Frågor och svar med Maria Wikström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

135 träff(ar)

Finns det ny forskning på skimmelmelanom?

Hej,
Jag ägde tidigare en D-ponnyskimmel som nu har opererats för melanom runt ändtarmen. Därmed undrar jag om det finns ny forskning kring detta? Finns det ny behandling och prognos vid melanom? Hade varit intressant att höra lite mer.

Läs svaret

Kommentarer

Hur vet jag om ett överben är aktivt?

Hejsan! Min unghäst har två ganska små överben på insidan av bakbenen. Hur vet jag om ett överben är aktivt och hur kan det i så fall påverka min häst? Kan både små och stora överben vara aktiva – och även bli aktiva igen flera år efter själva skadan?
  
Tack för svar.

Läs svaret

Kommentarer

Kraftfoder direkt efter träning?

Hej,
  
Man har ju hört att man inte ska ge hästen kraftfoder direkt efter träning för att den kan få kolik då. Är detta sant och något man bör vara försiktig med? Varför får den i så fall kolik? Eller är det endast en myt?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som kliat av sig allt hår på svansroten – varför?

Hej,
  
Min häst har i princip kliat av sig allt hår på svansroten nu i sommar. Vad är det som gör att de bara kliar av sig svansen och inte någon annanstans på kroppen? Varför kliar inte manen, huvudet och så vidare? Har det med mygg och knott att göra, för det är ju inte eksem min häst har?
  
Är också nyfiken på att veta om man på något sätt kan hindra honom från att klia av sig hela svansen. Kan man förebygga det på något sätt?
  
Med vänlig hälsning, Lina

Läs svaret

Kommentarer

Häst med shivering, wobbler och slinger – är det samma sak?

Hej! Min nyblivna sexåring har efter veterinärundersökning och full röntgen blivit diagnostiserad med shivering, wobbler och slinger. Veterinären har gett mig ridförbud för att undvika fara för oss som hanterar hästen, och hästen är nu på vila i tre månader för försäkringens skull. Det har beslutats att genomföra en scintigrafi.

Första frågan är om det är tre olika sjukdomar, om de är sammanhängande eller samma namn för samma sak? Kan ni hjälpa mig att förstå diagnosen? Fråga 2 är hur jag ska aktivera min häst under denna period jag har ridförbud? Han är högpresterande med mycket bra resultat från danska fyraårschampionatet, hästen har en stor vilja att tillfredsställa men samtidigt kräver han aktivering. Han är också stor, cirka 1,80 i mankhöjd, så jag vet inte hur han kommer att bli om han blir understimulerad.
  
Enligt veterinär är det en chans på 50 procent att han går att rida igen, annars är det nog så att han aldrig blir bra.

Läs svaret

Kommentarer

Hur lindra klåda på grund av knott?

Hej! Jag har ett nordissto som kliade av sig halva manen förra sommaren, på grund av knott. Jag vet inte om hon har gjort så tidigare år. Nu undrar jag vad jag kan göra för att minska risken att manen ska försvinna i år igen. Funkar flugtäcke?
/Linnea Läs svaret

Kommentarer

Hur hjälpa häst som blir känslig vid pälsfällning?

Hej! Min häst blir sur, känslig i pälsen/huden och tappar all bjudning i ridningen i samband med pälsfällningen. B-vitamin i dubbel dos gör henne lättare att hantera, med borstning och liknande. Ridningen blir mest en kamp under den här tiden - där hon går emot skänkeln, backar och slår mot spöet om man till äventyrs vågar prova det. Hon är undersökt veterinärt och har en uträknad foderstat, utrustningen passar väl, hon tränas varierat och regelbundet för tränare och hon ses regelbundet över av equiterapeut som inte har något att anmärka på.
  
Har ni några råd att ge? Lämpligt fodertillskott att prova? Läs svaret

Kommentarer

Hur påverkar täta tornutskott hästens användning?

Hej! Jag undrar om täta ryggkotor hos en häst påverkar den i träningen? Håller hästen för hårdare träning/tävling? Och hur är det med tyngre ryttare på en sån häst? Läs svaret

Kommentarer

Problem vid tandlossning

Min treåring har med all förmodan tandlossning just nu. Det är ganska obehagligt, hon liksom fradgar i munnen och verkar allmänt störd. När ska man bli orolig? Vad är de vanliga symtomen vid tandlossning? Tappar de aptiten och så vidare?

Tacksam för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Tjock i benen efter natten – vad göra?

Jag har ett äldre halvblodssto som tränas och tävlas på hobbynivå. Den senaste tiden har hon fått tjocka bakben över natten, särskilt efter hårdare ansträngning. Hon är inte varm eller halt och tjockheten ”går ur” direkt när hon rör på sig. Men hur ska jag undvika detta? Är det farligt för henne att stå över natten? Ska jag linda benen? Kyla efter träningen?
Oftast är det ju så att vi tränar, varvar ner och kör hem och stallar in över natten – alltså sena kvällar direkt efter träning. Kan jag förebygga på något annat sätt? Hon är fin i benen annars. Läs svaret

Kommentarer
135 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 14 nästa » sista » 

Maria Wikström


Maria Wikström (f.d. Svenning) är veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar. Sedan 1993 arbetar hon på Evidensia Hästkliniken i Boden där hon är klinikchef.
Läs mer om Maria här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 3 2024

– Tema: Dyrt, men det är värt det
– Porträtt: Anna Hassö
– Lär dig göra skolhalt

– Träna hållbart 
– Bör benlindor förbjudas?
– I sadeln längst atlantkusten
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.