Frågor och svar med Lié Rosendahl Numar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

12 träff(ar)

Igångsättning efter hovbensfraktur

Hej! Jag har en häst som är under igångsättning efter en illa hovbensfraktur. Hon stod helt inne på boxvila i sju månader innan hon friskförklarades och fick börja promenera för hand.
  
Jag promenerade henne i sex veckor upp till en timmes promenad om dagen. Sedan fick vi klartecken att hon fick komma ut i hage igen och även skrittas uppsuttet. Så jag skrittade henne två veckor, 40–50 minuter om dagen, och därefter la jag in några kortare travpass på rakt spår i tre veckor. Jag har ökat på travmängden något nu sista veckan. För tillfället arbetas hon även på böjt spår lösgörande i enbart skritt, med även lite skänkelvikningar.
  
Jag har fått en ungefärlig plan från veterinär att följa, men vill ha lite mer råd. Min fråga är, när kan jag börja arbeta henne mer i traven och när går det bra att galoppera henne? Det är en väldigt energisk häst som har blivit uttråkad av det lättare arbetet. Tanken är att hon ska börja galoppera smått denna vecka. Men kan hon börja arbeta något på böjt spår i traven nu? Hur går jag vidare på bästa sätt?
Hon känns helt fräsch och är oförskämt fin i kropp och ben, trots den långa boxvilan.
  
Tack för svar!
Med vänlig hälsning,
Sanna

Läs svaret

Kommentarer

Varför får hästen pålagringar?

Hej! Min ponny som är fem år har konstaterade pålagringar i glidlederna, det vill säga spatt. Kan man åldersbestämma spatt, alltså hur länge ponnyn har haft det? Varför får hästar pålagringar? Kan det bero på sneda bakben? Vad är viktigt att tänka på när man har en häst med spatt?

Läs svaret

Kommentarer
12 träffar Sida: « första « föregående 1 2 

Lié Rosendahl Numar


Redan när hon var sju år, och började på ridskola, hade Lié Rosendahl Numar bestämt sig för att hon skulle jobba med halta hästar när hon blev stor. Efter år av målmedvetenhet, ett stort hästintresse och envist pluggande har hon nu sitt drömyrke.
  
Lié blev färdig veterinär 2010 och jobbar nu med ortopedi och hältutredningar på Mälaren hästklinik. Hon är speciellt intresserad av ultraljud på häst och jobbar även en del med tand- och munhåleproblem hos hästarna.

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.