Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Varför är hästen varm i sitt ena bakben?

Hejsan! Min häst har blivit varm i ena benet och på hoven. Hon är inte halt och är glad och pigg. Jag ska tävla henne om två dagar (i hoppning) och undrar om det är farligt, med tanke på att hon är varm. Eftersom hon inte är halt är det väl helt okej att tävla? Men varför är hon varm i ena bakbenet?

Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Att din häst är varm i hoven/benet kan bero på mycket. Hon kan till exempel ha trampat på något och fått en mindre blödning i hoven, som orsakar ett ökat blodflöde eller ökad värme - eller så kan hon ha slagit i sig. Ofta brukar värmen försvinna efter någon dag av sig självt.
  
Om hon inte är halt eller visar andra tecken på att något är fel såsom palpationsömhet, svullnad eller ökad digitalpuls så är det troligen ingen fara att rida/tävla. Man kan kyla hoven/benet för att minska eventuell inflammationsreaktion samt linda benet på natten med en pad och linda. Om värmeskillnaden kvarstår flera dagar eller att hon börjar visa andra tecken (se ovan) så bör du låta henne vila några dagar, och/eller låta en veterinär undersöka henne.
  
Vänliga hälsningar,
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar