Frågor och svar med Lennart Lindelöw

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

7 träff(ar)

Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav

Hej!
Jag behöver tips angående en häst som hoppar allt oavsett avsprångspunkt och har aldrig tidigare vägrat att hoppa. Hon är nu tio år och startad på GP-nivå. Plötsligt för fyra veckor sedan vägrade hon på en träning att hoppa vattnet. Vi kunde övertala henne att hoppa. Hemma har vi en mindre vattengrav som hon alltid hoppat, men vägrade även där två gånger innan hon slutligen hoppade hur bra som helst. I dag startade vi vår första 1,45-klass på en stor gräsarena och hon började stanna redan tio meter innan vattnet och ekipaget blev uteslutet. Min fråga är: hur kan vi få tillbaka henne att hoppa vattengrav med samma självförtroende som i fjol? Hon är den typ av sto som blir till 200 procent din fiende ifall hon anser att man är orättvis mot henne. Snälla hjälp oss att lösa problemet på ett hästvänligt sätt. 

Läs svaret

Kommentarer

Lovande hopphäst med mycket egen vilja

Hej! Jag har en unghäst som är fyra år. Mitt problem med henne är att ibland kan hon hoppa jättefint över hinder och ibland så lyfter hon inte alls på fötterna utan hon trampar på bommarna och snubblar över. Hon har otroligt fin bjudning och suger verkligen tag i hinderna och tycker det är kul. Vi har testat med olika övningar men hon har väldigt mycket egen vilja och när hon bestämmer sig för nått är det svårt att få henne förbi det. Hon har inte ont utan fullt frisk men hon har satt det lite i rutin.

Läs svaret

Kommentarer

Vanligaste ryttarfel när erfarna hästar stannar på hinder

Erfaren hopphäst som stannar på hinder. Frisk, inga hältor eller skador. Hoppa med rutinerade ryttare utan större problem men har börjat stanna med 17-åriga dottern. Fungerar på träning men inte på tävling, stannar ut sig gång på gång. Verkar som att hästen vill ha mkt stöd, att man "håller i den" hela vägen fram, funkar för rutinerade ryttare men för dottern blir han då för stark i stället och de kommer fel på hindren. Svårt med generella tips kanske men utifrån din erfarenhet - var ska vi börja leta "fel". Vad brukar vara de vanligaste ryttarfelen när erfarna hästar stannar på hinder?

Läs svaret

Kommentarer

Tips för att få stabil hand i hoppningen

Hej!

När jag hoppar har min vänsterhand en förmåga att "åka upp". Sker främst mot hindret och i språnget. Har du några bra tips för att ha jämna händer på samma nivå?

Läs svaret

Kommentarer

Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka

Hej!

Jag har varit med om en allvarlig ridolycka när jag hoppade. Hästen hoppade av alldeles för tidigt, vi gick omkull över hindret och jag hamnade under hästen. Efter det har jag blivit väldigt osäker på distanser och det är väldigt lätt hänt att jag "stänger ner" min ridning och bromsar mig in i hindret, eftersom jag är rädd för att hästen ska hoppa av för tidigt och vi ska hamna i hindret. Detta leder ju antingen till dåliga språng eller att min häst stannar. Det här gäller enbart i banhoppningen, för jag rider även fälttävlan och då har jag inga problem med avsprånget, kan både komma nära och långt ifrån. Jag tar tacksamt emot tips och råd på hur jag kan tänka och övningar som kan hjälpa mig hitta en trygghet i anridningen mot hinder inne på banan.

Läs svaret

Kommentarer

Hitta suget i bettet för jämnare tempo

Hej!
Har gått från en stark häst som drog mot och efter hindren till en som är lätt i handen och hoppar med bibehållet tempo och som behöver drivas på mer. Behöver övningar för att helt enkelt hitta flytet.

Läs svaret

Kommentarer

Rytmen är viktigare än avsprångspunkten

Hej Lennart!

Har du något tips på hur man kan se distansen till hindret lättare? Ibland går det jättebra och ibland har jag väldigt svårt för att komma rätt på hindret. Tips på någon övning som kan hjälpa?

Läs svaret

Kommentarer

Lennart Lindelöw


Lennart Lindelöw är licensierad a-tränare i hoppning, a-banbyggare och inverkansdomare. Han har själv tävlat på den högsta internationella nivån inom hoppning och är en erfaren utbildare av hästar från unghäst till internationella GP-segrar.

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp, min häst busar och bockar
Ramlat av och är nu rädd för att galoppera
Hur skapa motivation hos hästen inne på ridbanan

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2023

– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden

– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.