Frågor och svar inom Foder

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


FoderKan hästar vara känsliga för gluten?

Vi köpte vårt sto i somras och började efter betet, under igångsättning, ge henne müsli. På betet var hon som många andra ganska lös i magen, vilket vi stabiliserade med torrt hö. Under hösten utfodrades alla hästar med hösilage och hennes mage fortsatte att vara besvärlig.

Vi bytte ut müslin mot mash. Två kolikanfall runt årsskiftet ledde till rekommendationer att fodra med torrt hö och skippa kraftfodret helt.

Sedan dess har hon tack och lov haft en mage i hygglig balans. Hann läsa en del när jag sökte orsaken till hennes problem och det slog mig att båda kraftslagen vi använt innehöll mycket spannmål. Någonstans minns jag att jag läste att hästar kan vara känsliga för gluten och att det kan vara orsaken till återkommande kolik. Stämmer det?


Läs svaret

Kommentarer

Bantning av häst får aldrig gå för fort

Hej! Jag behöver banta min häst då han, efter att ha varit konvalescent i sju månader, nu väger 50 kilo för mycket. Jag har analyserat hösilage som han i dagsläget får nio kilo av, samt i princip fri tillgång till halm under tiden han är i stallet. Detta för att ha något att pilla med och för att hålla i gång magen. Han äter kanske två kilo av halmen han får. Kraftfoder får han i form av två deciliter müsli, mineraler samt tillskott för sin artros. Tillskotten äter han inte utan müslin, dessutom behöver han extra protein då det är lägre proteinhalt i grovfodret (och det är müsli för tjocka hästar).

Han får även två deciliter slobber med cirka tio liter vatten nu, då han är dålig på att dricka tillräckligt. Detta säkerställer att han får i sig vätska. Hästen har haft kolik under förra året på grund av förstoppning, som antagligen orsakades av att han inte drack tillräckligt. Han är under igångsättning men har under de tre månaderna endast gått ner tre kilo, jag väger honom regelbundet för att hålla koll på vikten. Utifrån analys på maten och beräknad foderstat ska han nu ligga på energiunderskott.

Att minska grovfodergivan känns inte helt rätt. Han är en häst på 167 centimeter med en idealvikt på 550 kilo, men ligger nu på 596 kilo. Jag vill inte riskera hans mage, men samtidigt behöver jag tips på hur jag ska få honom att gå ner i vikt. Sommaren närmar sig och då också att gräset börjar komma i hagen. Han har väldigt lätt för att gå upp i vikt och är lättfödd. Men för hans leder och hälsas skull behöver jag få ner honom i vikt.

Skulle bli väldigt tacksam för råd!


Läs svaret

Kommentarer

Att tänka på när du sår in betesvall

Hej! Jag har planerat att så min första betesvall nu till våren – betet ligger i Österbotten, Finland. Vallen kommer att innehålla en blandning av timotej, ängsvingel, rödsvingel, ängsröe och engelskt rajgräs. Till frågan, hur mycket ska jag så av varje art? Betet är på två hektar. Kan hästarna beta där redan den här sommaren? Kommer jag att behöva så vallen igen nästa vår?
 
Mvh, Julia


Läs svaret

Kommentarer
456 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 152 nästa  sista  

Tidigare experter

Jessica Ekström

Alla Jessica Ekströms svar

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.