Frågor och svar med Maria Wikström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

135 träff(ar)

Hur behandla vanliga åkommor på betet?

Jag har ett par frågor om åkommor som man ofta ser på hästar under betessäsongen. Svansklåda – hur tar man hand om den på bästa sätt? Förebygga? Rinnande ögon – när ska man kontakta veterinär? Hur och med vad gör man rent? Stora bromsbett – hur rengöra och hålla efter dem? Läs svaret

Kommentarer

Varierad träning förebygger skador

Jag har haft min häst i 5,5 år, han är nu 9 år. Han har under denna tid varit i stort sett skadefri och jag känner att det räckt med att jag lägger upp hans träning på ett bra och "hållbart" sätt. Däremot har han inga rena vilodagar, vi har små hagar och jag anser att han behöver röra på sig dagligen. Rider mycket i skogen, klättring och galopp i intervaller men även lugna uteritter. Varvat med dressyrträning och hoppträning. Vi tävlar i hoppning på lokal/regional nivå.
  
Nu det senaste året har han dock fått lite problem. I våras behandlades han för knäledsinflammation och så nu för cirka 6 veckor sedan gjorde jag en stor koll på klinik då han inte kändes fräsch. Då upptäcktes en inflammation i ryggen mellan sjätte ländkotan och korsbenet, samt lindrig kotledsinflammation i båda högerbenen.
Han har behandlats två gånger för detta och jag håller nu på att sätt igång honom igen. Funderar lite över hur jag ska lägga upp träningen i fortsättningen. Ska jag lägga in mer vila? Tömkörning/longering? Skrittpass?
  
Sedan till min huvudsakliga fråga. Tycker du att man regelbundet ska behandla hästen med kiropraktor/massör/equiterapeut/Biolight/stötvågor även när man inte har problem. Ska det behövas? Och vilken av ovanstående ska man välja - jag förstår inte riktigt skillnaden?

Läs svaret

Kommentarer

Varför släpar hästen baktån i marken?

Hej, Jag har varit inne på klinik med min häst då hon drog vänster baktå i marken när hon travade. Det visade sig att hon hade en kotledsinflammation i vänster framben. Veterinären sa att hon släpade hoven i marken för att avlasta frambenet. Hon är nu friskförklarad i vänster framben men hon drar fortfarande vänster hov i marken vid trav. Veterinären säger att hon inte är halt på det benet eller har ont utan att det är en rörelsestörning. Det känns som en enklel förklaring. Kan hon ha ryggont eller vad tror du problemet kommer ifrån? Mvh Anna Läs svaret

Kommentarer

Variera bett – undvik munproblem

Hej! Min häst har fått skavsår i munnen, jag antar att det är från bettet. Det sitter liksom på insidan av kinden.  Hur kan jag undvika detta i framtiden? Läs svaret

Kommentarer

Stel och ovillig i framridningen

Jag har ett 17 årigt halvblod som jag har haft i 12 år utan skador. Tävlat medelsvår hoppning och dressyr. Med åren har det tagit längre och längre tid för hästen att bli uppvärmd och lösgjord vilket kanske är naturligt, eller kan det vara hälta eller något annat som orsakar stelheten? Märker ingen skillnad på något ben men det känns mycket ovilligt att röra sig framåt i början. Jag låter det ta sin tid och sedan försvinner det efter en lång stund och det känns då helt okej. Vad bör jag göra? Hur illa är det om det är något fel som varit där länge utan att hittats? Har varit hos veterinär några gånger utan att hitta något men det var några år sedan nu. Hur mkt ska man leta när det inte känns helt bra? tack på förhand! Läs svaret

Kommentarer

Användbar efter foglossning?

Hej! Min fråga gäller ett islandssto som har haft/har foglossning. Om hon kommer att kunna användas till promenadridning eller något mer? Hon är född -97. Tacksam för svar, Petra Läs svaret

Kommentarer

Hur påverkar gallor hästens hållbarhet?

Vilken betydelse har gallor för hästens hållbarhet? Min åttaåriga halvblodsvalack har sedan treårsåldern gallor på båda bak, kotsenskidorna. Gallorna kom gradvis med början på höger bak, för att sedan också komma på vänster bak.
   
Sedan några år är de konstanta, lika stora på båda bak. De är ganska stora och välfyllda, går att "trycka in" men känns ganska hårda, mjukare på lyft ben. De minskar vid kall och regnig väderlek samt efter ridning. Back on tracks paddar eller lindor verkar inte ha nämnvärd effekt.
  
Veterinär på ATG-klinik har undersökt hästen och menar att gallorna endast är av kosmetisk betydelse och inte har betydelse för hästens hållbarhet. Stämmer det? Hästen tränas och tävlas i medelsvår dressyr och har aldrig verkat påverkad av gallorna. Finns det något jag kan göra eller bör tänka på? Bör jag oroa mig för hästens framtida hållbarhet?
  
Tacksam för svar!
MVH Orolig

Läs svaret

Kommentarer

Krokhas en ökad risk för hållbarhetsproblem

Jag har köpt en häst som visat sig ha krokhas. Jag har aldrig hört talas om detta förut och undrar vad det innebär. Går det att behandla? Hur är prognosen? Hur påverkas hästens hållbarhet? Är det något särskilt man ska tänka på? Håller hästen för träning och tävling? Läs svaret

Kommentarer

Hur ofta kolla häst som haft ledinflammation?

Hej Min fråga: Hur ofta ska man kolla upp en friskförklarad häst som haft kotledinflammation på båda fram? Han har varit på ett återbesök där han blev friskförklarad, och på ett återbesök till 2 månader senare efter lätt igångsättning där han var fortsatt frisk. Nu är vi ytterligare 2 månader gångna i träningen och han börjar "jobba" nu, inte bara motioneras. När vi först upptäckte hans skada var han inte halt eftersom det var båda fram, utan jag hade bara en känsla av att något inte stämde, han var lite slö/stel vissa pass. Då hade han ändå gått med inflammationen en tid trodde veterinären, så nu har man förvandlats till en sån där nojjig hästägare som vill kolla upp hästen helst varje vecka för att försäkra sig om att han inte har ont någonstans- men hur ofta verkar vettigt? Det kostar ju en del att åka på återbesök i tid och otid. Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Flyttbar knöl vid struphuvudet förbryllar

Hej!

Min häst har en flyttbar knöl vid struphuvudet som känns som och har formen av ett hårdkokt ägg. Den har varierat i storlek, men hon är inte påverkad av den i ridningen och inte öm eller feber. Den går att flytta upp mot strupen ca 5 cm och då syns den inte men sen kan man "ta fram" den. Distriktarn som undersökte den visste inte vad det kunde vara men hon pratade med en kollega som trodde på sköldkörteln. Vi har en till häst i stallet som har en likadan fast mindre och den försvinner ibland. Jag har klämt på alla andra 37 hästar men ingen annan har en sådan. Nu har min häst fått gallor bak vid ridning och jag tycker att knölen blivit större. Hon får nu Finadyn och vilar. Men vad kan knölen vara för något?

Läs svaret

Kommentarer
135 träffar Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 14 nästa » sista » 

Maria Wikström


Maria Wikström (f.d. Svenning) är veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar. Sedan 1993 arbetar hon på Evidensia Hästkliniken i Boden där hon är klinikchef.
Läs mer om Maria här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.