Frågor och svar med Märta Claesson Lundin

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


40 träff(ar)

Kan det vara tvillingar?

Hej!

Har ett avelsto som betäcktes sent förra året och fick tvillingägg som satt ihop och inte gick att dela på. På 35 dagar konstaterades det att inga ägg fanns kvar och att hon själv hade gjort sig av med dem. För två dagar sen körde jag ner henne till semin och vi upptäckte att hon är dräktig och skall föla om ca 3 månader. Kom som en chock och vill nu fråga hur riskfyllt detta är? Är risken stor att det är två?

mvh Jossan Läs svaret

Kommentarer

Får man tävla dräktiga ston?

Hej!

Jag undrar om man kan tävla om man har betäckt sitt sto?? Och hur länge kan man hålla på?? 

med vänliga hälsningar, Linda

Läs svaret

Kommentarer

Hästen får konstiga svullnader

Hej!
 
Jag har en varmblodsvalack på snart 15 år som ibland (mest under betessäsongen) svullnar upp med pingisbollsstora svullnader precis där hakan övergår till hals. Förr var det enbart på sommarhalvåret men nu har jag märkt att han svullnat även under vinterhalvåret i år. Svullnaden är inte förskjutningsbar utan fast.
Kan det vara svullna tonsiller? Något slags sköldkörtelfel? Kan det vara något samband mellan svullnaden och att han har är väldigt svårfödd?
Väldigt tacksam för svar, har letat på nätet och missat att fråga veterinär varje gång de är ute.

/Hälsningar från en orolig fodervärd Läs svaret

Kommentarer

Kan man se åldern på tänderna?

Hej!
 
Jag undrar hur säkert en veterinär kan fastställa en hästs ålder genom tänderna? Jag har köpt en häst som enligt vaccinationsintyg och liknande är 9 år, men när veterinären undersökte tänderna tyckte han att den snarare är 11 år. Hur säker är denna typ av åldersidentifiering? Kan foder, krubbitning mm påverka? Tack! Läs svaret

Kommentarer

Vad innebär diagnosen "cervikal stenos"?

Hej!
 
Min dotters häst har fått diagnosen Cervikal stenos. Vad är det, är det en sjukdom eller skada på hästen?

Tack på förhand!
Med vänliga hälsningar
Ann Läs svaret

Kommentarer

Hur ska man behandla mugg?

Hur behandlar man mugg bäst? En häst i stallet har fått mugg, så hur behandlar man den? En person i mitt stall säger att man ska tvätta såren, men jag har hört att man ine ska göra det. Vem har rätt? Läs svaret

Kommentarer

Lusflugan parasiterar på pälsbeklädda djur

Hej,

Jag fann en centimeterlång svullnad på min hästs lår (nära svansroten), började kika efter men fann inget sår eller liknande.

Nästa dag gjorde jag en grundlig visitation av svullnaden och plötsligt kröp det fram ett litet djur, som snabbt förflyttade sig till en ny plats. Där det här djuret hade suttit hade det också blivit ett sår.

Jag var tillräckligt kvick och hann fånga det. Efter att ha tittat i en hästbok kom jag fram till att beskrivningen av lusflugan stämmer bra in på detta lilla djur. Jag behöver veta fort om det kan vara en lusfluga och vad jag ska göra åt detta?
Kan jag åka och träna eller är det risk att insekten förökar sig och smittar andra?

/Ida med sin pålle Kråkan

Läs svaret

Kommentarer

Varför knäpper det i hästens leder?

Hej!

Jag har ett treårigt sto som ibland "knäpper" i en kota bak (ungefär som när man själv är "stel" i en handled eller en fotled och snurrar på denna, då kan det "knäppa" varje gång man kommer till en viss position).

Beror detta på för lite ledvätska? Kan man göra något åt det? Det verkar inte påverka henne och det hörs bara när hon länger skritten och trampar över ordentligt. Detta är ett ljud som bara kommer vissa dagar.

/Kristina

Läs svaret

Kommentarer

Hur tar man pulsen på en fånghäst?

Hej!
 
Jag undrar hur man tar pulsen på en häst? Min ponny har fått fång och jag vill vara noga med att kolla att det inte kommer tillbaka sedan när han tillfrisknar. Jag har känt på kronranden men kan inte känna någon puls, kan du berätta hur man gör?
 
Mvh,
Emma
Läs svaret

Kommentarer

Kan hoppning göra min häst sämre?

Hej!

Jag har en häst som är sex år och är tävlad i 1,20-hoppning. Hon har kissing spines som har varit bra i ett halvår nu och hästen rids cirka sex dagar i veckan. Hon har också en pålagring på ena armbågen fram.

Jag har inte hoppat henne sedan jag fick reda på detta, tror du att det är stor risk för att hon blir sämre vid hoppning? Det är ju ganska stor belastning på frambenen vid hoppning (planen var att starta 1,30-1,40).


Läs svaret

Kommentarer
40 träffar Sida: 1 2 3 4 nästa  sista  

Märta Claesson Lundin


Märta Claesson Lundin är veterinär på ATG:s hästklinik i Ramkvilla. Hon har ridit och haft häst sedan hon var tio år gammal och har för närvarande ett åttaårigt dressyrsto som debuterade St Georg i höstas.
Läs mer om Märta här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.