Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som bryter ut vid hoppning

Hej! Jag har ett halvblodssto på 13 år som jag tävlar i hoppning med. Vi har startat 1,10 med ganska okej resultat och det känns som om hon tycker att det är kul att hoppa. Vi hoppar en, ibland två gånger i veckan och en gång i månaden för en tränare. Ibland blir hoppningen bara kavalettiövningar.
  
Nu har hon plötsligt börjat bryta ut helt utan förvarning. Hon inleder ofta språnget för att sedan bara kasta sig åt sidan, eller så rusar hon åt sidan i anridningen och springer förbi. Det händer inte varje gång vi hoppar. Ibland kan det gå veckor mellan gångerna. Veterinär har kollat henne och även tänderna är kollade en extra gång utan att vi har hittat något. Kan hon helt enkelt ha tröttnat på att hoppa eller finns det övningar att ta till?
  
Med vänlig hälsning
Ann-Sofie


Victoria Almgrens svar:

Hej!
  
Jag tror spontant inte på att din häst har tröttnat på att hoppa. Det låter som om du behöver träna på att ha din häst rakare framför hindret, jag gissar att hästen har lärt sig att det ibland är okej att smita åt sidan. Som ryttare är det viktigt att du ramar in hästen i anridningen och att den inte ”buktar ut" åt något håll.
I mitt eget dagliga arbete är en av de viktigaste sakerna att rakrikta hästen, det vill säga att få den mjuk och rörlig i båda sidorna och att den jobbar lika mycket med båda kroppshalvorna. Det vill säga att den som man brukar säga "spårar".
  
Så om du rider mot ett hinder, var fokuserad på att hästen är helt rak hela vägen fram till hindret. Den ska i anridningen vara inramad mellan dina skänklar och får inte gå emot någon av dem.
En övning är att sätta två hinder, eller kavalettibommar, en bra bit innanför sargen/spåret på en rak linje. Rid fram och tillbaka över dessa småhinder och var fokuserad på att hästen är rak och inte drar åt något håll, ha lågt till en början och när det känns bra så höj successivt.
  
Det är okej att börja i ett lite lägre tempo, öka efter hand då du känner att du har din häst helt rak och inramad. Ett till tips är att träna lite oftare för din hopptränare, jag tror att du kommer utvecklas mer i din hoppning om du tränar en gång i veckan i stället.
  
Lycka till!
  
VictoriaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar