Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


"Seg" ponny som river om ryttaren gasar

Min ponny är ganska seg, jag hade gärna haft lite mer tryck i henne. Jag driver mycket i min ridning, men gasar jag lite mer och lägger till skänkeln rusar hon bara och då tar hon lätt med sig oxrarnas frambom. Hon hoppar jättefint annars, lyfter hovarna bra och vi får alltid felfria ritter. Men hur ska jag få henne att ha mer sug och fart utan att "tappa hovarna"?
  
Med vänlig hälsning
Lilly


KG Svenssons svar:

Hej!
  
När en ”seg” ponny får upp farten är detta tyvärr ett ganska vanligt fenomen, den springer i väg från ryttaren och hoppar inte upp sig. Förutom att försöka komma till mer ridning är mitt råd att jobba med galoppbommar framför hindret och att dra ut markbommen.
  
Driv till, inte vid, avsprångspunkten
Det är viktigt att du som ryttare bara driver till avsprångspunkten, inte vid avsprångspunkten i upphoppet. Den utdragna markbommen hjälper ponnyn att accelerera uppåt i stället för att rusa framåt. Du kan också pröva att lägga upp två bommar som ett V mot hindrets nedersta bom. Dessa ramar då in, fångar upp ponnyn och hjälper den att bromsa så att den tänker uppåt i stället för bara framåt. För att förstora språngkurvan ytterligare, och därmed förhindra en alltför brant landning, kan man lägga ett likadant V även bakom hindret.
  
Lycka till!
/KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar