Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som bockar vilt efter hindren

Hej,
 
Jag har en fråga angående en häst som bockar ganska vilt efter hinder. Den är i princip helt grön i hoppningen och hoppar således inga jättehöjder precis. Kan det bero på orutin, glädjeskutt eller smärta? Om det inte skulle bero på något obehag utan på orutin eller rent av glädje, har du då något tips på hur man kan arbeta bort bockandet? För övrigt är han frisk och pigg i ridningen. Tack på förhand!


Helena Perssons svar:

Hej!
 
Det låter som att det är glädje som gör att din häst bockar. Jag tycker att man kan låta hästarna bocka lite de första sprången när man hoppar fram, men sedan säga ifrån. Det är ju också en form av okoncentration från hästens sida och en del sätter det lite i system för att lura ryttaren.

Det viktigaste när de bockar är att få upp huvudet och, om man känner att man har läget under kontroll, rida dem framåt så att de bjuder fram och börjar koncentrera sig på ryttarens hjälper. Är bockarna för stora får du ta upp huvudet och göra halt bestämt, för att påkalla uppmärksamhet. Fatta galopp igen och gör lite tempoväxlingar så att du känner att hästen svarar fram för skänkeln. Den blir också lite avrastad vilket också brukar minska bockandet.

Hoppa ett lågt hinder igen, försök att få upp huvudet lite. Det gäller att få hästen att ta skänkeln och tänka framåt istället för att busa. Det brukar avta med ökad rutin, men man får sätta en gräns för hur mycket man tillåter.
Du kan också hoppa, bryta av till trav och ha en kavalettiserie längre fram så att hästen förstår att det kommer nya uppgifter som den måste koncentrera sig på.

Lycka till!
Helena PerssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar