Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Vad gäller juridiskt vid lämning på sommarbete?

Hej!
  
Jag har en tvåårig hingst som ska lämnas på bete hela sommaren. Där finns daglig tillsyn med mera, så jag kommer inte själv att åka dit varje dag. Men det jag funderar på är ansvarsfrågan, vem bär ansvaret om han blir skadad? Är det jag som hästägare, eller de som tillhandahåller betet? Om han skulle bli sparkad av en annan häst eller liknande, är det då den hästägaren som är ansvarig? Vi har inte skrivit något avtal, utan muntligen bestämt hur det hela ska gå till i form av skötsel, tillsyn osv. Det är bra människor med goda referenser som har betet och jag litar på dem. Man samtidigt kan ju allting hända. Hur ska jag tänka?
  
Med vänlig hälsning, Camilla

Eva Johanssons svar:

Hej! 

Den här frågan är ganska svår att svara på. I och med att du släpper ut din häst bland andra hästar har du samtyckt till ett visst mått av skaderisk. Man vet om att hästar, speciellt hingstar, leker ganska våldsamt med varandra och att det i denna lek kan uppstå skador. Dessa skador ansvarar du som hästägare för om inte annat avtalats. Om betesanordnaren däremot har dåliga staket, taggtråd liggande i hagen eller liknande är det betesordnaren som ansvarar för de eventuella skador som uppstår på grund av detta.

Det jag absolut rekommenderar är att du skriver ett avtal med den som ha betet, och att ni i avtalet tydligt anger hur ansvarsfrågorna fördelas. Vem ansvarar till exempel för att hästarna har vatten, att betet är tillräckligt och att det finns mineraler och saltsten? Skriv in att betesägaren ansvarar för staket och i förekommande fall att det är ström i staketen. 
Det man kan göra för att minska skaderisken är exempelvis att bestämma att inga hästar får vara skodda bak (i och för sig inte tillämpligt på så unga hästar som du beskriver, men i alla fall). Beskriv i avtalet vad som ingår i ”daglig tillsyn”. Räcker det med att man sitter i en bil utanför hagen och räknar så att alla hästarna är kvar eller ska man gå in i hagen och känna över alla hästarna, vad ingår? Vad händer om en häst blir skadad och till exempel behöver såromläggning, ingår detta?

Genom att skriva ett bra avtal kan du absolut minska risken för framtida konflikter och kan kanske även teckna försäkring för de skador som skulle kunna hamna under ditt ansvar. Som du ser är frågan inte lätt att svara på, men utifrån dina uppgifter kommer här en allmän bedömning.

Med vänliga hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar