Frågor och svar med Hanna Borg

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


57 träff(ar)

Skillnad på sommareksem och soleksem

Hej! Vi har precis köpt en gammal korsningponny och när vi köpte den fick vi reda på att den kunde få soleksem och tappa päls. Den har mycket päls och vi upptäckte nu att den tappar den vita pälsen på vissa ställen. Vad kan det bero på? Är det soleksem eller sommareksem? Läs svaret

Kommentarer

Spelar det roll vilket håll man lindar benen åt?

Hej! Jag har fått lära mig att benlindor ska lindas åt ett visst håll. Om man står vid benets utsida ska man linda bakåt, det vill säga man håller "rullen" på benlindan så att den pekar mot hästens bakände. Om man lindar vänster ben blir det moturs och på högerbenen blir det medurs.
Men efter att av misstag ha lindat åt "fel" håll undrar jag om det verkligen har någon medicinsk betydelse vilket håll man lindar åt? Vilket håll är rätt? Är det dags att slå hål på den "sanningen"? Jag undrar också om det här med paddar, varför har man det och vilken effekt får paddarna? När ska man linda med paddar och när ska man inte ha dem?
  
Vore kul med ett svar!
Läs svaret

Kommentarer

Bra att veta inför fölningen

Mitt sto väntar sitt första föl nu till sommaren, och för mig som hästägare är det första gången jag ska vara med vid en fölning. Nu när det närmar sig kommer många frågor upp. Vad är de vanligaste komplikationerna vid en fölning och hur undviker man dem? Hur vet man att fölet är på väg, hur vet man att stoet klarar sig själv och när måste man gripa in? Hur förbereder man stoet på bästa sätt inför uppgiften? Hur lång tid tar en normal fölning?
  
Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Massage vid karpaltunnelsyndrom?

Hejsan!
  
Min häst har artros + vad som motsvarar människans karpaltunnelsyndrom i ena framknät. Det är mycket bättre nu, han haltar inte och han reagerar inte på annat sätt än att han ofta står och gräver/stampar med benet, som om det domnar. Min veterinär har kollat det, och hon tror också att det helt enkelt bara domnar bort. Därför har jag börjat lite med att massera det, och det verkar hjälpa, han blir lugnare med benet. Men jag undrar hur man masserar området strax ovanför knäet, och baksidan av knäet, på ett korrekt sätt? Hur lång tid tar det innan någonting händer? Jag brukar massera i ungefär fem minuter...
   
Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Varför är hästen varm i sitt ena bakben?

Hejsan! Min häst har blivit varm i ena benet och på hoven. Hon är inte halt och är glad och pigg. Jag ska tävla henne om två dagar (i hoppning) och undrar om det är farligt, med tanke på att hon är varm. Eftersom hon inte är halt är det väl helt okej att tävla? Men varför är hon varm i ena bakbenet? Läs svaret

Kommentarer

Skillnad på fång och fångkänning?

Hej! Vad är skillnaden mellan fångkänning och fång? Är det lämpligt att använda Back on Track på hästar med fångkänning? Vill man ha ökad blodcirkulation eller kan de göra mer skada än nytta?
  
Mvh Sofie

Läs svaret

Kommentarer

"Överben är ett vanligt fynd efter trauma"

Hej!
  
Min 20-åriga foderhäst har ett ganska stort överben på insidan av ena frambenet, under knäet. Nu har hon börjat ömma på den foten. Hon har varit mycket öm i hoven tidigare på grund av tunn hovbotten, så vi tror det är därför, men kan det vara så att det är överbenet som orsakar ojämnheten? Kan man göra något åt överben, hjälper till exempel liniment? Hur allvarligt är det? Jag läste lite på nätet om överben, där stod det att man bör skydda överben mot slag med skydd/lindor. Men trycker inte lindan/skyddet i så fall på överbenet?
  
Tacksam för svar! :) Läs svaret

Kommentarer
57 träffar Sida: första  föregående 1 ... 4 5 6 

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna här

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Jäst – samma för människa som för häst?
Eva Dahlström svarar
Kan hästar vara känsliga för gluten?
Eva Dahlström svarar
Bantning av häst får aldrig gå för fort
Eva Dahlström svarar
Hur sätta i gång häst som inte har ridits på två år?
Victoria Almgren svarar
Tävlingsstoppet ger tid till optimal förberedelse
Emelie Brolin svarar
Ponny som visar aggressivt beteende efter köpet – kan den reklameras?
Eva Johansson svarar
Att tänka på när du sår in betesvall
Eva Dahlström svarar
Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar