Frågor och svar med Hanna Borg

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

67 träff(ar)

Hur farligt är det med ekollon för hästar?

Hej! Jag har hört att ekollon kan vara väldigt farligt för hästar. Stämmer det?

Läs svaret

Kommentarer

Kraftig reaktion på influensavaccin

Hej!
Jag undrar om hästinfluensavaccinet har ändrats något den senaste tiden? Jag upplever att fler hästar i min närhet har blivit väldigt påverkade efter vaccinering. En häst fick efter vaccinationen hög feber, stel, vinglig och dåligt allmäntillstånd. Hur stor är risken att det händer igen? Hästen har aldrig tidigare reagerat och den är nio år gammal.

Läs svaret

Kommentarer

Vad är "snoppstenar"?

Jag funderar på om ni inte skulle göra en beskrivning om "snopp-sten". Jag hade för några år sedan turen att lära mig att se när valacker har problem med det och kunna hjälpa dem ta bort stenarna. Tyvärr tror jag att det är få hästmänniskor som har den kunskapen. Vad är ”snopp-sten” och hur märker man att sin valack lider av det? Vad kan man som hästägare göra och när behöver man söka vård?

Läs svaret

Kommentarer

Tips om din häst börjat hosta

Hej! Just nu har vi ett grovfoder med väldigt hög torrhetsgrad. Övriga näringsvärden är bra men höet är extremt torrt vilket nu medfört att min häst har börjat hosta. Vilken han aldrig gjort innan. Man hör att det är en väldigt ytlig hosta som sitter högt upp i luftvägarna. Höt blötläggs i tunna så det är rejält blöt och hostan har den senaste dagen blivit bättre men är inte helt borta. Kan man göra något mer? När bör man kontakta veterinär för ytterligare undersökning? Tacksam för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Vad är bästa behandlingen mot strålröta?

Hej!

Vad är bästa behandlingen mot strålröta? Har en häst som under den blöta årstiden väldigt lätt får strålröta i sina framhovar. Är noga med rengöring och att han ska ha en torr box inne samt lägger på tjära på problemområdet, men det är ju omöjligt att skydda sig från hagens blöta lera. Finns det något man kan göra för att förebygga strålröta? Något man kan ge hästen under sommarhalvåret som kan ge hovarna bättre motståndskraft sen när leran väl kommer?

Läs svaret

Kommentarer

Vad är kvickdrag?

Hej! Vad är kvickdrag? Har för mig att det har något med hästens andning att göra. Och hur vanligt är det att en häst drabbas av kvickdrag?

Läs svaret

Kommentarer

Sto som blir väldigt påverkad av sin brunst

Hej! Jag har ett sto som bli otroligt allmänpåverad när hon brunstar. Hon blir sur, grinig, känslig, går inte att rida och allmän trött. Sen när brunsten är över är hon sitt vanliga normala glada jag igen. Under brunsten ser man tydligt på henne att hon inte mår bra. Är det vanligt att ett sto blir så pass påverkad av sin brunst? Har hört om någon som också hade ett sto som blev väldigt påverkad av sin brunst där de opererade in en "plastkula" i livmodern. Och sen dess har den hästen inte haft några problem. Vad är det för behandling och är det värt att kolla upp?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som har problem med återkommande hovbölder

Hej! Jag har en häst som väldigt lätt får hovbölder, trots att hon har fina hovar utan uppenbara problem. Hon har snarare väldigt bra hovar ur alla andra aspekter och hovslagaren kan inte ge en förklaring till varför hon drabbas.

Kan det finnas andra anledningar till att hovbölder uppstår än att det har kommit in bakterier? Jag tänker såsom hormoner, utfodring eller liknande? Finns det i så fall ett sätt att undersöka det?

Läs svaret

Kommentarer

Svullna ben över natten – linda eller inte?

Hej! Jag har länge funderat på det här med stallbandage – att linda hästens ben under natten. Min dressyrhäst blir ofta svullen i benen över natten, men inte ovanligt mycket och det går alltid ner när han rör på sig. Lindar jag benen blir han inte svullen alls. Min fråga är: Påverkas hästens ben negativt av att vara lite svullna under nätterna? Finns det någon forskning på hur hästens ben påverkas av att vara lindade resp. att stå utan? (Såklart under förutsättning att man lindar på rätt sätt och med tjocka paddar.) Finns det någon tidsgräns för hur länge en häst kan stå lindad innan det gör mer skada än nytta, dvs bör en häst som står på boxvila i så fall stå lindad hela tiden för att motverka svullnad? Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Varför får hästen ödem?

Min häst hade kolik för fyra dagar sedan. Ingen temp då, normal runt 37. Veterinär kommer ut och slangar och ger kramplösande. Två dagar senare slår han med underläppen och har 39,7 i temp. Den går ner under natten och på morgonen är temp 37,6. I förrgår ser jag han är svullen och har fått ödem på nedre delen av bringan, mellan frambenen. Men annars okej, lite trött möjligen men nyfiken. Nu ligger tempen på 37,5. Vad beror ödemet på? Försvinner det av sig själv?

Läs svaret

Kommentarer
67 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna här

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.