Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Lindor eller liniment efter ett hårt träningspass?

Hej!

Jag har en fråga angående vad du tycker är bäst att göra när man har tränat hårt eller ridit på hårt underlag. Ska man linda benen under natten eller sätta på någon form av liniment, i sådana fall vilken sort?

Jag är lite emot lindning då jag inte är 100-procentig på det och är rädd att jag lindar för hårt/löst eller något. Då stjälper det ju mer än det hjälper. Hoppas att du kan svara på denna fråga!


Märta Claesson Lundins svar:

Hej!

Precis som du skriver så kan det vara vanskligt att linda benen på sin häst om man inte är så van, då man kan förorsaka tryckskador och till och med senskador. Hästar som svullnar mycket i benen när de står inne kan man med fördel ha stallindor på över natten, men har din häst inga sådana problem så tycker jag inte att du behöver linda.

Det finns många olika liniment på marknaden som är mer eller mindre effektiva. Det är svårt för mig att rekommendera något specifikt liniment. Dock är arnika en substans som har använts länge och är väl beprövad.

Min personliga rekommendation till dig är dock att kyla hästens ben med kallt vatten efter ett hårt ridpass eller efter ridning på hårt underlag. Spola i 15-20 minuter. Och sist men inte minst, glöm inte bort att skritta av din häst ordentligt efter ett hårt pass, då har kroppen en chans att själv transportera bort slaggprodukter och dylikt.

Med vänlig hälsning,
MärtaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Märta Claesson Lundin:

Märta Claesson LundinStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar