Frågor och svar med Hanna Borg

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


64 träff(ar)

Vad är bästa behandlingen mot strålröta?

Hej!

Vad är bästa behandlingen mot strålröta? Har en häst som under den blöta årstiden väldigt lätt får strålröta i sina framhovar. Är noga med rengöring och att han ska ha en torr box inne samt lägger på tjära på problemområdet, men det är ju omöjligt att skydda sig från hagens blöta lera. Finns det något man kan göra för att förebygga strålröta? Något man kan ge hästen under sommarhalvåret som kan ge hovarna bättre motståndskraft sen när leran väl kommer?

Läs svaret

Kommentarer

Vad är kvickdrag?

Hej! Vad är kvickdrag? Har för mig att det har något med hästens andning att göra. Och hur vanligt är det att en häst drabbas av kvickdrag?

Läs svaret

Kommentarer

Sto som blir väldigt påverkad av sin brunst

Hej! Jag har ett sto som bli otroligt allmänpåverad när hon brunstar. Hon blir sur, grinig, känslig, går inte att rida och allmän trött. Sen när brunsten är över är hon sitt vanliga normala glada jag igen. Under brunsten ser man tydligt på henne att hon inte mår bra. Är det vanligt att ett sto blir så pass påverkad av sin brunst? Har hört om någon som också hade ett sto som blev väldigt påverkad av sin brunst där de opererade in en "plastkula" i livmodern. Och sen dess har den hästen inte haft några problem. Vad är det för behandling och är det värt att kolla upp?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som har problem med återkommande hovbölder

Hej! Jag har en häst som väldigt lätt får hovbölder, trots att hon har fina hovar utan uppenbara problem. Hon har snarare väldigt bra hovar ur alla andra aspekter och hovslagaren kan inte ge en förklaring till varför hon drabbas.

Kan det finnas andra anledningar till att hovbölder uppstår än att det har kommit in bakterier? Jag tänker såsom hormoner, utfodring eller liknande? Finns det i så fall ett sätt att undersöka det?

Läs svaret

Kommentarer

Hur farligt är det med ekollon för hästar?

Hej! Jag har hört att ekollon kan vara väldigt farligt för hästar. Stämmer det?

Läs svaret

Kommentarer

Svullna ben över natten – linda eller inte?

Hej! Jag har länge funderat på det här med stallbandage – att linda hästens ben under natten. Min dressyrhäst blir ofta svullen i benen över natten, men inte ovanligt mycket och det går alltid ner när han rör på sig. Lindar jag benen blir han inte svullen alls. Min fråga är: Påverkas hästens ben negativt av att vara lite svullna under nätterna? Finns det någon forskning på hur hästens ben påverkas av att vara lindade resp. att stå utan? (Såklart under förutsättning att man lindar på rätt sätt och med tjocka paddar.) Finns det någon tidsgräns för hur länge en häst kan stå lindad innan det gör mer skada än nytta, dvs bör en häst som står på boxvila i så fall stå lindad hela tiden för att motverka svullnad? Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Varför får hästen ödem?

Min häst hade kolik för fyra dagar sedan. Ingen temp då, normal runt 37. Veterinär kommer ut och slangar och ger kramplösande. Två dagar senare slår han med underläppen och har 39,7 i temp. Den går ner under natten och på morgonen är temp 37,6. I förrgår ser jag han är svullen och har fått ödem på nedre delen av bringan, mellan frambenen. Men annars okej, lite trött möjligen men nyfiken. Nu ligger tempen på 37,5. Vad beror ödemet på? Försvinner det av sig själv?

Läs svaret

Kommentarer

Forskning som styrker effekten av kylbehandling?

Hej! Finns det någon forskning som styrker effekten av kylbehandling av benen efter hårda träningspass för hästar?

Jag vet att många använder vatten, lera, kylande gel med mera och jag förstår att det är allmänt utbrett, men har man gjort jämförelser av effekten av kylning mot att inte kyla på ett systematiskt vetenskapligt sätt när hästen inte uppvisar tecken på en akut skada i samband med träningspasset?

Vad är det i så fall för utfall man har sett? Mindre skador, snabbare återhämtning, förbättrad prestation?
Med vänliga hälsningar, Viktor

Läs svaret

Kommentarer

Häst med svullnad i benen

Hej! Vi har en ponny som är tio år gammal, vi köpte honom förra våren. Strax efteråt svullnade han upp i benen, han blev tjock i övre halvan av baksidan på skenbenet – på sidorna – vilket gjorde att vi misstänkte senskada.
  
Han såg ungefär likadan ut på båda fram. Ingen hälta, ingen nämnvärd värme, det minskar något vid rörelse, men ultraljudet visade ingenting så vi fick grönt ljus.
  
Nu har det blivit likadant den här sommaren (var fin i benen i vintras), därför undrar jag om dessa ben kan bero på något annat? Sommarvärme? Gräs? Han går bättre än någonsin så han känns väldigt fräsch och fin.

Läs svaret

Kommentarer

Studier kring uringvägsinflammation på häst

Hej! Min häst har nyligen diagnostiserats med idiopatisk hemorrhagisk cystit. Vad jag förstod på veterinärerna är detta relativt ovanligt, vilket har gjort det svårt för mig att hitta mer information om det. Jag undrar om det finns tidigare forskning och studier gjorda som det går att ta del av?

Läs svaret

Kommentarer
64 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 7 nästa  sista  

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna här

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.