Frågor och svar med Hanna Borg

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

67 träff(ar)

Kan hästen få förändrat beteende om den kastreras som vuxen?

Hej! Jag har en halvblodsvalack som är sju år och som kastrerades i april i år. Efter det har han tappat all framåtbjudning och energi. Han har blivit tittig och osäker. Jag är verkligen helt bedrövad över detta. Jag undrar om det beror på att han är kastrerad som vuxen, kommer han i så fall att få gnistan tillbaka eller har jag "ingen häst kvar"? 
  
Hoppas på svar.
Mvh Sofia

Läs svaret

Kommentarer

Häst med svallkött efter sårskada

Hej!
  
Min häst har fått en sårskada som har behandlats på klinik. Den sitter knasigt till en bit nedanför knäleden på ena bakbenet, så det är svårt att bandagera. Nåväl. Nu har den läkt så bra att det börjar sluta sig, MEN det verkar ha blivit en stor utbuktning och överhängande hud, svårt att förklara. Någon sade att det kallas för svallkött.
 
Min fråga är: Varför blir det så? Det är inte sytt. Och vad ska jag göra åt det?

Läs svaret

Kommentarer

Varför får hästen penicillinchock?

En kompis häst fick penicillinchock häromdagen. Minst sagt obehagligt, men som tur var fick hästen bara småsår. Jag undrar bara varför det blir så? Kommer detta att komma tillbaka varje gång hon sprutar hästen? Kan du förklara vad det innebär att hästen får en sådan chock? Vilka hästar är det som drabbas och när? Hur kan man undvika det?
 
Min kompis häst ska egentligen ha penicillin ett par dagar till, men nu vågar hon inte ge den det.

Läs svaret

Kommentarer

Hur allvarligt är det med neurologiska shivering-besvär?

Hej! Jag skulle vilja veta mer om neurologiska symtom, eftersom jag har fått besked om shivering eller något neurologiskt på vår häst. Den har svårt att lyfta bakbenen och är lite darrig. Fram är det inga problem, men man ser att det kan darra lite i muskeln. Jag har fått höra att hästen blir bättre om den grundrids under ett antal månader, det känns ibland som att den är i tre delar. Hur allvarligt är det om den har neurologiska besvär? Blir det bättre med rätt träning? Vad kan man mer göra?

Läs svaret

Kommentarer

Hur ska man motionera sitt dräktiga sto?

Vilka fördelar och nackdelar finns det med att rida sina ston under dräktigheten, och i vilka månader?

Med vänliga hälsningar, 
Rebecka

Läs svaret

Kommentarer

Vilka färger ser hästen bäst?

Hejsan! Kan hästar se färger? Och vilken färg ser hästar lättast? Jag tänkte att man kanske kan dra nytta av den vetenskapen i val av färg på stängsel.
  
Med vänlig hälsning
Charlotte

Läs svaret

Kommentarer

Släppa hästen på sommarbete – eller inte?

Hej! Jag har ett sjuårigt D-ponnysto som jag har som tävlingsponny. Jag funderar på att inte släppa henne på sommarbetet, utan att låta henne få en längre vila i vinter i stället. Hon är väldigt pigg och ibland svår att kontrollera, speciellt på vintern när det är kallare. För- och nackdelar med att inte släppa på sommarbete? Och om vi ska släppa henne på bete, vad ska man tänka på? Hon får inget kraftfoder, bara hö. Tacksam för svar.

Läs svaret

Kommentarer

Kan man avla på sto vars avkomma har cystor – eller är det ärftligt?

Hej!
  
Jag har en fråga angående cystor och avel/ärftlighet. Jag har ett sto och hennes sexåriga avkomma. Avkomman visade sig nyligen ha cystor i sina bakknän, som han opererades för. Nu undrar jag om man helt borde utesluta att ta fler föl på stoet efter detta, eller om man kan strunta i det men att kolla upp nästa avkomma ordentligt? Och om även denna har samma problem ta bort henne ur avel? Alltså om man borde se skadan på denna avkomma som en slump så länge det inte händer igen? Borde man kolla upp stoet innan eventuell betäckning, eller är det bara onödigt i sådana fall?
  
Mvh Amanda

Läs svaret

Kommentarer

Hur rider man en äldre häst som har haft återkommande hältor?

Hej!
  
Jag håller på att ta hand om ett travsto på 23 år. Hon har tidigare blivit tränad hos en man som absolut inte har tagit hänsyn till hennes mående. Bland annat tränade han henne då hon var sjuk och halt. Hon slutade därför tävla när hon var sju år, det vill säga 1999...
  
Hon har en skada på kotsenskidan som har gjort att hon varit halt väldigt mycket, men det är först nu när hon kommit till oss och fått gå ute hela tiden som symtomen försvunnit. Jag är intresserad av att ge henne de bästa åren hon har kvar och funderar på att börja skritta henne och endast ha henne som promenadhäst. Hon kommer då att, cirka två-tre gånger i veckan, få skritta en runda (väldigt kort första månaderna för att se om hon över huvud taget håller för ett sådant pass) tillsammans med min andra travhäst som är i behov av mer skritturer.
  
Men jag vill ha lite åsikter från någon som är proffs inom hästvärlden och mer insatt i skador på senor och leder än vad jag är. Skulle det vara möjligt att över huvud taget ens prova att sitta upp på en så pass gammal häst som har haft ett sådant problem så länge? Vill ju absolut inte skada henne mer än vad hennes tidigare tränare har gjort.
  
Tacksam för snabbt svar!
/Sanna

Läs svaret

Kommentarer

Häst med förkylning – kan den ridas?

Hejsan! Jag har en svensk ridponny på sju år. Vi har ägt honom i ungefär två månader och det är vår första häst. Nu den senaste veckan har han hostat och snorat lite när jag har ridit. Eftersom ett närliggande stall har haft problem med kvarka misstänkte vi först det, men han har inte feber och hans snor är genomskinligt/vitt.
  
Därför tror vi nu att det är förkylning, men vi vet inte riktigt hur man ska ta hand om en förkyld häst. Jag har ridit korta pass i skritt och trav, han har nästan bara hostat i början. Jag har läst på olika veterinärsidor på nätet där det står att de bör vila i två till tre veckor, men jag undrar om det stämmer? Hur tycker du att jag ska göra?
  
/Nybliven hästägare

Läs svaret

Kommentarer
67 träffar Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna här

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.