Frågor och svar med Eva Johansson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

85 träff(ar)

Häst som sparkar på bil – vad gäller?

Hej! Jag har en fundering kring vad som gäller om en häst råkar göra en buckla eller liknande på en bil. Om man till exempel rider på en grusväg och det kommer en bil och den inte "orkar" vänta, utan kör om väldigt nära hästen, vilket medför att hästen blir stressad och sparkar på bilen som i sin tur får en buckla.
  
Vem är det som blir ansvarig då? Är det bilföraren som provocerade eller är det alltid hästen (ryttaren) som är ansvarig? Blir det ord mot ord eller hur ska man lösa en sån situation? Hade varit intressant att veta vad som gäller rent juridiskt.
  
Mvh, Katarina

Läs svaret

Kommentarer

Vem ansvarar för hästen när man har utnyttjat bytesrätten? 

Hej,
  
Vi har köpt en ponny med bytesrätt. Fick lämna tillbaka ponnyn då den inte fungerade med vår son. Vi har kvar köpekvittot och betalar försäkring. Försäljaren ansvarar nu för ponnyn. Men vem äger ponnyn? Ponnyn är utlagd av försäljaren på annons. Vi har inget skrivet på att ponnyn är tillbakalämnad. Ingen ny ponny finns för tillfället inne i rätt prisklass, säger säljaren. Fast vi tycker att det är det! Ja, så går det när amatörer är i farten. Vad har vi för rättigheter?

Läs svaret

Kommentarer

Vad gäller vid köp av häst på avbetalning? 

Hej,
  
Jag har några funderingar. Vi har möjlighet att köpa en fin häst på avbetalning. Jag var med på veterinärbesiktningen som var utan anmärkning och hon exportröntgades utan anmärkning. Hästen var inte försäkrad innan, utan det gjorde jag efter besiktningen.

Mina frågor är: Vem står som ägare till hästen under avbetalningstiden? Om det skulle hända något med hästen under avbetalningstiden, som gör att försäkringsbolaget betalar ut pengar för hästen, vad händer då? Är orolig för att man kanske har betalat exempelvis 2/3 av hästen och sedan står där med ingenting.
  
Vänliga hälsningar
Ingela

Läs svaret

Kommentarer

Lämna tillbaka sto som visade sig vara dräktigt?

Hej! Jag köpte ett sto i oktober, nu växer magen och det visar sig att hon är dräktig och var det när hon såldes (utan att vi visste). Hon är köpt som ridhäst, allround. Kan köpet gå tillbaka?
Mvh Anki Läs svaret

Kommentarer

Att tänka på juridiskt när du säljer häst som företagare

Hej! Jag driver enskild firma med hästinriktning. Köpte en häst från företag till företag och har nu tänkt sälja hästen. Jag har förstått att jag har större skyldigheter som näringsidkare.

Hästen är besiktigad u.a. för en dryg månad sedan när den lades ut till försäljning. Den är regelbundet kollad av utbildad massör. Som jag förstått måste jag kunna bevisa att hästen är frisk. Utdrag från "Vet du vad du säljer", en artikel på Agrias hemsida: "Skulle det visa sig vara något fel på hästen som funnits vid köpet, känt eller okänt för en näringsidkande säljare, så är det, enligt Konsumentköplagen upp till säljaren att bevisa att hästen var frisk. Detta om kunden reklamerar inom sex månader."

Hur gör jag i så fall det? Vad mer bör jag ta i akt? Och vad bör jag tänka på vid utformning av kontrakt?

Läs svaret

Kommentarer

Ersättningsskyldig för sanering när häst har haft mask?

Hej!

Jag är en helt vanlig hästtjej som tyvärr råkade ut för en nästintill tabubelagd situation; min häst hade stor blodmask. Vid sökning på den stora blodmasken på nätet är det väldigt lite information som finns. Hur behandlar man det, hur får man bukt med det, hur saneras hagar och så vidare? Och framför allt, kan någon bli ersättningsskyldig?

Kollamasken.se har ju en rekommendationslista som jag har följt. Detta år hade min häst 200 EPG (tidigare 30, 0, 25, det vill säga låga siffror) och jag gjorde då odlingsprov som visade förekomst av stor blodmask. Skulle jag ha gjort odlingsprov ända från början även om det inte rekommenderas?

Nu krävs jag på ersättning av maskininhyrning för sanering av hagar, träckprov och avmaskning för de hästar som gått tillsammans med min. Hur ska jag tänka? Ska jag betala? Jag har ju inte med flit gett min häst blodmask, liksom. Hur ska jag hantera detta i framtiden för att slipps liknande fall?

Läs svaret

Kommentarer

Köpa häst från utlandet via svensk förmedlare – vad gäller?

Jag ska köpa häst och letar på de vanliga sajterna. Dock upplever jag det som att det är extremt vanligt att hästen står utomlands och säljs genom en person i Sverige. Man målar upp hästen som så superduperbra på alla sätt och så står det längst ner - hästen står i Holland, transport ordnas och så vidare. Jag bara undrar - hur säkert är detta ur juridisk synpunkt? Vem är det som är ansvarig om det händer något under transporten av hästen? Jag, försäljningsstallet eller ”agenten”? Hur ska man göra en sådan här affär för att få den så säker som möjligt, vilka fallhål finns det och borde jag helt ignorera dessa hästar när jag letar? Läs svaret

Kommentarer

Häst som säljs vidare – trots klausul i kontraktet

Hej,

Jag är helt förkrossad och står handfallen inför detta. Jag sålde min häst, efter stora våndor, för ett par år sedan (2010). Jag var noga med att kolla upp den nya ägaren, hon provred hästen flera gånger hemma hos oss, jag körde den till det nya stallet och så vidare. Jag var extremt mån om att hästen skulle få det bra – och i kontraktet skrev vi dessutom in att hästen inte fick säljas vidare utan att jag skulle få möjlighet att köpa tillbaka den först.
Hästen, som jag själv tävlat på högre nivå, skulle också enligt det vi kom överens om och skrev i kontraktet inte användas till mer än hobbyridning och någon enstaka tävling på lägre nivå. Nu har jag fått veta att hästen ligger ute på annons. Enligt beskrivningen passar hon som övergångshäst till satsande junior och så vidare.

Jag har under den här tiden haft bra kontakt med ägaren och har inte fått några som helst indikationer på att hästen ska säljas. Men så blir det så här, hon har INTE kontaktat mig och gett mig chansen att köpa tillbaka hästen.
Hur ska jag göra? Jag är INTE sugen på en tvist på högre nivå, det var ju därför kontraktet utformades som det gjorde från början. Nu struntar hon alltså helt i det och har dessutom gjort sig oanträffbar. Jag har stora funderingar kring om jag ska åka dit (ungefär 50 mil att köra enkel väg) och konfrontera henne – men ska det verkligen behövas?

Jag är beredd att köpa tillbaka hästen då jag inte vill att hon hamnar hos någon satsande junior, jag tycker att hon har gjort sitt på tävlingsbanan för länge sedan. Och hästen är dessutom en känslig individ som inte klarar av miljöbyten och så vidare på ett bra sätt. Så här skrev vi i kontraktet: ”Om köparen i framtiden skulle bestämma sig för att överlåta hästen vidare åtar sig köparen att informera säljaren om detta och säljaren ska ha rätt att till skäliga villkor köpa tillbaka hästen. Köpeskillingen ska då ska motsvara hästens marknadsvärde men ska under inga omständigheter överstiga den summa som hästen såldes för.”

Tacksam för svar!
Mikaela

Läs svaret

Kommentarer

Så skriver du ett medryttarkontrakt

Hej!

Jag funderar på att skaffa en medryttare till min tävlingshäst. Har kollat runt lite och tycker att det verkar som att få skriver kontrakt med sina medryttare. Jag hittar inte så mycket om det och de jag känner som har eller är medryttare har inget skrivet. Dock känner jag att jag skulle vilja skriva något, eftersom personen skulle få totalansvar ett par dagar i veckan. Jag vill ju inte stå med en häst som skadat sig, eller att ryttaren råkar illa ut och att det sedan kan bli mitt fel.

Så, är det den som äger hästen som är ansvarig om något händer medryttaren eller hur fungerar det? Och vad bör man ha med i ett medryttarkontrakt? Vem är ansvarig för eventuella skador på utrustning och så vidare? Jag har en tävlingshäst som går 1,20-1,30 - det jag behöver hjälp med är vardagsmotion samt något dressyrpass då och då. Hoppningen vill jag sköta själv. Bör man ha med sådant i kontraktet också? Eller är det bara jag som misstror folk?

Tacksam för svar!

Med vänlig hälsning,
Sandra

Läs svaret

Kommentarer

Häva köp av häst som visade hälta vid besiktningen?

Hej!

Jag köpte för cirka två år sedan en häst för 57 000 kronor. Jag såg vid provridning att han tog kortare steg med båda bakbenen än vad en häst normalt brukar göra. Ägarna sa att det troligtvis berodde på att han var omusklad på rumpan. Så när han fick muskler där skulle det bli bättre.

Man fick ingenting gratis av hästen, så man fick verkligen jobba som ryttare. När jag köpt hästen skrev ägaren över försäkringen på mig och när jag fick hem försäkringspappren från Agria stod det att hästen hade en reservation på ryggen. Det fick jag inte veta innan jag köpte honom.
Jag kontaktade de förra ägarna. Hästen hade tydligen gått omkull i en hage. En veterinär hade tittat på honom och han hade blivit masserad av en hästmassör någon gång. Han blev sedan friskförklarad av veterinären. Men jag tänkte inte mer på det.

Jag har hela tiden märkt att hästen varit stel och svårjobbad. Efter cirka 40 minuters ridning börjar hästen slappna av lite. Min tränare som jag rider för sa även att det syntes att hästen är mycket mer avslappnad i den lägre formen. Vid provridning reds han i en högre form.
Nu har jag haft honom cirka två år och vi har inte kommit någon vart i ridningen, då han varit väldigt svårjobbad. Jag har hela tiden haft baktanken att det kanske är något med ryggen/korset på hästen. Hästen är väldigt svårjobbad, piskar rätt mycket med svansen och har på senaste tiden börjat ”tappa bakdelen” vid till exempel galopp.

Jag bestämde mig för att åka in och röntga ryggen på honom och det visade sig att han hade täta tornutskott. Där sadeln sitter är det ett utskott som är urkalkat och det framför ligger emot. Vid ländryggen var det flera täta. Det här problemet har alltså funnits där hela tiden, det fanns när jag köpte hästen.
Har pratat med ägarna och de hade inte någon aning om detta, de har endast sagt till mig att hästen behöver en bestämd ryttare och någon som har tålamod med honom i dressyren. Inte konstigt att han inte vill arbeta korrekt.
Så jag har alltså köpt en rätt dyr promenadhäst. Fick några råd av veterinären. Operation, smärtstillande eller att hästen får bli promenadhäst. Hästen har inte ont vid ridning om den inte behöver samlas ihop och jag får inte sitta ner i sadeln.

Kan man gå vidare med detta? Vad händer om ägaren säljer en häst med ett problem de inte själva visste om? Vid gårdbesiktningen visade hästen 0,5-1 graders hälta vid böjprov båda bak, jag frågade om de kunde tänka sig att gå ner i pris men de ville de inte - så jag köpte hästen. Det är ju många hästar som reagerar på böjprov och det behöver ju inte vara något fel för det, så jag tänkte inte mer på det utan köpte honom.

Kan det klassas som dolt fel? Finns det någon försäkring för det här?

Läs svaret

Kommentarer
85 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 4 5 6 7 8 ... 9 nästa » sista » 

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.