Frågor och svar med Eva Johansson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


74 träff(ar)

Avtalsfrihet råder gällande handpenning

Är det vanligt att man betalar en handpenning på 15 procent  när man ska köpa häst? Om du betalar en handpenning men hästen inte går igenom besiktningen är det något du kan få tillbaka ?

Läs svaret

Kommentarer

Köpa häst från dödsbo

Hej! Jag funderar hur man gör för att köpa en häst av ett dödsbo? Hur går man till exempel till väga för att göra ägarbyte när ägaren är död? Om ägaren ägde hästen via ett företag hur fungerar det? Att vänta på att bouppteckningen är klar är förstås det bästa men eftersom detta kan ta många år bör det vara möjligt att sälja av dödsboet. Mvh Sanna

Läs svaret

Kommentarer

Finns inga lagregler om detta med förebyggande karantän vid ny häst i stallet

Hej.
Vi är ett inackorderingsstall med cirka 65 hästar i Stockholm. Det kommer regelbundet nya hästar till oss vilka aldrig står i karantän. Kommentaren jag får när jag frågar är att den har stått i karantän på förra stället men hur kan det vara säkert? Min fråga är om våra hästar blir sjuka, i till exempel kvarka, vem får stå för veterinärkostnaderna och vården när stallägaren nonchalerat karantän? Hur ska jag få min stallägare att ta sitt ansvar mot oss som redan står här på stallet? Jag känner mig besviken och handfallen när det kommer ny häst i min gamla 22-årings flock utan karantän. Den specifika hästen kommer från en hästhandlare som omsätter säkert en del hästar. 


Tacksam för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera

Det här expertsvaret publicerades första gången i maj 2019. Det är det tredje mest lästa expertsvaret under 2020.

––––––––––––––––––––––––

Hej! Vi sålde en ponny för ungefär sex veckor sedan. Under dessa veckor har vi fått flera sms där köparen berättar hur fin och duktig hästen är och även att hästen är lydig och välriden. Nu ringer köparen plötsligt och säger att de inte vill ha den längre, på grund av att den har börjat stegra sig och ryttaren har blivit rädd.

Under provridningen busade ponnyn med en annan ryttare i sadeln och stegrade sig ett par gånger. Men det gick sedan bra för köparen att rida ponnyn efter att den busat av sig lite. Under tiden som de har haft ponnyn har de tävlat med bland annat en seger som resultat.

Men nu vill de dock reklamera ponnyn och de vill att jag ska ta tillbaka den. Jag har inte möjlighet att göra det, vad har jag för skyldigheter som säljare i detta dilemma?

Läs svaret

Kommentarer

Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall

Hej!
  
Om man har sin häst inackorderad och det finns en paddock, vems ansvar är det att den sköts och är ridbar? Det finns inga redskap eller tillgång till fyrhjulning eller harv så att man som inackorderad kan sköta den. Det finns inget kontrakt som beskriver eller redogör ansvaret. Vilka krav kan man ställa till stallägaren?
  
Tacksam för svar.

Läs svaret

Kommentarer

Får man ha med en lös häst när man rider ut?

Hej!
Har man rätt att när man rider, ha en lös häst med sig? Grannstallet har setts ridande på sin ena häst och haft den andra med lös. Nu är jag orolig för att möta lös häst som skrämmer eller skadar våra hästar när vi motionerar dem. Andra grannar i byn är även de oroliga för att möta lös häst när de promenerar i skogen, cyklar med mera. Känns som vårdslöshet, men finns någon lag som styr detta eller får de ha sin häst lös i skogen hur som helst?

Läs svaret

Kommentarer

Upphäva köp enligt paragraf 17

Hej Eva! En ny inackordering i mitt stall har för några veckor sen köpt en ponny. Den nya ägaren hade sett till att att genomföra veterinärbesiktning före köp som hästen fick godkänt på. Den förra och nya ägaren hade dock talat om vilka sjukdomar och behandlingar som gjorts på hästen tidigare. I köpekontraktet står att hon har fång men det står också att hon säljs som ridhäst och för viss lättare tävling. Dessutom fick hon ju som sagt godkänt av veterinären så de tyckte att köpet kunde genomföras. Den förra ägaren hade precis tagit av ponnyn skorna och hon var ömfotad på alla fyra när hon kom till vårt stall, men sedan blev ponnyn bara efter några dagar halt och visade tecken på smärta. Min hovslagare kom för att titta på ponnyn som sa att den här ponnyn har fång på alla fyra, vilket gjorde att den nya ägaren tog ponnyn till Vaggeryds veterinärklinik. Där gjordes röntgen och grundlig genomgång av ponnyn. De konstaterar då, som hovslagaren sagt, att hon har fång och hovbensrotation på alla fyra hovar! Detta har så klart inte uppkommit över en natt utan har pågått under en längre tid. Den nya ägaren vill nu häva köpet då ponnyn inte uppfyller det som står i köpeavtalet och det har upptäckts en skada som är av en sådan art och omfattning att de vill häva köpet.

Detta vill de göra enligt paragraf 17 i köplagen ”Enligt paragraf 17 ska en varas, hästen i detta fall, beskaffenhet stämma överens med vad som avtalats mellan säljare och köpare. Om inget särskilt har avtalats ska varan vara ägnad för det ändamål som liknande varit normalt är ägnade för, eller för det särskilda ändamål som köparen avsåg att använda varan för och säljaren borde ha insett det ändamålet samt att köparen hade skäl att lita på säljaren sakkunskap. Om varan avviker från detta eller något annat som köparen med fog kunnat förutsätts är varan att anse som felaktig.” Den gamla ägaren säger dock att det inte kan vara ett så stort fel på hästen eftersom hon har haft hästen i många år och den har ”fungerat” bra med deras hovslagare och att en besiktning gjordes på plats.

Frågorna här är; har den nya ägaren rätt att häva köpet enligt paragraf 17? Finns det någon annan lag som står på den nya ägarens sida? Borde man höra av sig till den veterinär som gjorde besiktning/anmäla hen då den nya ägare såklart inte hade köpt hästen om hon fått veta att fången var så allvarlig? Tacksam för svar! Mvh, Josefine

Läs svaret

Kommentarer

Vad gäller vid köp via en förmedlare

Hej! Jag har köpt en begagnad sadel av en sadelutprovare som även är sadelmakare. Vid utprovningstillfället fick jag prova flera sadlar och även rida en kort stund i varje. Jag var intresserad av en hoppsadel som även gick att göra en del markarbete i. Jag fick besked om att samtliga sadlar stoppas om innan leverans så jag skulle inte bry mig om ifall stoppningen var hård eller tunn, det skulle fixas. Det blev en hel del sadlar och det var svårt att hålla isär dem, men jag valde den sadel jag trodde passade oss båda bäst. När jag fick hem sadeln och red i den visade det sig att den varken passar hästen eller mig, det är en allrounsadel med raka kåpor, inriktning dressyr. Mina knän hamnar utanför kåporna och hästen reagerade så stark negativt att redan vid tredje användningen av sadeln så var min medryttare tvungen att sadla av och rida barbacka istället. På kvittot står det att det är en förmedlingssadel men hela köpet har gått via utprovaren och på hemsidan framgår det inte att de begagnade sadlarna är via förmedling. Jag har inte heller några uppgifter om den som sadeln förmedlades åt, endast att betalning skulle ske kontant för att swish saknades. Jag har varit i kontakt med utprovaren men enda svaret jag fått är att vi ska kolla vad det är som inte funkar för hästen. Hur ser mina möjligheter ut att få rätt att lämna tillbaka sadeln eller byta till en annan? Hälsningar Anna

Läs svaret

Kommentarer

Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp

Köpte en ponny för en vecka sedan. Dagen innan avhämtning hos säljaren får hästen en skada på bakbenet och behöver vila en vecka enligt säljaren. Hästen blir inte bättre. Veterinären tas ut en vecka efter köp då ponnyn inte kan gå. Får konstaterat fång och bakbenet behöver 6-8 veckors vila . De har inte gått på kraftigt bete. Säljaren vägrar ta tillbaka ponnyn och påstår att ponnyn aldrig haft fång. Har vi rätt att häva köpet? Personen säljer hästar åt andra någon gång ibland så vet inte om det räknas som näringsidkare eller privatperson. Är inget företag.

Läs svaret

Kommentarer

Ponny som visar aggressivt beteende efter köpet – kan den reklameras?

Hej! Jag har köpt en ponny via ett försäljningsombud, men köpeskillingen och kontraktet gick via ägaren. Vi har haft ponnyn sex veckor och när det var dags att sko den visade den ett farligt beteende, som slutade med att vi fick ringa ut veterinären för sedering så att ponnyn kunde skos.

Förra ägarna hävdar att ponnyn alltid har varit snäll att sko. Har jag möjlighet att häva köpet på grund av att ägaren underlåtit information om detta? Jag skulle aldrig köpt ponnyn om jag vetat det här.

Hälsningar Helen

Läs svaret

Kommentarer
74 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 8 nästa  sista  

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.