Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Om tittighet på banan: "Kan inte alltid ändra på hästen"


Hej! Jag har en hopphäst som är väldigt tittig på nya hinder. Stoet är 16 år gammalt och har tävlat hela sitt liv. Hon är ganska världsvan och lugn i olika situationer men på tävling blir hon ofta spänd för tittigheter såsom grindar, murar, vatten och plank. Det är ju inte så att hon kommer att växa ifrån det som en unghäst kanske gör...
  
Hästen är bara så här. Men det är väldigt svårt att rida henne, för antingen drar hon på en tvärnit i sista stund eller så blir det ett språng till stjärnorna och tillbaka. Vi tränar ofta på olika typer av hinder, men jag upplever att det är på tävling det kommer fram.
  
Hur hade du hanterat detta? Ofta är tipset att man ska åka ut mycket och träna på att tävla, men alltså. Damen är 16 år, ska jag bara acceptera beteendet? Vi tävlar på 1,10- till 1,20-nivå.


Karin Martinsens svar:

Hej!
 
Det är alltid svårt när man har en häst som blir lite småspänd inne på banan och därmed tittig på vissa hinder. Normalt sett skulle jag också säga att du skulle försöka ta dig ut till en annan anläggning än den du har din häst på. Att bara komma i väg till en annan plats brukar ofta göra att vissa hästar blir lite mer spända, speciellt när man kommer in på en bana där man oftast inte har så lång tid på sig att rida runt och visa vissa hinder. Jag skulle försöka åka till ett ställe där du kan hoppa tittiga hindertyper.
  
Kan behöva acceptera viss tittighet
Lägg upp allt lite som om du faktiskt är på tävling. Försök att galoppera runt så mycket som möjligt inne på banan innan du startar så att du känner att du har kontakt med din häst, och att hon verkligen tar din skänkel, innan start.
En viktigt del är också att man inte alltid kan ändra vissa hästar, eftersom din häst är en äldre och rutinerad dam får man komma ihåg att det inte bara är att köra på. Utan att man ibland får acceptera att vissa hästar är tittigare än andra.
Det finns hästar bland världseliten som kan vara tittiga på specifika hinder, trots att de tävlar ofta och på stora tävlingar.
  
Lycka till!
KarinOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Karin Martinsen:

Karin Martinsen


Är ett av Sveriges största framtidshopp. Hon har ridit sedan hon var tre år och tävlat i hoppning sedan hon var sex år. Hon har mängder med placeringar och segrar på de stora tävlingsbanorna, och har varit stationerad i Nederländerna för att vara en del av Rolex Young Riders Academy.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Varför vill inte hästen äta?


Eva Dahlström svarar

Om tittighet på banan: "Kan inte alltid ändra på hästen"


Karin Martinsen svarar

Tidigare lättlastad häst som nu inte vill gå på transporten


Jenny Yngvesson svarar

Omhoppning – inte bara att rida fort


Karin Martinsen svarar

Så får du dressyrhästen mer på bakbenen


Nina Bengtsson svarar

Farligt med sockret i Betfor-vatten?


Eva Dahlström svarar

Dricker hästen mer om den får salt?


Eva Dahlström svarar

Så lär du hästen att byta galopp


Emelie Brolin svarar

Hur viktigt är det med kontrakt inför sommarbete?


Eva Johansson svarar

"En frisk häst hostar inte"


Hanna Borg svararGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Tjong i staketen!

Stalldrömmar

Tufft för arrangören när mobila boxar avbokas

Gästbloggen

Tankar om kontakt

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna