Frågor och svar med Eva Johansson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

85 träff(ar)

Vem har bevisbördan om stallplatsen sägs upp på grund av avtalsbrott?

Hej! Vi har blivit uppsagda från vårt stall på grund av att stallägaren påstår att hon inte kan lita på oss och att vi har hanterat hästar oaktsamt vid insläpp. Jag har varit i kontakt med de andra som har häst i stallet och de litar på hur vi hanterar deras hästar. Min dotter är 15 år och jag har egentligen varit emot att hon skulle ta hand om insläpp själv, men stallägaren menar att dottern är så pass gammal att hon ska klara det. Så efter påtryckningar från stallägaren kom vi överens om att hon skulle pröva.
  
Tyvärr missade hon en sak vid provtillfället, men ingen skada skedd. Jag talade då med stallägaren om att dottern i fortsättningen skulle ha någon med sig som hjälp. Nu ringer stallägaren och säger upp oss utan förvarning. Kan hon verkligen göra det? Vad gäller?
  
/Stefan

Läs svaret

Kommentarer

Uppsagt avtal gäller – du måste flytta trots smitta i stallet 

Hej! Vi står i ett inackorderingsstall, men har enligt överenskommelse – med två månaders varsel – sagt upp vår plats för att flytta till ett annat stall. Ett par veckor efter uppsägningen visar det sig att två av hästarna i stallet där vi står har fått ringorm. En av hästarna är stallägarens. Ordentlig sanering gjordes men nu har vår ponny, trots noggrann sanering av stall och hästar, förmodligen också fått ringorm. Prov är taget.
  
Om en knapp vecka är det meningen att vi ska flytta till vårt nya stall, men de vill naturligtvis inte att vi kommer dit med en smittad häst. De håller boxen åt oss, men vi får inte flytta dit förrän om minst sex veckor.
  
I vårt nuvarande inackorderingsstall är man ändå benhård på att vi måste flytta ut enligt uppsägningstiden. Har de rätt att kasta ut oss? Kan tillägga att vi under hela tiden som vi har haft smittade hästar i stallet har varit med och hanterat dessa – eftersom det ingår i våra åtaganden i stallet.
  
Mvh Elisabeth

Läs svaret

Kommentarer

Häst ingick vid gårdsköpet – men separat köpekontrakt saknas

Hej Eva!
  
Jag har köpt en häst av en kvinna som tog över alla hästar på gården i samband med gårdsköpet. Detta ska vara inskrivet i köpeavtalet enligt kvinnan, men det saknas alltså separata köpekontrakt på just hästarna.
  
Nu har jag köpt en av dessa hästar. Vi har skrivit ett köpekontrakt och jag har fått kvitto, men är detta ett giltigt kontrakt? Var hon, juridiskt sett, den verkliga ägaren av hästarna och hur påverkar det mig om jag vill sälja hästen vidare? Vore ytterst tacksam för svar.
  
/Madie

Läs svaret

Kommentarer

Någon glömde stänga grinden – vem är ersättningsskyldig?

Jag står uppstallad i ett fullservicestall och för en tid sedan var min häst på rymmen, någon har inte stängt grinden till hans hage och han har under tiden passat på att förstöra foder för cirka 1.600 kronor. Stallägaren har inte krävt något, men jag skulle vilja veta vad lagen säger. Kan jag krävas på ersättning för fodret – och vad hade hänt om min häst hade tagit sig in till andra hästar och skador hade uppstått? På antingen staket eller hästar?

Läs svaret

Kommentarer

Kan man reklamera en häst som har visat sig ha en lös benbit?

Hej!
  
Jag köpte en tvååring i januari förra året och gjorde en klinikbesiktning utan röntgen. Hon fick två liksidiga gallor i samband med betessläpp, men veterinären sade att det inte var något att oroa sig för. Men nu, över ett år senare, blev hon tjock i ett framben och markerade. Det visade sig att hon har en lös benbit i en framkota. Jag är privatperson och säljaren företagare. Vad gäller? Har jag någon möjlighet att häva köp, alternativt få ersättning för veterinärkostnader?

Läs svaret

Kommentarer

Reklamerade skadad häst för sent – bör rättens dom överklagas?

Hej!
  
Min dotter köpte en storhäst för ett tag sedan, som tävlingshäst. Efter sex veckors ridning var det något som inte stämde med hästen. Den var ojämn vid en hoppträning. Vi trodde att hästen hade sträckt sig i hagen, så vi lät honom vila. Efter några dagar var han rejält halt och veterinär undersökte honom.
  
Veterinären rekommenderade vila. Efter fyra veckor och återbesök hos veterinär började hon rida igen. Åter halt, varm hov och ökad puls. Vi kollade då med en equiterapeut och hon sade att det var en sträckning. Vila någon vecka och sedan igångsättning.
  
Hovslagaren kom och satte på vintersulor, då blev han sulöm och vi bytte till silikonsulor. Halt igen, veterinär på besök och remiss till klinik. Vid klinikbesöket blev hästen behandlad i hov- och kotled för inflammation. Veterinären tyckte att det var konstigt att han blivit skadad på den lilla ridning min dotter hunnit med. Cirka sex veckor på fem månader.
  
Vid köpet sade ägaren att hästen hade blivit behandlad en gång för hovledsinflammation när han blev inriden hos första ägaren. Han var nu åtta år och hade inte varit skada eller behandlad sedan dess. Ingen fara sade veterinären som besiktigade honom. Klinikveterinären ville att vi skulle få tag på första ägaren och se vad som hade hänt tidigare. Vi lyckades med det och det visade sig att hästen varit behandlad fem gånger tidigare och att man hade diskuterat utdömning. Hon gav bort honom.
  
Två år gick och vi köpte honom som tävlingshäst. Han lider av artros i SI-leden och hovleden. Haltar fortfarande efter ett års vila. Vi försökte häva köpet när vi förstod vad det var han led utav, men förra ägaren vägrade att ta tillbaka honom. Nu, ett år senare, med rättegång som vi förlorat för att vi reklamerade för sent känns det mindre kul med häst.
  
Förra ägaren sade inget om det kroniska hästen lider av vid köpet. I kontraktet vi skrev sade hon inget. Hon fick hästen och i journaler från hästklinik står det att hon har fått reda på hästens sjukhistorik och eventuell rehabilitering. Vad gör man, vågar man överklaga domen? Hon har ljugit angående hästens sjukhistorik som hon vetat om, men inte har upplyst oss om. Vi hade ju aldrig köpt en häst med denna diagnos om vi vetat om den. Och vi vill ju tävla som var tanken.
  

FOTNOT: Hippson-redaktionen vill förtydliga att frågan ovan, liksom alla frågespaltsfrågor, är en partsinlaga. En person som tror sig vara motparten i det här fallet (frågan är inskickad anonymt) har hört av sig och menar att beskrivningen av fallet inte stämmer. Svaret från advokat Eva Johansson nedan är generellt och skrivet utifrån hur frågan har ställts. Det betyder alltså inte att beskrivningen av det aktuella rättsfallet är objektiv eller korrekt.

Läs svaret

Kommentarer

Köpa tillbaka häst med fång – trots att det angavs vid försäljningen?

Hej! Jag (privatperson) sålde en häst efter godkänd veterinärbesiktning på klinik med exportröntgen. Jag meddelade även att hästen tidigare har haft fång och att hon borde inte släppas på fritt bete, samt att man skulle vara försiktig med foder. Efter två och en halv månad visar hästen hälta och det syns förändring på röntgen, som inte fanns på röntgen vid besiktningen. Veterinär säger att det kan vara fångrelaterat. Nu vill köparen lämna tillbaka hästen. Är det möjligt? Det står i kontraktet att hästen tidigare är behandlad för fång.

Läs svaret

Kommentarer

Att tänka på vid hästköp från utlandet

Hej! Jag är på gång att köpa en häst från Danmark. Ägaren har bokat gårdsbesiktning på plats där. Jag funderar på att åka inom min egen klinik på vägen hem med hästen och dubbelkolla. Kan man skriva in i en klausul i köpekontraktet att köpet är ogiltigt om hästen inte går igenom besiktningen i Sverige? Vad mer är viktigt att få med i ett avtal vid köp från Danmark?
  
Mvh Anna

Läs svaret

Kommentarer

Köpte "frisk" häst – som nu påstås ha en gammal skada

Hej!
  
Jag köpte en ponny i oktober, för 50 000 kronor. Häromdagen blev jag uppringd av förrförra ägaren som berättade att ponnyn inte får tävla eller träna hårt på grund av en skada den har haft, och som finns dokumenterad. De jag köpte av visste att vi skulle tävla i hoppning och fälttävlan.
  
Jag besiktigade ponnyn innan köp men var inte med själv, pratade med veterinären senare under dagen och han godkände ponnyn. Veterinären var mest bekymrad för vikten och sa därför att vi skulle ta det lugnt i början. Vi red bara ut och tog några hopplektioner, annars handlade det bara om att lära känna honom i skogen.
Han fick några dagar innan nyår ett sår på benet som blev inflammerat och behandlat. Så vi har inte ridit på honom efter nyår för att det ska läka ordentligt.
  
Jag vet att försäkringsbolaget kommer att kontakta mig, då de har öppnat upp hans gamla filer igen så att alla kan läsa. Dessutom kommer jag att få veterinärens dokumentation från förrförra ägaren. Hur ska jag göra? Vad har jag för rättigheter? Häva köp? Måste jag ha advokat?
  
Kvinnan jag köpte av besiktigade honom och fick rena papper, hon tog över försäkringen men fick inte A1-försäkra på grund av tidigare skada. Hon använde ångerrätten och tog bort försäkringen hos Agria för att sedan ta en ny hos Folksam med sitt veterinärintyg. Vad jag förstod nu så skulle Agria kontakta Folksam och vad som händer vet jag inte...  
  
Mvh Angelica

Läs svaret

Kommentarer

Fodervärdsavtalet har gått ut – men ägaren hämtar inte hästen

Hej,
  
Vad gör jag när hästägaren inte hämtar hem sin häst som jag är fodervärd till, avtalstiden har gått ut. Hästägaren verkar inte alls intresserad av hästen och har flyttat. Svarar inte i telefon när jag ringer, efter att jag har påtalat att hästen ska lämnas tillbaka.
  
Jag antar att ägaren inte har pengar, misstänker även att denne har kronofogden på ingång. Kan jag sälja hästen? Kan jag avliva hästen? Den är gammal, men det kostar ju en förmögenhet att hålla den. Skulle det ha stått i fodervärdsavtalet att hästen blir fodervärdens ägodel om ägaren inte vill ha den tillbaka? Vad gör jag???

Läs svaret

Kommentarer
85 träffar Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 9 nästa » sista » 

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.