Frågor och svar med Jessica Ekström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

111 träff(ar)

Sto som lätt blir löst i magen

Jag har ett femårigt sto som verkar vara lite känslig i magen. När vi hämtade henne, och bytte från hösilage till hö, blev hon lös vilket sedan redde upp sig. Nu i betestider har hon fått samma invänjning som de andra till gröngräset, men hon är betydligt lösare än de andra.
Finns det något fodertillskott eller så som är bra för att få bukt med lösa magar? Jag har hört något om linfröolja som ska vara bra för mag-tarmsystemet, vad tycker ni om det? Vi har precis avmaskat, kanske blir det bättre på grund av det också? I övrigt är det en mycket pigg och glad häst.
  
Tips och råd mottages tacksamt!

Läs svaret

Kommentarer

Räcker det nerbetade gräset i hagen till hästarna?

Hej! Jag läste i dag att fem kilo betat gräs motsvarar cirka 1,2 kilo hö. Hur mång kilo gräs hinner en häst beta på en timme? Vi har inte speciellt mycket gräs i hagarna, cirka två centimeter långt kanske.
    
MVH
Pia Läs svaret

Kommentarer

Hästens hull avgör om betet räcker som enda foder

Hej!
  
Behöver jag ge min häst tillskott av mineraler när hon går på bete? Är det något annat hon bör få i sig? Och hur ska jag tänka när betet börjar sina, när är det dags att börja fodra igen? Hon går i en gammal beteshage med ganska magert bete. Hästen är i god kondition och rids regelbundet under betesperioden. Jag har även en tvååring som går på grövre bete, ska jag tänka annorlunda där? Det kanske är svårt att ge svar eftersom du varken har sett hästarna eller betet, men jag hoppas i alla fall att jag kan få lite tips på hur jag ska tänka - för att hästarna ska få i sig det de behöver. Tack! Läs svaret

Kommentarer

Hur lång tid tar det för hästen att bygga muskler?

Hej! Min häst magrade av, "tappade" rumpan och låren, och sjönk över ryggen. Vi gjorde en analys av höet som visade på tok för lågt proteinvärde. Jag ringde då Krafft och fick hjälp med foderstat. Min fundering nu är hur lång tid man får man räkna med att det tar innan man har fått upp honom i vikt igen och han börjar att muskla sig? Jag tömkör i skog och mark fem dagar i veckan. Tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

Potatisprotein eftertraktat

Hej!
  
Jag har oftast för lite protein i mitt grovfoder och får därför oftast ge tillägg som lusern och sojamjöl. Sojamjöl är ju miljömässigt inte så bra och nu sist jag skulle köpa det så berättade min foderleverantör att potatisproteinet är på frammarch i hästvärlden. Potatisprotein har ännu mer protein i sig och kan därför ges i väldigt liten dos.
  
Jag köpte några kilo och håller nu på att introducera det - och hästarna verkar gilla det. Har läst lite på nätet och ja, det verkar vara fler och fler som rekommenderar det. En del pratar dock om att det är meckigt att det ska blötas och inte för mycket och inte för lite... Jag kollade med tillverkaren och de förstår inte alls varför folk blöter. Visst, det dammar när man hanterar det men jag ser inte att det dammar när hästarna sedan äter det ur krubban, så jag vet inte vad jag ska tro.
  
Potatisprotein finns ju i många färdigblandningar av musli, pellets och så vidare, och det serveras ju ofta torrt. Foderjäst ges ju också ofta torrt och det är ju också i pulverform. Vad säger du om potatisprotein? För- och nackdelar? Och är det okej att ge torrt? Mängden jag kommer upp i är 2 deciliter. Tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

Hur påverkas hästen av att gå med betesreducerare?

Hej! Jag undrar om det finns några konsekvenser av att använda betesreducerare mycket? Påverkar det hästens tänder eller käkar? Eller påverkar det hästen socialt då den inte kan mysa, klia eller bita ifrån med den på? Jag undrar också om det finns något annat viktigt att veta om att använda betesreducerare. Tacksam för svar då betesreducerare är en förutsättning för att kunna vara kvar på den lösdrift där mitt lättfödda sto (bruksnordis) går, med kraftigt bete och hög kvalitet på ensilaget. Men vi trivs så bra där! Vi motionerar henne fem till sex gånger i veckan, både körning och dressyr. Läs svaret

Kommentarer

Vid vilken mängd blir vitaminerna giftiga för hästen?

Hej! Jag undrar var den övre gränsen går när man ska ge hästarna mineraler och vitaminer. När blir de olika ämnena toxiska för hästen?
 
Mvh Tina Läs svaret

Kommentarer

Hästar äter oftast inte växter som är giftiga för dem

Hej!
 
Jag undrar vilka växter hästarna inte får äta. Vill gärna ha svar eftersom jag håller på med ett skolarbete. Läs svaret

Kommentarer

Hur länge får hästen vara utan mat och vatten?

Hej,
 
Jag är en tjej som har hållit på med hästar i cirka 15 år och som har stått inackorderad med min häst/hästar i sex olika stallar under den perioden. I de fyra första stallen var det självklart att hästarna hade vatten i hagen året runt och även att de alltid hade något att tugga på i hagen - till exempel gräs, hö, hösilage eller halm.
 
Jag fick därför något av en chock när jag flyttade till det femte stallet och det visade sig att hästarna stod utan både mat och vatten (ute) i mellan 7-8 timmar/dag, bara för att de som hade stallet påstod att det hade funkat för dem i 20 år. Ja, funkat tänkte jag - men frågan är vad hästarna skulle säga OM de kunde prata?
Vad jag vet så behöver hästen precis som människan fri tillgång till vatten, men till skillnad från oss människor äter hästar inte stora mål mat få gånger om dagen, utan står och äter cirka 16-18 timmar/dygn för att deras mage ska fungera, för att de ska få sitt tuggbehov tillfredställt och för att de inte ska få magsår på grund av magsyran som rinner till hela tiden - och behöver sugas upp av grovfodret.
Har även hört det ryktas om någon fyratimmarsregel som betyder att hästen inte får stå längre utan grovfoder att tugga på än fyra timmar - från sista tuggan på senaste målet grovfoder till första tuggan på nästa grovfodergiva.
 
Jag tycker väl personligen att hästar helst ska ha fri tillgång till någon form av grovfoder, men finns det någon lag som säger hur länge en häst får stå utan mat och vatten när den står i rasthagar - med inget annat än snö att dricka/tugga på? Och snön ska de verkligen inte äta/dricka tycker jag! Det är nämligen så att det sjätte stallet som jag står i nu inte heller tycker att det är nödvändigt att ordna så att hästarna har vatten även på vintern, utan tycker att de bara ska ordnas vatten ute så länge det är frostfritt. Men så fort frosten sätter in blir de utan! I det här stallet är det lite bättre än i förra stallet vad gäller grovfoder i hagen. Här får hästarna frukosthö inne innan de släpps ut. Sen när de släpps ut ca 08.00 på morgonen (så att den sista hästen är ute ungefär till 09.00) så slängs lunchpåsarna samtidigt ut där varje häst i snitt får mellan 2-4 kilo hösilage var, beroende på hur mycket den ska ha under hela dygnet. Jag kan tänka mig att de som får ett par kilo har ätit upp sitt på cirka 1-1,5 timme och de andra då som får 3-4 kilo har ätit upp det på cirka 2-2,5 timme.
 
Detta innebär i så fall att de hästar som kommer ut först har ätit klart sitt hösilage någon gång mellan 09.00-09.30. På vintern kommer de första hästarna in cirka 15.00 och de sista cirka 16.00. Efter alla uträkningar kommer jag fram till att hästarna står utan mat alltifrån 5,5-3,5 timmar beroende på om det kommer ut bland de första eller sista och på hur många kilo hösilage de får.

 

När de sen kommer in så får de e.m. hö som de flesta ätit upp innan 18.00, 19.00 någonting beroende på när folk kommer dit och rider sina hästar. Kvällsfodring sker någon gång mellan 21.00-22-00 där de flesta hästar får sin största giva hösilage som jag skulle tippa på i snitt ligger på 5kg/häst, vilket betyder att de borde ha ätit upp det till ca 01.00, 02,00 på natten någon gång och morgonfodring sker ca 05.30. Så under dygnets 24h står de hästar som får minst mat t.ex ponnyer utan mat först 5,5h+4h+5h=ca 14,5h utan mat och de som får mer 3,5h+2,5h+3,5h ca 9,5h utan mat och om en häst ska äta 16-18h per dygn så betyder ju det att det är 6-8h de inte äter utspritt på hela dygnet om de har fri tillgång.

 

Vilket innebär att hästarna i vårt stall ”betar” 1,5h, 3,5h-6,5h, 8,5h för lite/dygn. Dessutom har de som sagt inget vatten alls ute under sju timmars tid vilket betyder att de inte heller kan dricka när de äter sitt lunchhö och det kan väl aldrig vara bra? Vad tycker du om detta upplägg av foder och vatten i detta stall? Jag är i alla fall helt förtvivlad över att de står utan något att tugga på för att inte tala om inget vatten alls under 7 timmar. jag har föreslagit halm både ute och (inne för de som vill ha) bara för att det ska ha något att tugga på men de säger bara att det blir så lerigt i hagen om man ger hästarna halm för att de trampar runt det. Då sa jag att man kan bygga en slags foderkorg av trä och lägga den i men det vill de inte lyssna på!

 

Det vill heller inte lyssna på att det går att fixa vatten genom att min sambo som är möbelsnickare bygger isolerade vatten tunnor. Det är sådana vi haft förut och fyller man på de med varmvatten varje dag så blir det bara is om det är VÄLDIGT kallt men varje gång någon är hos sin häst tar man bort isen och fyller på mer varmvatten så funkar det faktiskt väldigt mycket bättre än att hästarna är så törstiga att de äter snö! Jag vill alltså veta vad jag kan säga/göra för att driva igenom att hästar behöver fri tillgång på vatten och mer att tugga på i hagen än vad de har nu. Finns det ingen lag som säger något om hur länge hästar får stå utan mat och vatten? PS. Jag vet att det här vart en hel uppsats men jag är verkligen mån om att du skulle få tillräckligt med fakta för att kunna ge ett bra svar på just vår situation. Tacksam för svar! 

Läs svaret

Kommentarer

Varför hostar ponnyn när den äter?

Hej! Min ponny får betfor, havre plus mineraler på kvällsfodringen. När hon äter det så glufsar hon gärna i sig allt på en gång så snabbt som möjligt, dock hostar hon 3-4 gånger efter att hon har ätit upp allt eller har lite kvar. Vad kan det bero på? Är det farligt?
 
MVH Julia Läs svaret

Kommentarer
111 träffar Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 12 nästa » sista » 

Jessica Ekström


Jessica Ekström är utbildad husdjursagronom vid SLU i Uppsala. Hon jobbar idag på Svensk Mjölk som projektledare på avdelningen för Djurvälfärd, och har tidigare varit djurskyddsinspektör i Enköpings och Helsingborgs kommuner.
Läs mer om Jessica här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.