Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Omhoppning – inte bara att rida fort

Tjena! Jag har en åttaårig hopphäst som är på väg upp i klasserna, för tillfället hoppar vi på 1,15-nivå som högst. Nu börjar det bli dags att steppa upp tempot lite och börja fundera på det här med att faktiskt rida i omhoppningen, inte bara chilla...
  
Vad är dina tips för att få fram ett bättre tempo i omhoppningen, hur ska jag tänka för att våga mer? Och finns det någon bra omhoppningsövning du tycker att jag ska testa?


Karin Martinsens svar:

Hej!
  
Att rida en omhoppning behöver inte alltid handla om att det ska gå fort. Ett uttryck jag alltid fick lära mig när jag var liten var: ”Kortaste vägen vinner”. Vilket är sant, bara för att du galopperar fortare behöver det inte betyda att du kommer att ha en snabbare tid än den som rider kortare vägar.
Självklart kan man ha ett högre grundtempo, ett tempo som både du och din häst är vana vid. Men där du känner att du har kontroll.
  
Man kan givetvis träna på kortare vägar. Jag brukar bygga upp ett räcke på medellinjen, sedan hoppar jag över det som på en åtta. Och för att höja svårighetsgraden vänder jag in tidigare och hoppar räcket mer diagonalt.
Sedan kan man bygga upp hinder på kortsidan, där man både vänder upp tajt innan hindret och vänder tajt efteråt. Övningen går inte ut på att rida ”fort” utan mer på att du kollar i tid med blicken på hindret du ska till och att du känner att din häst är följsam.
  
Lycka till!
KarinOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Karin Martinsen:

Karin Martinsen


Är ett av Sveriges största framtidshopp. Hon har ridit sedan hon var tre år och tävlat i hoppning sedan hon var sex år. Hon har mängder med placeringar och segrar på de stora tävlingsbanorna, och har varit stationerad i Nederländerna för att vara en del av Rolex Young Riders Academy.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar