Frågor och svar med RDS Helsingborg

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

29 träff(ar)

Svårbedömd svullnad under hasen

Hej! Jag har ett halvblodssto som aldrig tidigare har haft en skada, men när hon kom in från hagen för en tid sedan var hon tjock under hasen och en bit längs med senorna. Ingen värme, ömmade lite vid palpering, men varken feber eller markering när hon sprang.
  
Vi rådfrågade veterinär som sade att det var senskidan som var överansträng. Nu, ett par månader senare, har hon satts i gång igen och svullnaden är mycket mindre. Men den ökar om hon inte rids, om hon rids med lindor och om man inte spolar benen efteråt. Annars så förblir den "stum", så frågan är vad jag ska göra? Ska jag fortsätta rida trots svullnaden eller bör hon vila mer? Läs svaret

Kommentarer

Hur påverkas hästen av att transporteras med flyg?

Hejsan! Jag undrar om hur det går för hästar att flyga? Hur dom påverkas och om det finns några risker med att transportera hästar med flygplan? Läs svaret

Kommentarer

Hindrar jodopax såret från att läka?

Hej!
 
Jag har en fråga som gäller användning av jodopax. För cirka tio år sedan fick min dåvarande häst ett brännsår på hasen. Vi tvättade såret med jodopax, såret såg fint ut men ville inte riktigt läka. När vi kontaktade en veterinär förklarade denna att jodopax förhindrar cellnybildning. Vi använder i princip aldrig jodopax sedan dess.
 
Vid diskussioner kring jodopax säger många att det "dödar de goda/bra bakterierna". Vad betyder detta? Vilka bakterier pratar man om då? Har aldrig hört talas om något liknande när det gäller sår på människor? Vad har det med cellnybildning att göra, det är väl ändå det som krävs för att såret ska läka?
 
Vore väldigt tacksam för ett utförligt svar på frågan! Alltså varför jodopax inte ska användas, när det ska användas etcetera. Ni får gärna använda lite mer naturvetenskapliga förklaringar/termer!
  
Tack på förhand
/Jenny Läs svaret

Kommentarer

Hur hör hästen?

Hej! Jag har en fråga om hästars hörsel. De hör ju bättre än oss människor har jag hört. Det tycker jag att man märker när man rider. De reagerar innan man har hört något själv. Hur mycket bättre hör de än oss och blir de inte negativt påverkad då av hög musik i stallet eller ridhuset? Läs svaret

Kommentarer

Hur ska en femåring som tävlat mycket vila?

Hej!
 
Jag har ett femårigt sto som jag tävlar hoppning med. Hon har gått relativt mycket i år, från 1 m-klasser till 1,20 och gick även Falsterbo i år. Hon har presterat mycket bra och är fortfarande glad, pigg och positiv vid träning och tävling. Nu tänkte jag ge henne en längre vila (6 till 8 veckor) och skulle vilja veta om det är bättre att "ställa av" henne helt från en dag till en annan eller om det är bättre att "varva ned", det vill säga rida färre och färre dagar i veckan utan större prestation (rida ut, jogga osv).
 
Undrar även om 6-8 veckors vila är en sund idé för en femåring som varit igång och tävlat större delen av året utan längre vilopauser (inget bete eller liknande), eller bör jag ge henne längre vila? Hon har haft ett par 2-veckors pauser under året, till exempel efter Falsterbo, för att hålla henne motiverad och positiv. Detta har fungerat bra och hon är frisk och fräsch och glad!
 
Tack på förhand!
Mvh Emma Läs svaret

Kommentarer

När kan jag börja träna ponnyn som haft kotledsinflammation?

Hej!
 
Jag har precis köpt en D-ponny-valack som har haft kotledsinflammation. Anledningen till inflammationen var att han var överviktig + gick som ridskolehäst, det vill säga gick några timmar om dagen. Han blev frisk i februari och har ridits cirka tre gånger/vecka sedan dess ut i skogen, det vill säga på raka spår.
Men nu har han stått i cirka 1,5 vecka. Hur tycker ni att jag ska lägga upp träningen för honom? När kan jag börja dressyrträna/hoppträna på "allvar"?
Läs svaret

Kommentarer

Hasen är lite vätskefylld efter en sparkskada - vad göra?

Hej!
 
Min häst har fått en sparkskada på hasen, såret har läkt ihop men det är fortfarande lite vätska kvar. Så hasen är lite vätskefylld. Är det något som måste tappas ur? Eller kommer det att försvinna? Hon är ej halt!
 
Tack på förhand!
Läs svaret

Kommentarer

Vad ska jag göra med hästens sår?

Hej!
 
Min häst går på bete hemma hos en vi känner och han har fått ett sår uppe vid kronranden. Jag märkte det i förrgår och han var inte alls halt. Vi tvättade rent det och tog på jodopax. Igår när vi var där såg det också bra ut och han var inte halt.
Men idag ringde hon som äger stallet och sa att han var jättehalt. Så hon hade tagit in honom och spolat rent såret och nu ska han få gå i box över natten.
Men mina frågor är:
Vad ska jag göra med såret?
Finns det någon bra salva eller något?
Tycker du att vi ska ringa veterinär?
Läs svaret

Kommentarer

Varför svettas min häst så mycket?

Hej,
 
Jag undrar varför min häst svettas så mycket? Hon tränas och rids regelbundet så det är inte bara för att hon inte har någon kondition. Men hon blir alltid mycket svettigare än dom andra hästarna. Varför? Och finns det någon man kan göra för att hon inte ska svettas så mycket?
 
Tack på förhand
/Anna
Läs svaret

Kommentarer

Vad beror krubbitning på?

Vad anser man att krubbitning beror på? Jag har alltid hört att det är ett dåligt beteende. Men jag har läst på Parellis hemsida att man har kommit fram till att det beror på matsmältningsproblem, ofta orsakat av stress. Att hästen inte drar in luft utan snarare rapar. Mer läsning här http://www.parellinaturalhorsetraining.com/video/horse-cribbing. Varför hörs inget om det i Sverige? Läs svaret

Kommentarer
29 träffar Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

RDS Helsingborg


Veterinärerna från Regiondjursjukhuset Helsingborg, Sveriges äldsta vårdinstans för hästar, svarar på läsarfrågor här på Hippson.se var tredje månad. 
Läs mer om RDS här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.