Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Om tittighet på banan: "Kan inte alltid ändra på hästen"


Hej! Jag har en hopphäst som är väldigt tittig på nya hinder. Stoet är 16 år gammalt och har tävlat hela sitt liv. Hon är ganska världsvan och lugn i olika situationer men på tävling blir hon ofta spänd för tittigheter såsom grindar, murar, vatten och plank. Det är ju inte så att hon kommer att växa ifrån det som en unghäst kanske gör...
  
Hästen är bara så här. Men det är väldigt svårt att rida henne, för antingen drar hon på en tvärnit i sista stund eller så blir det ett språng till stjärnorna och tillbaka. Vi tränar ofta på olika typer av hinder, men jag upplever att det är på tävling det kommer fram.
  
Hur hade du hanterat detta? Ofta är tipset att man ska åka ut mycket och träna på att tävla, men alltså. Damen är 16 år, ska jag bara acceptera beteendet? Vi tävlar på 1,10- till 1,20-nivå.


Karin Martinsens svar:

Hej!
 
Det är alltid svårt när man har en häst som blir lite småspänd inne på banan och därmed tittig på vissa hinder. Normalt sett skulle jag också säga att du skulle försöka ta dig ut till en annan anläggning än den du har din häst på. Att bara komma i väg till en annan plats brukar ofta göra att vissa hästar blir lite mer spända, speciellt när man kommer in på en bana där man oftast inte har så lång tid på sig att rida runt och visa vissa hinder. Jag skulle försöka åka till ett ställe där du kan hoppa tittiga hindertyper.
  
Kan behöva acceptera viss tittighet
Lägg upp allt lite som om du faktiskt är på tävling. Försök att galoppera runt så mycket som möjligt inne på banan innan du startar så att du känner att du har kontakt med din häst, och att hon verkligen tar din skänkel, innan start.
En viktigt del är också att man inte alltid kan ändra vissa hästar, eftersom din häst är en äldre och rutinerad dam får man komma ihåg att det inte bara är att köra på. Utan att man ibland får acceptera att vissa hästar är tittigare än andra.
Det finns hästar bland världseliten som kan vara tittiga på specifika hinder, trots att de tävlar ofta och på stora tävlingar.
  
Lycka till!
KarinOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Karin Martinsen:

Karin Martinsen


Är ett av Sveriges största framtidshopp. Hon har ridit sedan hon var tre år och tävlat i hoppning sedan hon var sex år. Hon har mängder med placeringar och segrar på de stora tävlingsbanorna, och har varit stationerad i Nederländerna för att vara en del av Rolex Young Riders Academy.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är stallägaren ansvarig om en rymmande häst orsakar skador?


Eva Johansson svarar

Kan en diagnosticerad häst bli fri från EMS?


Eva Andersson Sharon svarar

Skimmelsjuka – operera tumör eller inte?


Eva Andersson Sharon svarar

Fodra före eller efter ridning?


Eva Dahlström svarar

Skola om en galoppör till hopphäst – vad ska man tänka på?


Victoria Almgren svarar

Även en rund häst behöver få i sig energi – men i lagom mängd


Eva Dahlström svarar

Hästen trampade igenom golvet i hyrd transport – vad gäller?


Eva Johansson svarar

Viktigt med struktur i träningen för att nå framgång


Victoria Almgren svarar

Så ger du hästen gnista i arbetet


Nina Bengtsson svarar

Övningar för kontroll på hästens form


Nina Bengtsson svararGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Alvin retades – vill inspirera andra killar att börja rida

Gästbloggen

Mitt åttonde Golega

Portugal-bloggen

Tisdag!

Therese

Till Husbloggarna