Frågor och svar med Svante Johansson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

34 träff(ar)

Hur får jag mindre flacka språng?

Hej! 
Mitt halvblod är 5 år, men är fortfarande ganska grön. Jag rider och tävlar både hoppning och dressyr, men då endast på lokal nivå eftersom hon varit så sen i sin utveckling. Problemet är att min häst hoppar ofta långa och flacka hopp, trotts att jag rider ihop henne så gott jag kan och lägger henne rätt. Det blir så att hon suger på hindret (men hon är inte het) och sen hoppar hon jätte långt, hon får ingen direkt höjd i sprången. Har du någon specifik övning till mig och min häst? 
Mvh/ Felicia
Läs svaret

Kommentarer

Så hoppar du med fyraåringen

Hej Svante!

Jag har några frågor till dig som jag jättegärna vill ha svar på.
Jag ska börja hoppa en fyraåring efter jul. Den är visad på treårstestet, är hoppad under ryttare och ska ridas för fyraårstestet. Vad är det första jag börjar hoppa med hästen? Hur ofta kan man träna hoppning? Och vad bör man tänka på?

Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Hur påverkar skoningen hopphästen?

Hej
Har en fråga angående skoning av hopphästar. Vilken effekt kan olika typer av skor ha? Jag har funderat på lätta aluminiumskor till min häst som har väldigt tunga skor pga av stor hovstorlek. Men det kanske till och med är bättre med tyngd. Jag tänker på användandet av tunga benskydd. Kanske ska man ha lätta fram, tunga bak? Finns det någon med tankar /erfarenhet om detta? Min häst skulle behöva komma fram snabbare med frambenen i galopp. Är kortare i steget fram än bak. Är hållbarheten olika för olika modeller/material?
Tack på förhand. Läs svaret

Kommentarer

Vad är en sluten kombination?

Hej när jag var och kollade på nationett hoppning så var det en bank som dom kallade "sluten kombination" vad menas med det och när räknas en kombination som "sluten"? // Bella Läs svaret

Kommentarer

Het ponny med väldigt känslig mun

Hejsan!
 
Jag har en liten d-ponny (143 centimeter i mankhöjd). Hon har extrem kapacitet när det gäller hoppning men det värsta är att hon inte är ett dugg att lita på. Hon kan hoppa hur bra som helst och sedan helt plötsligt bara tvärnita eller lägga sig över hindren. Det är inget fel på henne, hon är genomkollad av veterinär med mera. Hon är rätt tittig så jag kan tänka mig att det kanske är det som är en liten faktor i det hela.
 
Hur får jag henne att bli mindre tittig och hålla sig på en stadigare nivå i träningen? Hon är också väldigt stark och het. Hon är väldigt känslig i munnen och går gärna emot bettet. Vilket bett kan vara lämpligt? Jag rider henne ibland med hackamore och då går hon jättebra, men i och med att det inte är något fel på hennes tänder och så vidare så får jag inte dispens för att tävla med det.

Är jättetacksam för svar!
Med vänliga hälsningar 
Alexandra Läs svaret

Kommentarer

Hur fungerar det med teknikskydd egentligen?

Hej!
 
Det har varit en del diskussion om teknikskydd på hopphästar i tv. Hur fungerar de så kallade teknikskydden, typ Doda? När kan man använda dem? Vänjer sig en häst vid att ha dem? Är det vanligt att de används på tävling? Tacksam för svar.
 
Med vänliga hälsningar
Johan Läs svaret

Kommentarer

Ponny som inte kan trava över bommar

Hej! Min dotters häst som vi precis köpt verkar inte veta hur man travar över bommar. Ibland går det bra om man skrittat först, men sedan kan hon göra ett jättehopp och försöka hoppa över alla bommar på en gång. Vad beror det på? Läs svaret

Kommentarer

Häst som är svårkontrollerad mot hinder

Hej!
 
Jag har problem att kontrollera min häst i hoppningen, hon har en förmåga att i stort sett explodera mot hindret. Efter hindret är det inga problem.
Jag har jobbat mycket med galoppbommar innan hindret, men det verkar inte hjälpa. Hon struntar i stort sett i dem och koncentrerar sig bara på hindret. När jag tar i henne innan hindret kortar hon upp galoppen väldigt mycket och nästan studsar på stället. Det är som att man drar upp en fjäder och sedan släpper iväg den och då rusar hon iväg. Det jag skulle vilja komma till är en jämn galopp hela vägen mellan, fram och efter hindret. Hur ska jag göra för att träna upp det?
 
Med vänliga hälsningar
Åsa

Läs svaret

Kommentarer

Hur kan en liten ryttare träna sin heta b-ponny?

Hej,

Jag skulle vilja ha några bra övningar som passar en mycket het liten b-ponny som älskar att hoppa. Det är full fart framåt hela tiden och den lilla ryttaren (11 år), får bromsa och bromsa.

Jag skulle vilja få tips på något som kan sätta ponnyn i arbete, som inte sliter och som en liten ryttare klarar av att förstå.

Tack på förhand!
Katarina och Frida

Läs svaret

Kommentarer

Bettval till häst som blir stark efter hindren

Hej!

Jag har ett sto som jag rider 1.20-hoppning på. Jag velar lite mellan olika bett eftersom hon är rätt stark och drar iväg efter hindren. Ett vanligt tredelat bett fungerade inte så bra...

Jag har hört att Flippan-betten ska vara bra. Vilket är bäst? Tredelat, tvådelat eller rakt Flippanbett? Är det ett milt bett eller ett starkt? Har fått höra en massa olika så jag är lite osäker.

Hälsningar
Erika

Läs svaret

Kommentarer
34 träffar Sida: 1 2 3 4 nästa » sista » 

Svante Johansson


Svante Johansson är en av Sveriges absolut bästa hoppryttare. Tillsammans med hingsten Nostradamus 972 har han otaliga segrar och placeringar i Grand Prix, han har vunnit Falsterbo-derbyt och har varit reserv i svenska EM-laget.
Läs mer om Svante här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.