Frågor och svar med Anita Sande

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

41 träff(ar)

Hur blir jag bättre på att reglera galoppen i hoppningen?

Hej! Jag skulle behöva tips och övningar för att kunna länga och korta min D-ponnys galopp. Vårt stora problem är att jag lämnar det åt slumpen ifall vi kommer bra eller dåligt på hinder. När vi kommer långt ifrån går det ganska bra att länga, men så fort vi kommer nära blir det antingen ett "helikoptersprång" eller krasch.
  
Min ponny är otroligt schyst och ärlig, så det är väldigt frustrerande att inte kunna göra henne rättvisa. Detta problem gör att vi inte kommer särskilt långt i vår utveckling tillsammans, vi har kört fast och behöver tips. Mycket tacksam för svar!
  
Med vänlig hälsning
Mathilde

Läs svaret

Kommentarer

"Jag litar inte på min häst i hoppningen"

Hejsan!
  
Hur kan man träna upp tilliten mellan häst och ryttare? Min unghäst och jag litar inte riktigt på varandra i hoppningen, det är småsaker jag gör precis innan hindret som att lägga fram handen, höja den eller luta överlivet framåt. Och med en så känslig häst som jag har stannar hon då.
vv  
Jag rider spänt för att jag inte litar på henne och hon stannar för att hon inte litar på mig. Det är en ond cirkel som vi inte kommer ur, hur kan jag lösa problemet och tänka kring detta?

Läs svaret

Kommentarer

Tänk på detta inför inomhussäsongen

Hej!
  
Inomhussäsongen närmar sig och jag undrar lite vad som är bra och viktigt att tänka på, nu när tävlingarna flyttar under tak igen. Jag känner att jag har fått igång hästen och tempot, och ska på nytt in på mindre ytor. Finns det några nyttiga tankar att ha med sig inför de första inomhustävlingarna? Vilken är den största fällan många faller i?
  
Tack för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Snabbare och bättre omhoppningssvängar?

Hej!

Jag tävlar någorlunda framgångsrikt på en meter till 1,10-nivå. Min häst är nästan alltid med på noterna och jag känner att vi börjar bli riktigt samspelta. Men dessvärre går det för sakta i omhoppningen, alltid, vilket gör att jag nästan alltid hamnar precis utanför placering.

Det hade varit kul att komma upp lite, men hur ska jag utmana oss mer i omhoppningen och sätta mer fart? Har du tips på övningar som jag kan göra på hemmaplan? Visst handlar det mycket om att gasa och hitta rätt vägar, men jag är rädd att förlora kontrollen och släpper inte riktigt på ordentligt. Min häst är inte så lättvänd och det känns som att det är i svängarna vi förlorar fart. Hur ska vi träna omhoppning, och applicera detta på tävling sedan?

Läs svaret

Kommentarer

Hur blir hästen modigare i hoppningen?

Hej! Man säger ju ofta att en bra hopphäst bland annat ska vara ”modig”. Men hur visar sig detta och kan man stärka hästens mod på något sätt?

Jag har ett hoppsto som hoppar riktigt fint på 1,10- till 1,20-nivå men sedan tar det liksom stopp. Det känns inte riktigt som att hon litar på mig tillräckligt för att ha mod att hoppa.

Hur känner du med modet, har alla hästar möjlighet att träna upp det eller kan det vara så att det bara är stopp på en viss höjd? Hur vet man i så fall att det är där ”skon klämmer”? Jag känner mig inte osäker i min ridning för att hindren blir högre, och jag tror att jag rider på samma sätt, men kanske även det spelar in.

Läs svaret

Kommentarer

Häst som tar av för tidigt på tittiga hinder

Hej! Hur får jag hästen att gå närmare hindret innan avsprånget? Särskilt när det är tittigt så hoppar min häst av stort, jag får inte riktigt fram den till avsprånget. Har du någon bra övning för detta? Vi hamnar ju så klart i obalans efter hindret, eftersom sprången blir så stora när hon gör på det här sättet. Läs svaret

Kommentarer

Övning som får hästen att "vänta"

Har ni tips på bra övning för en häst som inte "väntar" på sin ryttare? Jag har ett stort sto på 174 centimeter, 13 år. Utbildad och tävlad 1,50-hoppning. Jag skaffade henne för en månad sedan. Tidigare ägaren har ridit på pelham, vilket jag fortfarande gör i hoppningen med henne. Men jag vill ju kunna sätta på ett vanligt tränsbett vid dressyr och markarbete.

Jag jobbar jättemycket med övergångarna. Hon har med sig baken och allt, men hon tuffar på för fullt framåt med två ton i handen. Hon väntar inte kvar för fem öre. Gör öppnor och slutor med volter för att kunna fånga upp henne mera. Men så fort man slutar med det så ångar hon på. Vad kan jag göra? Vill ju inte vara beroende av skarpa bett...

Läs svaret

Kommentarer

Häst som tappar bjudning efter hindren

Hjälp! Många frågor handlar om hästar som drar iväg efter hindren, men min häst är precis tvärtom – om tappar all glöd efter varje språng. Jag måste verkligen jobba för att hålla igång henne. Jag upplever det som att hon ändå tycker att det är kul att hoppa, men tänder till gör hon inte alls ofta. Har du några bra övningar som kan plocka fram framåtbjudningen i henne? Läs svaret

Kommentarer

"Mina axlar åker fram – hjälp!"

Jag har ett problem med min sits, som påverkar hela min ridning. Nämligen att jag inför språnget, kanske fyra fem språng innan, fäller fram mina axlar. De ramlar framåt som att jag måste hjälpa hästen över hindret.
  
Det här har inte minst blivit ett problem den senaste tiden då jag rider en häst med extremt mycket egen bjudning, hon tar tag i hindren VÄLDIGT tidigt och följden blir att jag har svårt att sitta kvar – axlar och överkropp ramlar fram. HUR sjutton ska jag komma tillrätta med detta? Jag har ju egen häst och vi tränar mycket markarbete och så vidare, jag försöker hoppa serier och så för att komma runt detta. MEN, i banhoppningen blir jag bara mer och mer ”krum” i ryggen för varje språng och då får ju hästen ännu mer fart i baken. Har studerat filmer och ja, vackert är det INTE! Läs svaret

Kommentarer

Hjälp, jag hittar inte fram till avsprånget!

Jag rider dressyr och tävlar till och med medelsvår på mina nuvarande hästar. För variationens skull vill jag hoppa dem ibland, men jag är så urusel på avståndsbedömning! Det är fina, lydiga hästar jag har och jag kan kontrollera varje galoppsprångs längd och hastighet - men kan absolut inte komma rätt på en bom på marken.

Jag brukar lägga fram en bom bara för att rida över den, men kommer nästan alltid i ett halvt galoppspång så att de trampar på den eller den kommer mellan frambenen. När jag kommer mot bommen känner jag att jag kommer fel lite för sent, och försöker korrigera genom att korta upp ett språng och kanske ett till och ett till. Till slut står vi där i piruettgalopp innan den där lilla bommen. Hur kan jag träna upp min fruktansvärt dåliga avståndsbedömning?

Läs svaret

Kommentarer
41 träffar Sida: 1 2 3 4 5 nästa » sista » 

Anita Sande


Anita Sande är norsk hoppryttare, beridare och tränare, som bland annat har vunnit flera stora internationella Grand Prix-klasser. Under nio och ett halvt år har hon jobbat som beridare hos Paul Shockemöhle. Nu bedriver hon sin verksamhet i Dubai men hon har även gott om träningar i Sverige. 
Läs mer om Anita här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité
Tips för häst som rusar till hinder

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 4 2023

– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador

– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.