Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Lindor eller liniment efter ett hårt träningspass?

Hej!

Jag har en fråga angående vad du tycker är bäst att göra när man har tränat hårt eller ridit på hårt underlag. Ska man linda benen under natten eller sätta på någon form av liniment, i sådana fall vilken sort?

Jag är lite emot lindning då jag inte är 100-procentig på det och är rädd att jag lindar för hårt/löst eller något. Då stjälper det ju mer än det hjälper. Hoppas att du kan svara på denna fråga!


Märta Claesson Lundins svar:

Hej!

Precis som du skriver så kan det vara vanskligt att linda benen på sin häst om man inte är så van, då man kan förorsaka tryckskador och till och med senskador. Hästar som svullnar mycket i benen när de står inne kan man med fördel ha stallindor på över natten, men har din häst inga sådana problem så tycker jag inte att du behöver linda.

Det finns många olika liniment på marknaden som är mer eller mindre effektiva. Det är svårt för mig att rekommendera något specifikt liniment. Dock är arnika en substans som har använts länge och är väl beprövad.

Min personliga rekommendation till dig är dock att kyla hästens ben med kallt vatten efter ett hårt ridpass eller efter ridning på hårt underlag. Spola i 15-20 minuter. Och sist men inte minst, glöm inte bort att skritta av din häst ordentligt efter ett hårt pass, då har kroppen en chans att själv transportera bort slaggprodukter och dylikt.

Med vänlig hälsning,
Märta



OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Märta Claesson Lundin:

Märta Claesson Lundin



Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar
Hur träna unghäst som är stressad och otålig?
Jenny Yngvesson svarar