Frågor och svar med Maria Wikström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

135 träff(ar)

Varför har hästen blivit hård i magen?

Hejhej,
 
Min häst har blivit väldigt hård i magen. Inte så att han är förstoppad, utan bara att magen är väldigt hård. Jag kan verkligen inte förstå varför.
Han har varit travare innan och har fått en "diagnos"; lungblödning. Men jag tar det lugnt när jag rider och kan verkligen inte förstå varför det är så här. Kan du hjälpa mig?
Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Hur farligt är det att ha hästen lös i transporten?

Hej!
 
Jag har en D-ponny som är sju år. Det är inga problem att lasta honom. Men väl när vi kör så blir han orolig. Det är i skarpa svängar och när man bromsar ner som han börjar trampa omkring. En gång körde vi en liten kort bit med en människa som åkte i transporten samtidigt. Hon beskriver det som att han nästan försöker lägga sig mot väggen och galoppera, vi har breddat ut den mycket bak. Men vad ska vi göra? Det funkar inte. Är det för riskabelt att ta bort hela väggen och låta honom ha typ som en box och gå lös? Hur farligt kan det vara om dom lägger sig ned?
 
MVH
Lisa

Läs svaret

Kommentarer

Ska man kyla eller värma en vrickning?

Hej!
 
Jag har en foderhäst som antagligen har fått en vrickning i vänster fram. Vi vet inte säkert eftersom hon inte är svullen alls, utan bara varm i hoven och lite halt. Jag undrar då hur man ska göra med en häst med vrickning? Ska man värma eller kyla benet ooch så vidare?
 
Just nu står hon lindad med stallpaddar runt om, alltså värmande. Tänk om det är helt fel så det bara blir värre... Jag är själv lite kluven i detta samtalsämne eftersom alla säger olika. Jag skulle därför vilja ha svar från en som antagligen vet mer än en kompis på stallet!

Läs svaret

Kommentarer

Hästen blir svårriden vid fällning – kan jag hjälpa honom?

Jag har en åttaårig valack som blir väldigt öm i huden när han fäller. Han blir svårhanterad och känslig. Han blir även svår att rida, verkar få obehag av skänklarna och blir extremt tittig. Detta går över när fällningen är över. Men vad kan jag göra för att hjälpa honom under fällperioden? Läs svaret

Kommentarer

Varför får unghästen låsningar och upphakningar i bakbenen?

Jag har en nu fyraårig valack, som började få problem redan efter betet i höstas. Han kom in stel och fick som låsningar och upphakningar i bakbenen. Ibland kunde han inte böja ett bakben, det var som låst, och andra dagar gick det inte att kratsa bakhovarna eftersom han ramlade ihop om han stod på tre ben.
När man longerade honom kunde man höra ett klickande ljud från bakknänen.
 
Vi åkte med honom till veterinär, där tyckte de att han var en solklar "svaga bakknän-häst", men vi röntgade även igenom bakbenen och de fann nånting som såg ut som en lös benbit eller sporre i vänster bakknä. Ingenting i resten av benet, på höger bak hittades ett löst benbitsfragment i en bakkota, men inget i höften. Han är helt ren på böjprov.
  Hästen opererades för att plocka bort benbitsfragmenten, men när de väl öppnade vänster bakknä hittade de ingenting och allt såg fint ut. Det på höger bakkota var ingen lös benbit utan en pålagring. Men inget han reagerar på.
Han togs hem igen, stod på 4+2 veckors boxvila, och var helt symtomfri. Inga upphakningar eller liknande störningar. Hästen fick gå ut i hage med kompisarna och efter några veckor började det plötsligt komma tillbaka.
 
Veterinärens program såg ut så här:
Totalt sex veckors boxvila efter operation, efter det fyra veckor i hage med kompisar, sedan fyra veckors lösgalopp och efter det fyra veckors lösgalopp/löshoppning.
Efter det ska jag tillbaka om jag vill det, men tyckte jag han var fin så skulle jag börja rida honom. Som det ser ut nu är det en självklarhet att vi måste fortsätta att utreda.
Det här är en häst som tränades utan problem för treårstestet. Där han visades och fick beröm för sin uppbyggnad och sin exteriör. 
 
Nu har vi börjat lösgaloppera och vissa dagar ser han superfräsch ut, men andra är det raka motsatsen. Ju mer han rör sig desto ojämnare blir han, i alla övergångar mellan gångarterna hakar han till och niger.
Jag läste lite om korsförlamning och tyckte att vissa av hans symtom stämde in. Men svårt att säga. Finns det andra sjukdomar med liknande symptom?
Läs svaret

Kommentarer

Kan zinktillskott bota eksem hos hästar?

Hej, 
 
Har hört att det nyligen upptäckts att zink skulle vara bra att ge till eksemhästar. Stämmer detta och var kan man få tag i ren zink? 
 
Mvh Jonna Läs svaret

Kommentarer

Är svettning verkligen ett tecken på dålig kondition?

Jag hör många (även erfarna) hästmänniskor säga om en häst som svettats under ett arbetspass, att det är ett tecken på att hästen har dålig kondition. Själv har jag aldrig trott på detta. Min uppfattning är att eftersom hästen, liksom människan, reglerar sin kroppstemperatur genom svettning, så är mängden svett helt enkelt beroende av hur mycket värme hästen måste göra sig av med. Faktorer som påverkar blir då omgivningstemperatur, hårremmens tjocklek, arbetsintensitet. När det gäller oss människor har jag lärt mig att en vältränad människa ofta svettas mer än en otränad (med individuella variationer givetvis), på grund av att kroppens reglersystem är bättre intrimmat. Svettningen kommer igång tidigare på en människa som ofta utsätter sin kropp för intensivt arbete, jämfört med en som sällan tränar. 
 
Förhåller det sig inte på ungefär samma sätt för hästar? Vad talar för att en häst som svettas mer än en annan häst vid likvärdigt arbete har sämre kondition? Inom ridsporten förekommer också ibland synsättet att det är synd om en häst som tränats om den blivit svettig. "En bra ryttare rider inte sin häst svettig". Detta synsätt har jag inte mött inom travet, som verkar förstå att det handlar om träning av elitidrottare. Vore tacksam om du som naturvetare kan sprida klarhet i dessa frågor. 
 
Tack på förhand!
Läs svaret

Kommentarer

Varför har mitt sto blodstänk i svansen och på benen?

Hej!
 
Jag upptäckte i förrgår att det var blodfläckar i spånet inne hos mitt ena sto. Har undersökt varenda millimeter av hennes kropp, men hittar inget sår. Hon hade igår blodstänk i svansen och en liten blodstrimma på ena bakbenet. I dag syntes inget på henne men det var nytt blod i boxen, i anslutning till kiss- och bajshögarna.
 
Vad kan det vara? Bör jag åka in akut med henne eller ska jag avvakta? Hon är inte dräktig i år och är i övrigt pigg och beter sig som vanligt.
 
Tack för svar!
Anna
Läs svaret

Kommentarer

Går det att lindra symptomen hos en häst med "shivering"?

Hej!
 
Jag har en häst som har konstaterad "shivering", och jag har läst och hört att man ska undvika socker och stärkelse till sådana hästar. Kan du säga något mer om vad man bör/inte bör ge en sådan häst?
Jag sköljer betforen så att jag får bort sockervattnet och ger rena råprodukter såsom lucern, kli, mineraler, en ökad mängd B-vitamin samt ett bra och analyserat hö. Har en uträknad foderstat till hästen.
 
Tacksam för svar! (Då det inte är många som vet något angående shivering.)

Läs svaret

Kommentarer

Kan det vara sadelns fel att hästen är stel?

mitt halvblodssto på 17år ser kort ut i bägge bakbenen när hon rids och uppe på ryggen så ser hon stel ut i korset länden när hon går rörs inte rumpan upp och ner kan detta bero på sadel eller?? Ingen värme eller svulnad i benen Läs svaret

Kommentarer
135 träffar Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 14 nästa » sista » 

Maria Wikström


Maria Wikström (f.d. Svenning) är veterinär med specialistkompetens inom hästens sjukdomar. Sedan 1993 arbetar hon på Evidensia Hästkliniken i Boden där hon är klinikchef.
Läs mer om Maria här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.