Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Fodervärdsavtalet har gått ut – men ägaren hämtar inte hästen

Hej,
  
Vad gör jag när hästägaren inte hämtar hem sin häst som jag är fodervärd till, avtalstiden har gått ut. Hästägaren verkar inte alls intresserad av hästen och har flyttat. Svarar inte i telefon när jag ringer, efter att jag har påtalat att hästen ska lämnas tillbaka.
  
Jag antar att ägaren inte har pengar, misstänker även att denne har kronofogden på ingång. Kan jag sälja hästen? Kan jag avliva hästen? Den är gammal, men det kostar ju en förmögenhet att hålla den. Skulle det ha stått i fodervärdsavtalet att hästen blir fodervärdens ägodel om ägaren inte vill ha den tillbaka? Vad gör jag???


Eva Johanssons svar:

Hej,
  
Att ägaren inte hämtar hästen när fodervärdstiden tar slut är tyvärr inte ett ovanligt problem. Man måste börja med att titta noga i avtalet som parterna har, vilket ju helst ska vara skriftligt. Jag rekommenderar alltid att man skriver in i avtalet vem som ska hämta/lämna hästen när avtalstiden går ut, vem som ska svara för kostnaden för eventuell transport och vad som händer om detta inte följs.
  
Såsom frågan är ställd utgår jag från att du inte har något sådant avtal. Du bör då skriftligen (helst i rekommenderat brev med mottagningsbevis) meddela ägaren att du kommer att ta betalt för att ha hästen hos dig om den inte avhämtas. Du ska meddela vad kostnaden blir per månad (ta en rimlig kostnad) och förklara att om ägaren inte betalar så finns det en risk att du ber kronofogden mäta ut hästen som betalning för kostnaderna. Ange även tid och plats när ägaren kan hämta hästen för att slippa dessa kostnader.
  
Om detta inte hjälper, utan ägaren fortfarande inte hämtar hästen, får du skicka en faktura på kostnaderna och om denna inte blir betald får du vända dig till Kronofogdemyndigheten och be den att mäta ut hästen för täckande av kostnaderna. Du kan då själv komma överens med kronofogden om att du köper hästen för utestående kostnader, under förutsättning att hästens värde och kostnaderna är ungefär lika stora. Därefter är hästen din och du kan göra vad du vill med den, sälja den eller avliva den.
  
Om hästens värde är lite högre kan du redan i det rekommenderade brevet meddela ägaren att du kommer att sälja hästen för att täcka de kostnader som uppstår. Om du gör en vinst när du säljer hästen, det vill säga kan sälja hästen för mer än vad kostnaderna uppgår till, ska du redovisa överskottet till ägaren.
  
Som du ser är det risk att du blir stående med hästen under ganska lång tid innan allt är klart, tyvärr kostar detta mycket pengar men du får inte avliva hästen på grund av kostnaderna. Om hästen däremot blir sjuk eller skadad kan du få tillstånd från länsstyrelsen att avliva den av djurskyddsskäl. Detta kan en veterinär troligen hjälpa dig med.
  
Hoppas att det löser sig för dig, men tyvärr tror jag att det kommer ta tid innan du får till stånd en lösning på situationen.
  
Med vänliga hälsningar
Eva JohanssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar