Frågor och svar med Eva Johansson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


69 träff(ar)

Vad gäller vid köp via en förmedlare

Hej! Jag har köpt en begagnad sadel av en sadelutprovare som även är sadelmakare. Vid utprovningstillfället fick jag prova flera sadlar och även rida en kort stund i varje. Jag var intresserad av en hoppsadel som även gick att göra en del markarbete i. Jag fick besked om att samtliga sadlar stoppas om innan leverans så jag skulle inte bry mig om ifall stoppningen var hård eller tunn, det skulle fixas. Det blev en hel del sadlar och det var svårt att hålla isär dem, men jag valde den sadel jag trodde passade oss båda bäst. När jag fick hem sadeln och red i den visade det sig att den varken passar hästen eller mig, det är en allrounsadel med raka kåpor, inriktning dressyr. Mina knän hamnar utanför kåporna och hästen reagerade så stark negativt att redan vid tredje användningen av sadeln så var min medryttare tvungen att sadla av och rida barbacka istället. På kvittot står det att det är en förmedlingssadel men hela köpet har gått via utprovaren och på hemsidan framgår det inte att de begagnade sadlarna är via förmedling. Jag har inte heller några uppgifter om den som sadeln förmedlades åt, endast att betalning skulle ske kontant för att swish saknades. Jag har varit i kontakt med utprovaren men enda svaret jag fått är att vi ska kolla vad det är som inte funkar för hästen. Hur ser mina möjligheter ut att få rätt att lämna tillbaka sadeln eller byta till en annan? Hälsningar Anna

Läs svaret

Kommentarer

Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp

Köpte en ponny för en vecka sedan. Dagen innan avhämtning hos säljaren får hästen en skada på bakbenet och behöver vila en vecka enligt säljaren. Hästen blir inte bättre. Veterinären tas ut en vecka efter köp då ponnyn inte kan gå. Får konstaterat fång och bakbenet behöver 6-8 veckors vila . De har inte gått på kraftigt bete. Säljaren vägrar ta tillbaka ponnyn och påstår att ponnyn aldrig haft fång. Har vi rätt att häva köpet? Personen säljer hästar åt andra någon gång ibland så vet inte om det räknas som näringsidkare eller privatperson. Är inget företag.

Läs svaret

Kommentarer

Ponny som visar aggressivt beteende efter köpet – kan den reklameras?

Hej! Jag har köpt en ponny via ett försäljningsombud, men köpeskillingen och kontraktet gick via ägaren. Vi har haft ponnyn sex veckor och när det var dags att sko den visade den ett farligt beteende, som slutade med att vi fick ringa ut veterinären för sedering så att ponnyn kunde skos.

Förra ägarna hävdar att ponnyn alltid har varit snäll att sko. Har jag möjlighet att häva köpet på grund av att ägaren underlåtit information om detta? Jag skulle aldrig köpt ponnyn om jag vetat det här.

Hälsningar Helen

Läs svaret

Kommentarer

Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros

Hej! Jag köpte en unghäst för ungefär fem månader sedan. Säljaren var jättetrevlig och jag frågade noggrant om skadehistorik och så vidare, och hon sa att det inte fanns någon. Hon sa även att hon bara för ett litet tag sedan hade haft ut veterinär och besiktat – och även haft ute kiropraktor eftersom han lyfte bakbenen så hastigt när hon skulle kratsa hovarna. Där sa hon att han gick igenom allt utan problem. Och i godan tro skippade vi då veterinärbesiktningen (dumt nog) eftersom hon lät så övertygande.
  
När jag nu har ägt honom så har han påvisat surt beteende och även stelhet i höger sida. Jag åkte in och röntgade honom då veterinären misstänkte artros. Vilket det visade sig vara, risken att det har uppkommit under min tid var extremt minimal enligt veterinären. Nu när jag skriver till tidigare ägare så är historien en annan, nu säger hon att "hon minns att han hade svårt för galoppen i ena varvet och också svårt att hålla spåret i ena varvet". Och att han har påvisat en liten hälta vid en veterinärbesiktning (har ej fått info om detta vid köpet).
  
Dock säger hon till mig att denna hälta visade sig när första ägaren köpte honom från galoppen, men när hon köpte honom visade han ingen hälta. Hon påstår alltså att hon gjorde en veterinärbesiktning trots att jag har fått information om att hon inte gjorde någon vid köpet.
  
Jag ringer den första ägaren (han har haft två innan mig) och hon säger att han visade en liten hälta/rörelsestörning vid besiktningen från galoppen, men inget som skulle störa hennes brukande av hästen. Hon meddelar även att den köparen innan mig valde att inte göra en besiktning på hästen trots att hon fått information om denna hälta som upptäcktes vid första köpet.
    
Hade jag fått denna information när jag var och tittade på honom hade jag självklart valt att göra en ny besiktning. Hur kan jag gå tillväga här? Kan jag kräva tillbaka en del av köpebeloppet av hästen? Jag vill absolut inte lämna tillbaka honom utan han kommer få behandling hos mig och jag håller alla mina tummar för att han ska få vara smärtfri!

Läs svaret

Kommentarer

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?

Hej! Vi köpte en häst för fyra veckor sedan. Hästen är köpt via en förmedlare, men kontraktet skrevs mellan mig och privatpersonen. Vi har provridit flera gånger, veterinären besiktigade utan anmärkning, vi har fått info om all historik och där finns ingen skada eller sjukdom. Hon var skodd tre veckor innan.
  
I går när vi skulle sko henne visade det sig att hon har haft fång. Det syns tydligt enligt hovslagaren, fången är troligtvis sex till sju månader gammal. Vem har nu ansvaret?

Läs svaret

Kommentarer

Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?

Hej! Jag besiktigade en häst som jag tänkte köpa för ett par veckor sedan. Veterinärerna (två klinikveterinärer) bedömde att hästen hade så stora exteriöra avvikelser att den hade kraftigt förhöjd risk att få en skada på gaffelbandet vid träning. De avrådde uttryckligen från köp på grund av att de bedömde att hästen inte skulle klara det den var avsedd för, det vill säga fälttävlan och hoppning. Detta sa de flera gånger och förklarade även skillnaden mellan att bara konstatera avvikelser och att avråda från köp.
  
Jag hade tidigare föreslagit för säljaren att vi skulle dela på kostnaden för besiktning. Hon föreslog då att jag skulle betala om den gick igenom besiktningen och att vi skulle dela på kostnaden om den inte gick igenom. Detta finns på sms-konversation och jag gick med på det.
  
Nu vägrar dock säljaren att betala utan säger att besiktningen inte alls blev underkänd utan avbröts av köparen (det vill säga mig) på grund av exteriöra avvikelser. Samt att den nu har passerat en besiktning för en annan veterinär. Detta är ju helt irrelevant, enligt mig, för vår överenskommelse om delad betalning gällde ju om den veterinär som besiktigade inte godkände hästen. Säljaren har dock rätt i att jag inte gjorde hela besiktningen och gick vidare med röntgen, men det var ju för att veterinärerna avrådde från köp redan tidigt i besiktningsprocessen. Röntgen hade inte förändrat något.
  
Att inte gå igenom en besiktning (för det som köparen vill använda hästen till) måste väl handla om mer än om att hästen inte haltar? Jag har nu skrivit i sms till säljaren att jag vill ha hälften av kostnaden betald (hennes del av den totala summan) innan den 31 december 2019 och att jag går vidare med ärendet annars. Tyvärr skickades fakturan till mig enligt överenskommelse med kliniken, för jag trodde aldrig att säljaren skulle strunta i att betala när det dessutom var hon som föreslog upplägget.  
  
Jag vill gärna ha tips och råd om vad man kan göra juridiskt i ett sådant här ärende (och jag lär aldrig gå med på något likande igen). Det rör sig inte om några jättesummor, utan om drygt 4 000 kronor totalt. Men det är så irriterande att bli blåst även om jag löser det ekonomiskt. Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?

Hej! Min dotter hyr stallplats och när hästen var i hagen åt den och en annan häst av ett träd, lönn tror jag. Detta ledde till att en av hästarna dog och min dotters häst blev intagen hos veterinär. Som tur är klarade vår dotters häst sig, men det blev en dyr räkning efter alla prover. Har markägaren något ansvar och kan min dotter få ersättning?

Läs svaret

Kommentarer

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?

Hej! Om jag (privatperson) transporterar min kompis häst, vad gäller juridiskt om hästen blir skadad i samband med transporten? Är det någon skillnad om kompisen är med vid transporten, eller om jag åker själv med hennes häst? Vad gäller om det är jag, respektive en annan bilförare som orsakar olyckan? Är det något speciellt som jag bör tänka på?

Läs svaret

Kommentarer

Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?

I början på juni släppte jag min häst i en flock med flera andra hästar på sommarbete. Vi vande in dem bredvid varandra i mindre hagar först och min häst hade en annan kompis med sig som den känner sedan innan. Hagen är stor och det är ingen konkurrens om vare sig mat eller vatten, vi har flera olika badkar med vatten så att de inte behöver mötas där.
  
Nu har det dock hänt en olycka på betet – min häst har blivit sparkad av en annan häst. En av ägarna var där och såg när det hände, så vi vet vilken häst som orsakade skadan. Min häst är halt och står nu i en mindre sjukhage efter konstaterad skada på ena benet.
  
Nu till mina frågor – vem är ansvarig och ska stå för kostnaderna? Jag själv eller ägaren till hästen som sparkade min häst? Vad gäller när man släpper ihop olika hästar med olika ägare på sommarbete och en häst sparkar en annan? Vem står för eventuella veterinärkostnader, och på vems försäkring går det? Kan jag också kräva ersättning för att min häst inte är brukbar?

Läs svaret

Kommentarer

Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?

Hej! Vår dotter köpte en häst för åtta år sedan och i köpekontraktet finns en återköpsklausul där tidigare ägaren har förköpsrätt. Nu är hästen 16 år och hon vill sälja den.
  
Frågan är – gäller återköpsklausulen fortfarande efter åtta år? Ska tidigare ägaren ha rätt att köpa tillbaka hästen? Vår dotter har inte haft någon kontakt med tidigare ägare efter köpet.

Läs svaret

Kommentarer
69 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 7 nästa  sista  

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hoppning på volt gynnsamt för heta och starka hästar
Helena Persson svarar
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Hanna Borg svarar
Vad gäller vid köp via en förmedlare
Eva Johansson svarar
Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp
Eva Johansson svarar
Träningstävla så likt tävling som möjligt
Victoria Almgren svarar
Svullna ben över natten – linda eller inte?
Hanna Borg svarar
Varför får hästen ödem?
Hanna Borg svarar
Hur tänka kring tillskott med örter och kryddor?
Eva Dahlström svarar
Forskning som styrker effekten av kylbehandling?
Hanna Borg svarar
Häst som attackerar – vad göra?
Jenny Yngvesson svarar