Frågor och svar med Eva Andersson Sharon

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


47 träff(ar)

Hur kan man hjälpa en häst med träningsvärk?

Hej! Det är så att jag funderar på hur man märker att en häst har träningsvärk? Vad gör man åt det? Och hur länge håller träningsvärken i?

Läs svaret

Kommentarer

Hur behandlas regnskållor?

Hej! Min unghäst, som står på lösdrift, har fått utslag i i sin päls. Pälsen är så klart tjock och nästintill ogenomtränglig, men när jag kände igenom henne häromdagen kände jag som små krustor över ryggen och på rumpan. Vad ska jag göra? Jag har ingen möjlighet att stalla upp i box i det nuvarande stallet. Hur vet jag om det är regnskållor? Och hur behandlas de i så fall?

Läs svaret

Kommentarer

Så behandlas skador från broddar

Hej! Min ponny har i veckan fått panik på gången och har trampat sig med broddar på ena bakbenet, precis vid kronranden, och på ena frambenet lite högre upp på benet. Vi har haft veterinär ute som sa att det inte var någon större fara, förutom att när hoven växer ut kan den vara skadad. Men hon är svullen både på bakbenet och på frambenet.
  
Veterinären har sagt att hon ska ha boxvila tills svullnaderna är borta, men hur lång tid kan det ta? Vi tvättar såren varannan dag, hon har varit svullen i snart sju dagar och boxvila är det värsta hon vet. Veterinären trodde inte att det var någon skelettskada då såren inte satt på några sådana ställen.
  
Vad tror ni om broddsparkar? Läker det fort? Tror ni att svullnaden snabbt är borta? Hon hatar att ha saker på bakbenen, därför går hon konstigt med bandaget, är det värt att ta av det och kolla så att hon inte är halt? Behöver tips!

Läs svaret

Kommentarer

Hur ställs diagnos vid problem med patella?

Kan diagnos på patella ställas på något annat sätt än med röntgen? Vid vilken ålder debuterar patella? Åtgärd? Gäller Shetlandsponny.

Läs svaret

Kommentarer

Hur påverkar lugnande preparat hästen?

Hej,
  
Min häst har haft boxvila under en längre period och har nu börjat få gå promenader och vistas i sjukhage några timmar varje dag. Detta ska sedan utökas med ridning och även hagen ska öka i storlek. Under tiden har vi fått lugnande utskrivet, vilket min häst behöver för att inte skada sig själv eller oss i omgivningen. Dock tycker jag att kroppen borde reagera negativt på att hon kommer att få lugnande under en längre period. Hur påverkar det hästarna i längden egentligen? Finns det något man kan ge henne för att kroppen ska återställa sig bättre?

Läs svaret

Kommentarer

Hur behandlar jag när hästen har fått skräp i ögat?

Jag undrar hur man ska göra när hästen har en infektion eller skräp i ögat. Det går ju inte att köra in pipetter med saltlösning hur som helst. Inte heller vågar jag öppna ögonlocket etcetera, eftersom hästen kan rycka till. Det är nog ett vanligt problem, speciellt på sensommaren med flugor och så vidare. Vad säger veterinären, hur gör man?
  
Mvh, Linda

Läs svaret

Kommentarer

Varför får hästen en skada på djupa böjsenan?

Vår ponny fick en skada på djupa böjsenan för några veckor sedan och står nu som konvalescent. Har sökt lite information om senskador, men har inte hittat något om HUR djupa böjsenan blir skadad. Det står att ridhästar ofta skadar sig i ytliga böjsenan och travhästar i gaffelbandet.

Kan du hjälpa till att reda ut detta, och gärna ge tips på hur vi ska förebygga att det kommer tillbaka efter igångsättningen? Vi tror att hästen har skadat sig i en mycket djup och lerig hage...

Finns det något man kan göra för att hjälpa senan att återfå elasticitet efter läkning – och när ska i så fall alternativa behandlingar som laser och dylikt påbörjas för att ha effekt? Finns det något vi ska tänka särskilt på, till exempel skydd vid dressyr och eventuell framtida hoppning?

Läs svaret

Kommentarer

"Äts" hästens muskler upp av träning utan vila?

Hej! Jag har en islandshäst som är sju år och som jag rider eller markarbetar fyra till sex gånger i veckan. Jag har fått höra av mer hästkunniga att jag inte borde rida honom varje dag, eftersom han efter ett jobbigt pass borde vila för att kunna bygga muskler.

Stämmer det att musklerna "äts upp" om man rider sin häst varje dag? Eller är det en gammal myt? Jag brukar göra något lugnare dagen efter ett tufft pass, men rör på oss det gör vi. Hur många dagar i veckan kan man rida/jobba sin häst? Jag vill bygga upp hans styrka.

Läs svaret

Kommentarer

Häst som får chock av penicillin

Min kompis häst fick vad vi tror är en pencillinchock, kort efter att hon gett sprutan i muskeln. Hästen kastade sig och blev helt galen, men återhämtade sig efter några minuter. Vad beror detta på och hur kan man motverka att det händer igen? Är hästen nu extra känslig för detta? Var det min kompis ”fel”, sprutade hon på fel sätt? Hur ska vi tänka inför nästa gång? Läs svaret

Kommentarer

Kan hästar ha narkolepsi?

Hej! Är narkolepsi ärftligt? Jag har en häst som somnar, hennes mor gjorde det också. Nu verkar det som att sonen också har det. Börjar senare i livet, sonen är tio år nu. Alla är/var känsliga hästar som är "väktare" och håller koll på faror. Läs svaret

Kommentarer
47 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 nästa  sista  

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet