximal möjlighet att bygga muskler. Även en promenadhäst mår bra av att klättras så att musklerna hålls igång och tränas.

Med vänliga hälsningar,
Jessica EkströmOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jessica Ekström:

Jessica EkströmStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar
Hur träna unghäst som är stressad och otålig?
Jenny Yngvesson svarar