Frågor och svar med Eva Johansson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

85 träff(ar)

Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Hej!
Min fråga gäller ”undanhållande av information” och om eller hur det kan appliceras i mitt stall. Vi har sedan vi flyttade in, vid ett flertal tillfällen efterfrågat analys av vårat grovfoder. Svaren har varierat mellan att det inte finns, till att det inte är något stallet vill dela med sina kunder till att inte svara överhuvudtaget. Flertalet hästar har tappat rejält i vikt, trots stödfodring. Jag fick till slut tag i en analys, som är tagen på vissa delar av vårt hösilage och den visar totalt undermåliga värden, inte bara på TS utan det är i princip helt utan innehåll.
Vilket ansvar har ett stall för sina inackorderingar när de ombesörjer hösilage ”av god kvalité” och där de fallerat att göra just detta då det är så dålig kvalité. De har valt att inte bara inte aktivt informerat om kvalitén utan även undanhållit informationen för oss hästägare informationen.

Läs svaret

Kommentarer

Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?

Hej Jag lämnade iväg min unghäst på bete förra sommaren. När sommaren ledde mot sitt slut visade ägaren till sommarbetet ett intresse av att köpa min unghäst. De frågade om han kunde gå kvar några veckor extra hos dem för att de skulle få testa att rida honom. Eftersom det är erkänt duktiga hästmänniskor sa jag ja då hästen ändå var planerad att säljas. Tanken var att han skulle gå ensam i en hage bredvid sommarbetesägarens egna hästar. En kväll fick jag ett samtal från denna person, hon meddelade att min häst blivit sparkad illa och att ena böjsenan var av till 50 procent. Hon hade släppt ihop min unghäst med sina egna skodda hästar. Slängt ut äpplen och det hade blivit bråk. Detta hade skett kvällen innan hon ringde mig. Hon kallade inte på veterinär trots att hon såg att han var illa skadad. Hon väntade i nära på ett dygn innan hon tog honom till veterinär. Jag var fortfarande helt ovetande om att något hänt. Jag står då med en unghäst som vi inte vet om det kommer hålla som ridhäst plus allt merarbete och alla kostnader. Värdet på hästen är noll i dag. Tyvärr hade vi inget skriftligt avtal utan enbart ett muntligt. Vilket ansvar har sommarbetesägaren i detta fall?

Läs svaret

Kommentarer

Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros

Hej! Jag köpte en unghäst för ungefär fem månader sedan. Säljaren var jättetrevlig och jag frågade noggrant om skadehistorik och så vidare, och hon sa att det inte fanns någon. Hon sa även att hon bara för ett litet tag sedan hade haft ut veterinär och besiktat – och även haft ute kiropraktor eftersom han lyfte bakbenen så hastigt när hon skulle kratsa hovarna. Där sa hon att han gick igenom allt utan problem. Och i godan tro skippade vi då veterinärbesiktningen (dumt nog) eftersom hon lät så övertygande.
  
När jag nu har ägt honom så har han påvisat surt beteende och även stelhet i höger sida. Jag åkte in och röntgade honom då veterinären misstänkte artros. Vilket det visade sig vara, risken att det har uppkommit under min tid var extremt minimal enligt veterinären. Nu när jag skriver till tidigare ägare så är historien en annan, nu säger hon att "hon minns att han hade svårt för galoppen i ena varvet och också svårt att hålla spåret i ena varvet". Och att han har påvisat en liten hälta vid en veterinärbesiktning (har ej fått info om detta vid köpet).
  
Dock säger hon till mig att denna hälta visade sig när första ägaren köpte honom från galoppen, men när hon köpte honom visade han ingen hälta. Hon påstår alltså att hon gjorde en veterinärbesiktning trots att jag har fått information om att hon inte gjorde någon vid köpet.
  
Jag ringer den första ägaren (han har haft två innan mig) och hon säger att han visade en liten hälta/rörelsestörning vid besiktningen från galoppen, men inget som skulle störa hennes brukande av hästen. Hon meddelar även att den köparen innan mig valde att inte göra en besiktning på hästen trots att hon fått information om denna hälta som upptäcktes vid första köpet.
    
Hade jag fått denna information när jag var och tittade på honom hade jag självklart valt att göra en ny besiktning. Hur kan jag gå tillväga här? Kan jag kräva tillbaka en del av köpebeloppet av hästen? Jag vill absolut inte lämna tillbaka honom utan han kommer få behandling hos mig och jag håller alla mina tummar för att han ska få vara smärtfri!

Läs svaret

Kommentarer

Vad innebär den nya skrivningen i konsumentköplagen?

Hej!
Jag undrar vad den nya skrivningen i konsumentköplagen innebär rent praktiskt för den som ska sälja och köpa häst?

Läs svaret

Kommentarer

Vad gäller vid slutmätning av ponny?

Hej. Vi tittar på att köpa en D-ponny som ej är slutmätt. Vad gäller då? Säljaren hävdar att hästen är mindre än 149.9 centimeter som ska vara gränsen rent praktiskt enligt säljaren. Slutmätning kan tidigast ske nästa år då hon blir rätt ålder. Vad gäller om vi köper hästen och slutmätningen visar att hon inte är en D-ponny utan en stor häst? Vad måste stå i kontraktet för att vi ska vara garanterade att köpet kan hävas om hon visar sig vara en stor häst?

Läs svaret

Kommentarer

Vem ska betala?

Vår förening köpte två hästar som besiktades av veterinär hos säljaren. Inga anmärkningar enligt den rapporten. Dagen efter de anlänt konstaterades att ena hästen hade hål i flera tänder. Vi åkte till Umeå, 24 mil enkel väg, för vidare undersökning. Hästen hade sex tänder som var trasiga varav två hela vägen in i tandroten. Den andra hästen hade hovskabb och mugg som vi behandlat. Fanns inget om detta i veterinärrapporten eller från säljaren. Vi blev erbjudna en annan häst i stället för den med tandproblemen som vi betalde 74.000 kronor för. Den nya hästen som vi accepterat är enligt säljaren värd 47.000 kronor. Han kräver nu att vi ska stå för transportkostnaderna och vi anser att han får ta den kostnaden. Vi meddelade tandproblemen inom ett dygn till säljaren och har skött om den hästen sedan november fram till slutet av januari. Vi anser att han ska betala medicinerna för behandlingen av hovskabben. Tyvärr upprättades inget köpekontrakt utan endast korrespondens via mail och telefonsamtal. Vi ville byta häst redan i december men säljaren åkte utomlands under julen. Sedan fick transportföretaget covid så bytet gjordes inte förrän sista veckan i januari. Är vi skyldiga att betala frakten? Och kan säljaren neka att betala behandlingen av hovskabb? Vi var medvetna om att vi skulle få stå för omkostnaderna för undersökningen i Umeå och valde att ta den i förhoppning om att det skulle gå göra något åt hästen. Men tandvårdsräkningen skulle bli högre än vad vi betalat för hästen och inga garantier för att det skulle gå bra. Veterinären rekommenderade avlivning.

Läs svaret

Kommentarer

Omtvistade rättsregler för inackorderingsavtal

Hej!
I det inackorderingavtal jag har haft så har vi arbetat av en del av hyran en heldag i månaden. Vi har två veckor uppsägningstid och nu har stallägaren sagt upp avtalet, jag ska ha min helgdag efter att uppsägningstiden har gått ut. Vad är det som gäller här? Behöver jag fortfarande jobba av denna dag eller betala? Eller avskrivs man alla förpliktelser när avtalet går ut? Det finns inget i avtalet som säger hur det ska påverkas.

Läs svaret

Kommentarer

Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?

MEST LÄSTA EXPERTSVAREN 2021 - PLATS 3

Hej!
Mina tonåringar, 18 och 19 år, står inackorderade med sina hästar i ett kollektivt stall där alla hjälps åt med utsläpp, insläpp, fordringar enligt ett schema. Nu märker vi att en annan inackorderad börjar må dåligt. Han missköter sin häst, mockar inte, glömmer att komma till stallet och ta hand om hästen vissa dagar. Han skickar konstiga meddelanden på nätterna på sociala medier, både privata till döttrarna och offentliga. Nu har han dykt upp i stallet två gånger och varit påverkad. Inte av alkohol utan av någon annan form av drog. Vi vet att det förekommit missbruk tidigare då personen har varit öppen om detta. Stallägaren är medveten om vad som händer men jag är orolig. Jag vill inte att någon av mina döttrar ska hamna i en situation där de plötsligt är ensamma i stallet med en drogpåverkad man. Jag vill inte heller att en drogpåverkad person ska hantera mina hästar. Vad kan jag göra och vilka krav kan jag ställa på stallägaren?

Läs svaret

Kommentarer

Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?

Hej!
Efter många timmars väntan ramlade min dotter av sin häst och bröt benet vid ett veterinärbesök. Vilken försäkring gäller?

Läs svaret

Kommentarer

Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig

Hej!
Jag köpte ett halvblodsföl och betalade då hela summan på 100.000 och vi skrev kontrakt. Dagen därpå släppte säljaren ihop mitt föl med sto med ett annat sto med föl. Det stoet sparkade mitt föl så illa på ett framknä så hon fick avlivas. Jag fick även betala veterinärkostnaderna. Hade försäkrat fölet på mig för 50.000. Jag får ingenting av säljaren som behåller hela köpesumman. Har jag rätt till några pengar alls? 

Läs svaret

Kommentarer
85 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 9 nästa » sista » 

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité
Tips för häst som rusar till hinder
Häst som sparkar bakut efter hinder
Hur lär man hästen hoppa stort vatten?
Kraftig reaktion på influensavaccin
Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Jessica Nordins favoritövning
Vad är "snoppstenar"?

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.