Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Jag har en halvblodshäst som är 3,5 år gammal, sent tagen då hon är rätt stor, cirka 170 cm. Hon är inriden och väldigt lättlärd.

Hej! Jag har en mindre 7-årig hopphäst, ca 162 cm, som har gått 1,30 med goda resultat. Han är mycket försiktig av sig men jag upplever att han hellre vill hoppa uppåt än framåt, det vill säga han har lite svårt för att länga sig. Han hoppar med bra teknik. Hur kan jag träna honom till att länga sig bättre över oxrar?

Vänliga hälsningar,
Jojo


KG Svenssons svar:

Hej!

Bygg upp en serie som avslutas med en oxer. Att det ska vara just en serie är för att du då kommer automatiskt rätt på hindret.

Ungefär 40 centimeter efter oxern placerar du en ljus/vit bom som är lite upphöjd, till exempel med hjälp av ”sockerbitar” eller cavalettibockar. Då blir hästen tvungen att ta ut halsen och öppna upp bak. Eftersom den upphöjda bommen är placerad så nära hindret finns det ingen risk för att hästen trampar på den. Du kan till och med länga ut med ytterligare 10 centimeter om den ursprungliga övningen går bra.

Anledningen till att bommen ska vara lite upphöjd och inte ligga på marken är att man då får en bra ”sluttning” efter hindret som uppmuntrar hästen att hoppa långt.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar