Frågor och svar med Hanna Borg

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


57 träff(ar)

Röntgenfynd i ryggen vid hästköp – hur ska man tänka då?

Jag ska köpa häst. Den har något på fasettleden bakom sadeln, det finns röntgenplåtar på det och hon har aldrig haft besvär av det...än? Hur ska jag ställa mig till detta? Vad kan det bli för konsekvenser i framtiden?

Läs svaret

Kommentarer

Hästar med mjäll – hur behandla?

Hej! Båda mina hästar har fått rikligt med mjäll, främst i man och svansrot. Stoet har även en nästan hårlös fläck under manen på ena sidan av halsen. Jag kan inte se att de kliar sig mer än normalt. Jag har kollat noga i päls och hud och kan inte se någon ohyra. Kan det ha med pälssättningen att göra? Eller vad kan det bero på?

Läs svaret

Kommentarer

Kan en hälta läka ut av sig själv – helt utan behandling?

Hej!
  
Min åttaåriga islandshäst har för första gången blivit halt. Jag har ägt hästen i två år snart. Jag är lite handfallen och orolig eftersom det här är min första häst. Hästen visar hälta enbart i trav på volt, det här upptäcktes när jag hade plockat ut en equiterapeut eftersom något inte kändes rätt med pållen. När equiterapeuten gjorde böjprov såg hon att hältan satt i kotan höger fram. Hon rekommenderade vila en vecka och sedan en longeringskoll igen. Är det inte bra = plocka ut veterinär.
  
Nu till den egentliga frågan: Jag har hört av kamrater att hästar inte kan bli bra från en hälta av sig självt, alltså att det inte kan läka ut som hos människor. Detta på grund av att inflammationen hela tiden belastas, hästen kan ju inte hoppa på kryckor. Stämmer det? Måste även lätta hältor behandlas med antiinflammatoriskt? Kan även en lätt hälta annars utvecklas till artros?
  
Jag trodde först att jag kanske skulle kunna låta bli att rida en månad eller så, och gå på skrittpromenader med min kompis. Är nyfiken på vad vetenskapen säger, och tack för jätteintressanta expertsvar från er alla!

Läs svaret

Kommentarer

Varför blir min häst svullen runt ganascherna av gräset?

Hej,

Min häst blir väldigt svullen i sina ganascher, och ser hamsterlik ut, när det nya gräset börjar frodas i hagen. Vad beror detta på och varför försvinner det under sensommaren och hösten? Kan det vara farligt att han reagerar så, eller hur kan det påverka honom? Jag märker ingen skillnad i övrigt.
   
Tacksam för svar!
Mvh, Linn

Läs svaret

Kommentarer

Vad bör man tänka på under igångsättning efter en skada?

Hej,

Jag har en islandshäst som skadat sig i en kota, han har precis fått en andra kortisonspruta och jag tror och hoppas att hältan är borta om två veckor. Men – nu har vi bara promenerat i fyra veckor och jag vill sätta igång honom försiktigt.

Alla pratar om att vattenbandsträning är så bra, är det det? Går det att hitta liknande effekt med annan träning?

Jag vill stärka min häst utan att överanstränga och är beredd att jobba honom från backen i ett år om så är nödvändigt. Kan jag inte få lite förslag på hur jag bäst sätter igång och på bra övningar? Är kavaletti, exempelvis, verkligen bra om hästen har haft ont i en kota fram? Tänk om han trampar fel?

Läs svaret

Kommentarer

Ponny med knäppande ljud i haserna

Hej! Min tvååriga shettis har knäppande ljud i båda haserna, samt att det liksom flyttar sig när han skrittar. Typ att ledkulan rullar runt. Han är helt ohalt och detta händer bara ibland. I trav och i galopp hörs ingenting.

Det är svårt att förklara, men det verkar som att något "sitter löst". Jag ger hyaluron, MSM och B-vitamin. Är det något som växer bort, eller kommer det att påverka hans hållbarhet?

Mvh,
Gunilla

Läs svaret

Kommentarer

Så förebyggs korsförlamning

Hur ska man förebygga att hästen får korsförlamning. Jag har ett halvblod och nu under vintern blir ridningen/träningen kanske inte riktigt så regelbunden på grund av väder, mörker och så vidare. Hon hade korsförlamning för ett par veckor sedan, konstaterad av veterinär. Den gick tillbaka av sig själv snabbt, men jag är nu orolig att hon ska få det igen. Hur förebygger jag och varför får hon detta? Läs svaret

Kommentarer

Så behandlas regnskållor

Jag har min häst på lösdrift, de har tillgång till ligghall men är inte därinne så mycket. Häromdagen upptäckte jag att han har fått små krustor i pälsen och jag misstänker nu att han har fått regnskållor. Hur ska jag behandla detta? Och förebyffa att han får mer? Varför får de sådana? Han har mycket päls, borde jag klippa honom och täcka efter det? Läs svaret

Kommentarer

Häst som sätter mycket vinterpäls

Hej! Vi har en 19-årig valack som vi älskar över allt annat. För ett par år sedan började han sätta väldigt mycket vinterpäls. På benen var det nästan en decimeter långa hår. Han tappar delar av pälsen, men så mycket är kvar att vi till slut måste klippa för att han svettas så. Därefter sätter han ny, tjock päls. Vad kan detta bero på och vad kan man göra för att minska pälssättningen/underlätta fällningen? PS. Han har tillräckligt tjocka täcken vintertid och får B-vitamin strax innan fällning.

Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Skillnad på spatt och tuppspatt?

Min häst är opererad för tuppspatt för 2,5 år sedan, men är helt besvärsfri. Många reagerar negativt inför ordet spatt och backar när jag försöke sälja honom - han är dressyrhäst. Vad är det för skillnad på spatt och tuppspatt? Läs svaret

Kommentarer
57 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 6 nästa  sista  

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna här

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som attackerar – vad göra?
Jenny Yngvesson svarar
Jäst – samma för människa som för häst?
Eva Dahlström svarar
Kan hästar vara känsliga för gluten?
Eva Dahlström svarar
Bantning av häst får aldrig gå för fort
Eva Dahlström svarar
Hur sätta i gång häst som inte har ridits på två år?
Victoria Almgren svarar
Tävlingsstoppet ger tid till optimal förberedelse
Emelie Brolin svarar
Ponny som visar aggressivt beteende efter köpet – kan den reklameras?
Eva Johansson svarar
Att tänka på när du sår in betesvall
Eva Dahlström svarar
Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar