Frågor och svar med Helena Persson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

131 träff(ar)

Vad är teknikskydd?

Vilka skydd räknas som teknikskydd? Jag har hört att s.k teknikskydd kan ge upphov till ryggproblem om hästen störs av dem och rör bakbenen på ett felaktigt sätt. Men om hästen ej störs av skydden, finns det ändå risk för att den kan få problem med ryggen?

Sen var det ju det här med vilka skydd som räknas som teknikskydd. Eskadron har ju kommit ut med nya skydd som heter pro-safe, och deras bakskydd täcker hela kotan och är öppna framtill, som ett halvt senskydd, är dessa teknikskydd? Vad är det som gör att hästen påverkas av just dessa i så fall? Vad är skillnaden från att t ex ha höga strykkappor eller lindor?

Tacksam för svar! Mvh Thérese Björk Läs svaret

Kommentarer

Vad betyder "låta hindret komma till sig"?

Ofta när man läser om hoppning, som ex Sylve och Lottas senaste clinic, läser man att man ska "låta hindren komma till sig". Jag brukar alltid fundera vad som egentligen menas med detta. Ska man alltså inte överhuvudtaget bry sig om att korta el länga hästens galoppsprång, göra någon halvhalt, avvägning o.dyl. innan hindret. Men fungerar inte detta bara om hästen kan taxera själv, hästarna är ju olika. Eller betyder det bara att man inte ska inverka "så mycket". Skulle vara bra om det kunde beskrivas lite mer ingående. //Mie Läs svaret

Kommentarer

Hur ska vi lägga upp konditionsträningen?

Hej!

Vi har en ungponny på 6-år, sto. Svensk ridponny. Vi tävlar och tränar både hoppning och dressyr. Har du något tips om hur vi lägger upp hennes konditionsträning nu när underlaget har blivit bättre och våren nalkas?

Hälsningar Molly Läs svaret

Kommentarer

Hinner vi kvala till Falsterbo?

Hej!
 
Jag har en femåring som jag planerar att kvala med under sommaren. Helst av allt vill jag ju hinna med detta till Falsterbo men troligast är väl att vi satsar på Flyinges finaler som ligger senare. Min fråga är hur snabbt jag vågar gå fram med honom. Han gjorde en strålande säsong förra året med flertalet felfria 1-metershoppningar och började tävla redan i mars som 4-åring, så han gick ju hela förra säsongen.
 
Frågan är nu hur snabbt man vågar gå upp i klasserna på en sådan här häst? Han har mycket lätt för sig och älskar att tävla och träna, stressar aldrig upp sig och är inte tittig utan jobbar på inför alla uppgifter man kan ge honom. Eftesom de som fyraåringar ej får starta mer än 1 meter på tävling så har jag ju endast hoppat det och jag vet ju inte hur han kommer att reagera när hindren blir högre också på tävling. Vår tävlingssäsong börjar i mitten av februari med en lokaltävling, men min fundering ligger nu i hur snabbt man kan planera att debutera 1,20?
 
Ska man låta honom göra det enkelt under en längre period eller kan man utan problem debutera både 1,10 och 1,20 under en kortare period?! Hade detta varit en häst med "problem" hade det varit lättare att vänta med debuterna men om allt fortsätter att gå bra, är det då bara att hålla "ångan uppe"? Min tränare tycker att jag kan göra en tävling då jag bara hoppar 1 meter, sedan kanske två med 1,10 och sedan debutera 1,20 - låter detta rimligt?
 
Jag vill ju inte förstöra denna fina häst genom att gå för fort fram. Men en plan att följa är ju alltid bra, även om man ibland kan behöva ändra den om det händer något oförutsett!
 
Med vänliga hälsningar, Stina Läs svaret

Kommentarer

Behöver hästen benskydd vid hoppning?

Hej!
 
Jag ska för första gången börja tävla hoppning under våren. Jag kommer att låna en häst på ridskolan där jag rider. Höjden kommer att vara 90 cm till en början. Hästen har idag inga benskydd alls när han går lektion, inte heller när vi hopptränar en gång i veckan. Han skrapar inte emot sig själv och har inga problem med skador i övrigt.
Jag har läst i böcker att man bör ha benskydd till hästar som tränar hoppning för att förebygga skador eftersom man utsätter sig för mer risker. Vad anser ni? Är det bara en utseendegrej eller bör jag använda skydd nu när jag kommer att träna mer och dessutom tävla?
 
Tacksam för svar!
Med vänliga hälsningar Nilla Läs svaret

Kommentarer

Hopphäst som blir för spänd

Hej!
 
Jag har en häst på sju år som är väldigt sent tagen och precis debuterat 1,20. Jag själv har rutin upp till 1,35 sedan tidigare, men har haft fem års uppehåll och har börjat om lite från början. Jag upplever min häst som både jättetuff och jättekänslig på samma gång. Har provat olika B-tränare men jag känner inte att de ger mig feedback om följande situation uppstår på träning.

Min häst har väldigt lätt för att korta sig och lägga kraften uppåt istället för framåt när den är spänd eller uppspelt, vilket också kan leda till att den sänker ryggen. Även om det upplevs som att det går fort så är det ingen längd i stegen. När han är avspänd har han en jättefin galopp och jättefin språngkurva, då blir det snarare trångt i relaterade avstånd.
 
När han börjar spänna sig och studsa eller korta ihop sig upplever jag att det är svårt att få honom framåt, då börjar jag tjuvhålla och finlira istället vilket kan leda till att han kommer lite i botten på hindret och hoppar högt uppåt i sådana lägen, han kommer över tack vare sin spänst men jag ogillar att det blir så. Han har generellt sett väldigt mycket kraft uppåt i sprången och jag önskar att han kommer mer framåt.

Hur får jag ett bättre framåtflyt och ett längre språng, hur lär jag mig själv att vara mer iskall i mitt framåttänkande? Bra övningar? Läs svaret

Kommentarer

Vad ska man tänka på i stilhoppning?

Hej!
 
Vad ska man tänka på i en stilhoppning? Hur tänker en domare?
/Anonym Läs svaret

Kommentarer

Hopphäst som plötsligt har börjat riva

Hejsan!

Jag har en valack på 15 år, som alltid varit duktig och hoppat bra. Nu är det så att han har börjat riva ordentligt, både på träning och tävling, och jag förstår inte riktigt varför. Finns det något man kan träna på så att hästen inte river, eller vad kan man göra?

Mvh
Cathie

Läs svaret

Kommentarer

Att tänka på när du debuterar på ny höjd

Hej!

Jag tänkte snart debutera 1,20 på mitt sto. Är det något speciellt man bör tänka på då? Nya svårigheter och så vidare?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som rusar mot hindren i panik

Hej,

Jag har en nioårig holländsk valack som stressar upp sig fruktansvärt vid hoppning - helst inomhus. Han har heller ingen ärlig bjudning utan vill rusa mot hindren, det känns som om han springer i panik.

Jag försöker att hålla igen, men då går han bara i luften och ju mer jag driver desto mer stressar han upp sig. Han galopperar fortare, men tar aldrig tag i bettet, han bara drar ihop sig och det är väldigt obehagligt för man känner inte alls var man har honom.

Detta har gjort att jag har blivit osäker och har börjat stanna honom framför hindren, så nu har han också blivit osäker på grund av mig.
Jag vill tillägga att om man trycker på framför hindret för att han ska gå fram, så kastar han sig iväg över hindret, i landningen kör han upp huvudet och springer i panik. Han är mycket bättre utomhus och har alltid varit mycket lugnare på tävling.

Hästen är väldigt känslig så jag hoppar varken med spö eller med sporrar. Han får bara ett halvt kilo havre och lite mineraler om dagen, men fri tillgång till hösilage. Är annars pigg och glad, samt lugn att rida. Det känns som om stressen börjar i och med hindren, bommar på backen går bra. Vi har placeringar till och med 1,20 nationellt. vad ska jag göra, jag ger snart upp...

Tacksam för svar!

Mvh,
Å

Läs svaret

Kommentarer
131 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 10 11 12 13 14 nästa » sista » 

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.