Frågor och svar med Lotta Björe

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

19 träff(ar)

Ska man hoppa få höga hinder eller många låga?

Hej!

Min bakgrund och mina kunskaper i hästträning har jag ifrån travsporten. När det gäller trav vet jag hur många träningstimmar och hårda jobb som krävs för att få en färdig tävlingshäst, samtidigt som jag även lärt mig att undvika det där sista tuffa intervallpasset som endast har en nedbrytande effekt. Jag har nu en fråga angående kvalitetsträning av hopphästar.

För några år sedan köpte jag ett halvblodssto, som då var mycket svårhanterad och "nästan" lika envis som jag (då 6 år och nu är hon 10 år). Jag har ridit in och utbildat henne själv och har även ridit för olika tränare. Utöver lätt grundträning så tränar vi växelvis ett ordentligt hoppträningspass en till två gånger per vecka.

Hon har en otrolig hinderuppfattningsförmåga med bra teknik och gillar verkligen att hoppa. Har på träning hoppat 1.25-bana, och har även hoppat enstaka hinder på 1.40 - 1.50.

Vilken träning ger mest "kvalitet och utveckling" för denna typ utav häst, att hoppa exempelvis låga lydnadshinder (cavaletti) och sedan några enstaka 1.50-språng, eller att hålla hela träningspasset på 1.10- till 1.20-höjd? Eller har ni med lång erfarenhet något lämpligt träningsupplägg att föreslå?

Balansgången är ju hela tiden att kunna förbättra och stärka hästen med minsta möjliga "slitage".

Tacksam för svar
/Tommy Läs svaret

Kommentarer

Svårt med balansen över högre hinder

Hej!

Min häst är rätt stor (drygt 1.80) och hoppar jättefint med MYCKET rygg så fort hindren kommer upp lite. Problemet är bara att jag, som är ganska liten och lätt, inte riktigt hänger med. Jag lättar ur sadeln väldigt ofta vilket gör det svårt med balans och avstånd.

Min tränare säger att jag ska ta fram skänkeln och inte hålla om så mycket med knäna, men då hästen inte är särskilt känslig i sidorna och ofta behöver en del drivning för att hoppa tittiga hinder MÅSTE jag dra bak skänkeln för att den ska ha någon effekt.

Några tips på hur man kan förbättra balansen i stora språng?

//Chris Läs svaret

Kommentarer

Hur får jag min hopphäst att muskla sig bättre?

Hej!

Jag har en jättefin hopphäst som jag har problem att muskla, speciellt över bakpartiet. Till saken hör att han är lätt överbyggd bak samt stor i typen, men är väldigt lätt att rida samt hoppa. Har du några tips som kan hjälpa mig att få honom att bygga muskler? Kan man hjälpa till med foderstaten? Han får ett bra hösilage samt havre, Mustang original pellets, betfor och mindre tillskott.

Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Hopphäst som gärna hoppar av för nära

Hej!

Jag har ett tolvårigt sto som tävlar 1,20. Hon vill väldigt gärna gå i botten på hindren och sedan hoppa rätt upp i luften. Tar jag för mycket i henne och försöker korrigera så blir hon mycket missnöjd. Jag har en bra tränare, men undrar om ni har några träningstips.

Hälsningar
/t Läs svaret

Kommentarer

Hur tränar man på att hoppa höga hinder?

Hej!

Jag har en d-ponny med stor kapacitet. Hur tränar man på att hoppa högre hinder och bredare oxrar? Jag undrar hur högt man kan hoppa med sin d-ponny och hur ofta man ska hoppa riktigt höga hinder. Vad är bra spänstträning och styrketräning som ger resultat på höga hinder?

Tacksam för svar från en ryttare som vill komma vidare i sin egen träning. Läs svaret

Kommentarer

Häst som släpper ner bakbenen i hoppet

Hej hopp!

Jag har en ridtravare som tycker att det är jätteroligt att hoppa, det är bara det att hon "släpper" ner bakbenen i hoppet. Första gången hoppar hon till exempel jättefint, sedan nästa gång man kommer på hindret så slarvar hon och tredje gången hoppar hon fint igen. Och så håller det på så där.

Jag har än så länge bara löshoppat henne en gång och hoppat tre gånger uppsuttet. Tänkte även börja rida mer cavaletti. Jag undrar om du har något tips om hur hon kan få upp bakbenen?

//Anna Läs svaret

Kommentarer

Problem med överlivet över hindren

Hej!

Jag har problem med mitt överliv över hindren, jag har för snabb eftergift och slänger mig alldeles för mycket. Har du något tips till mig som jag kan träna på? Jag ska rida riksfinal i Eskilstuna snart och jag vill gärna att det ska se bra ut så att jag få mycket poäng. :)

MVH Elin Läs svaret

Kommentarer

Hästen krånglar i kombinationer

Hej!

Jag har en häst som har börjat stanna på det första hindret i kombinationer, både på träning och på tävling. Stoppet kommer om hon behövt ta i lite extra. Jag upplever att hon blir sur. Vad kan man göra för att komma tillrätta med problemet?

/Hoppryttare Läs svaret

Kommentarer

Superhet häst som stoppar

Hej!
Jag har ett sto född -93, hon är superhet mot hinder men jag kan kontrollera henne ganska bra. Problemet är bara att när bjudningen blir "normal" och hon ligger fint i handen enligt mig, så kan hon nita i sista sekund.
Ibland börjar hon hoppa, det vill säga lyfter frambenen något, för att sen tvärnita. Hon kan även ligga på som ett lokomotiv, och bjuda som f-n och sedan nita. Har du några tips?
Jag har haft hästen sedan 1995, vi har haft våra perioder då vi plocka allt på banorna. Men oftast är det vinna eller försvinna. Jag tycker att det är jättetråkigt att hon inte kan bli stabil och ALLTID hoppa. Både hon och jag taxerar perfekt, hon hoppar alltid av i tid och jag lägger henne perfekt på hindren, men ändå får hon för sig att nita, utan anledning enligt mig.
/Undrande Läs svaret

Kommentarer

Hur får jag bättre bjudning?

Hej!

Jag har ett d-ponnysto, irländsk import, på åtta år. Hon gillar att hoppa för hon har alltid öronen framåt och hoppar i alla lägen. Men jag tycker inte att hennes bjudning på hinder är den bästa, fast hon är bra musklad. Jag skulle önska mig mer tryck från bakbenen. Hur ska jag göra?
Tack på förhand!

Jullan och Goldie Läs svaret

Kommentarer
19 träffar Sida: 1 2 nästa » sista » 

Lotta Björe


Lotta Björe är A-tränare i hoppning och lärare på Strömsholm sedan tio år tillbaka. Hon har även varit grenledare för ponnyekipagen i hoppning och har bland annat vunnit två senior-SM under sin karriär. 
Läs mer om Lotta här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.