Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Kan ponnyn få tillbaka sin hoppglädje?

Hej!
 
Jag har en sjuårig C-ponny som jag har tävlat upp till LB utan problem. Sen började jag tröttna och tyckte att det var tråkigt att hoppa för min tränare, vilket resulterade i att hästen inte alls blev lika engagerad längre och började vägra både hemma och på tävling.
Vi tog därför en paus från hoppningen och bytte sedan till en ny tränare, som jag tycker är grym! Jag tycker att det är superkul att få hoppträna för henne men problemet är att min häst inte tycker att det är lika roligt längre? Känns som att jag har förstört hans hoppglädje...
 
Jag skulle jättegärna ha några tips på hoppövningar som är "roliga" för hästen och som kan få fram kvickheten i honom. :)

Helena Perssons svar:

Hej!
 
För att en häst ska tycka att det är kul att hoppa behöver den känna förtroende för sin ryttare och vara tränad för uppgiften man kräver av den. För att kunna hjälpa hästen vid hoppning krävs att den är lydig för hjälperna och detta tränar man ju i markarbetet.
 
Den absolut vanligaste orsaken till att hästar stannar är att de är för olydiga och det blir för mycket missförstånd mellan häst och ryttare, vilket resulterar i att hästen blir osäker eller sur och tröttnar på besvärliga situationer som den ska rädda sig ur. Det krävs ett stort engagemang alla dagar i veckan för att vi ska kunna ställa krav på våra hästar. Det är viktigt att träna allsidigt och omväxlande för att stimulera hästens humör, samt att man ber om rimliga uppgifter i förhållande till hästens förutsättningar. Och naturligtvis att man kontrollera att hästen är fysiskt frisk.
 
Lämpliga övningar kan säkert din tränare hjälpa dig med, men ett tips är att hoppa serier. Gärna med travbom innan och någon studs i början av serien. Hoppa gärna samma serie vid upprepade tillfällen så att hästen känner igen sig och vet att den klarar uppgiften. Då brukar de tycka att det är roligt! Ett annat tips är att hoppa lite ute i skog och mark, till exempel på en terrängbana som omväxling. Det brukar de flesta hästar tycka är jättekul!
 
Med vänliga hälsnníngar,
Helena Persson


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Helena Persson:

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market